Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Emil bäste svensk i herrarnas EM-distans

26 JAN 2022 13:22
Det blev en godkänd start för de svenska herrarna i onsdagens distanslopp vid EM i tyska Arber, med tre åkare på poängplats. Emil Nykvist var främst på 20:e plats, medan Viktor Brandt blev 21:a.
  • Uppdaterad: 26 JAN 2022 13:22

Emil Nykvist fick en trist inledning med två missade skott redan i första liggande, men tog revansch direkt med fem fullträffar i stående och lämnade vallen som 46:a. Däremot föll han en placering efter ännu en bom i det tredje skyttet, men fick upp farten rejält med 10:e åktid på det fjärde varvet och avslutade sedan med ytterligare en nolla i sista stående. Det gjorde att Emil klättrade till 24:e plats och plockade dessutom fyra placeringar på slutvarvet till 20:e plats i mål, 4,11 bakom segrande norrmannen Sverre Dahlen Aspenes. I spåret var värmlänningen 2,42 långsammare än hans landsman Håvard Gutubö Bogetveit efter ett starkt och stabilt lopp - för övrigt Emils näst bästa resultat i IBU-cupen hittills.

Tack vare fullt i det inledande skyttet lämnade Viktor Brandt vallen som 21:a man, men föll 12 placeringar efter en bom i första stående. I andra liggande lyckades han däremot nolla på nytt och avancerade till 24:e plats - och efter samma fina resultat även i det avslutande skyttet låg Viktor på 15:e plats. På slutvarvet fick han sedan släppa Emil och ytterligare fem åkare förbi sig till 21:a plats i mål, en sekund bakom landsmannen. Viktor var visserligen drygt fem minuter efter snabbaste man i spåret, men imponerade på skjutvallen med endast en bom och åttonde tid totalt, efter fyra serier på 1,46.

Gabriel Stegmayr var 55:a efter en bom i det första liggande skyttet och ytterligare två missade skott i första stående, men lyckades skjuta fullt i andra liggande och klättrade 16 placeringar. Trots ytterligare en bom i det avslutande skyttet lämnade Gabriel vallen som 30:e man och blev 31:a i mål, 4,56 bakom Sverre Dahlen Aspenes. I spåret var Gabriel 2,49 långsammare än Håvard Gutubö Bogetveit, men bara åtta sekunder efter Emil.

De övriga två svenskarna hamnade en bra bit utanför poängplats, trots fin fart i spåret. Simon Hallström var sjua på tre av de fem varven och hade åttonde åktid totalt, 1,26 efter snabbaste man - men missade sju skott och blev 59:a i mål. Oskar Brandt startade i ett högt tempo med tredje tid på det första varvet, men åkte på tre bom direkt. Han mattades också en del efterhand och var totalt 2,19 långsammare än Håvard Gutubö Bogetveit. Oskar hamnade till sist på 76:e plats i mål efter sammanlagt åtta bom.

Damernas distans

Det blev en svart dag för de svenska damerna i dagens distanslopp. Annie Lindh var den enda som lyckades ta poäng på 36:e plats. Hon imponerade på skjutvallen med endast ett missat skott, men var drygt fyra minuter bakom segrande ryskan Evgeniya Burtasova i mål. Ingela Andersson kom på 50:e plats, med Elisabeth Högberg två placeringar bakom - båda med fem bom och sämre åktid än vanligt. Felicia Lindqvist missade fyra skott och blev 72:a, medan lillasyster Nicolina Lindqvist hade en bom mer och hamnade på 76:e plats i mål.

Johanna Skottheim stod över distansen för att få mer återhämtning och satsa mot kommande EM-tävlingar.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info