Hoppa till sidans innehåll

Emil bäst av svenskarna i IBU-cupen

03 MAR 2022 20:00
Det blev inga topplaceringar för de svenska skidskyttarna i torsdagens sprint i IBU-cupen. Emil Nykvist lyckades bäst på 13:e plats i herrarnas tävling, medan Ingela Andersson kom på 19:e plats bland damerna.
  • Skapad: 03 MAR 2022 20:00

Herrar sprint

Emil Nykvist var 22 sekunder från täten på väg in till det liggande skyttet och lämnade vallen som 11:a efter fem fullträffar. På mellanrundan tappade han en placering och åkte dessutom på en bom i stående. Det gjorde att Emil gick ut på slutvarvet som 14:e man, men tog sig förbi en åkare och hamnade på 13:e plats i mål, 1,59 bakom Johannes Dale. I spåret var han 1,51 långsammare än den segrande norrmannen, men dagens resultat är nytt fint personbästa i IBU-cupen för värmlänningen.

På det första varvet tappade Gabriel Stegmayr bara två sekunder mot Emil, men åkte på två bom i det liggande skyttet och låg på 43:e plats ut på mellanrundan. Tyvärr missade Gabriel ytterligare två skott i stående och fick nöja sig med 45:e plats i mål, 3,47 från segern. Åkmässigt var han totalt 2,42 efter snabbaste man, men sexa på skjutvallen efter två serier på 49 sekunder.

Henning Sjökvist inledde med ett missat skott i liggande och lämnade vallen som 32:a, men fick sedan två bom till i det stående skyttet och föll 12 placeringar. På slutvarvet blev han dessutom passerad av Gabriel och ytterligare en åkare och var en knapp sekund bakom landsmannen på 46:e plats i mål. Henning var sammanlagt 2,54 långsammare än Johannes Dale i spåret.

Damer sprint

Ingela Andersson fick en trist start med tre bom i det liggande skyttet och  lämnade vallen som 47:a, men lyckades skjuta fullt på 23 sekunder i stående och klättrade 25 placeringar. På slutvarvet passerade hon dessutom ytterligare tre åkare och hamnade på 19:e plats i mål, 1,35 bakom segrande Michela Carrara från Italien. I spåret var Ingela 1,09 långsammare än fransyskan Sophie Chauveau, men däremot  fyra på skjutvallen efter två serier på 49 sekunder.

Elisabeth “Bettan" Högberg

Precis som Ingela missade Elisabeth Högberg tre skott i liggande och var 24 sekunder bakom landslagskompisen som 54:a när hon gick ut på mellanrundan. Tack vare femte åktid och en nolla på 24 sekunder i det stående skyttet klättrade hon 29 placeringar och avancerade sedan vidare på slutvarvet till 20:e plats i mål, fem sekunder bakom Ingela. Idag var Bettan bäst av svenskorna i spåret med 10:e tid totalt, 55 sekunder efter snabbaste åkare.

Emma Nilsson inledde med två bom i det liggande skyttet och lämnade vallen strax före Ingela som 46:a, men lyckades också skjuta fullt i stående. Det gjorde att värmländskan låg på 31:a plats när hon gav sig ut på slutvarvet, men tog sig förbi fem åkare och blev till sist 26:a i mål, 2,06 från segern. I spåret var Emma sammanlagt 1,52 långsammare än Sophie Chaveau.

Det blev en bom i det liggande skyttet för Ella Halvarsson som var 42:a ut från vallen, men sex placeringar sämre inför stående. Där lyckades hon skjuta fullt på 24 sekunder och gick ut på slutvarvet på 41:a plats, men blev 46:a i mål, 3,09 bakom Michela Carrara. Ella var tillbaka efter sjukdom och har  en bit kvar till sin bästa form. I spåret var hon 3,19 efter snabbaste åkare.

Anna Hedström tävlade också internationellt för första gången på länge. Hon var något snabbare än Bettan på det första varvet, men sköt tre bom i liggande och ytterligare två i stående. Anna gick ut på slutvarvet som 51:a och hamnade på 47:e plats i mål, fyra sekunder bakom Ella. Hon var 1,39 långsammare än Sophie Chauveau åkmässigt, men 13 sekunder snabbare än Emma.

Efter två missade skott i liggande lämnade Nicolina Lindqvist vallen som 48:a, men åkte på en bom till i det stående skyttet och föll fyra placeringar. På slutvarvet fick hon släppa två åkare förbi sig till 54:e plats i mål, 3,58 bakom Michela Carrara. I spåret var Nicolina 3,17 efter snabbaste åkare, men två sekunder bättre än Ella - och dessutom sjua på skjutvallen.

IBU-cupen i Lenzerheide fortsätter på lördag med supersprint. Herrarnas kval inleds kl. 10.00, följt av final kl. 11.50. Damerna kvalar kl. 13.40, medan finalen avgörs kl. 15.20

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info