Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Emma åtta i IBU-cupen

05 MAR 2022 20:19
Emma Nilsson var bäst av de svenska skidskyttarna på åttonde plats i lördagens rafflande tävlingar i supersprint i IBU-cupen. Sverige hade dessutom ytterligare fyra åkare bland de 20 främsta.
  • Uppdaterad: 05 MAR 2022 20:19

Herrar supersprint

Henning Sjökvist tog sig vidare från kvalet som 21:a. I finalen inledde han med fullt i första liggande och lämnade vallen som sexa, bara 10 sekunder från täten. Henning höll avståndet på nästa varv och avancerade sedan till fjärde plats efter ännu en nolla på 27 sekunder. Däremot gjorde en bom i det tredje skyttet att han föll tre placeringar - och avlutade dessutom med ytterligare tre missade skott i sista stående. Henning hamnade till sist på 18:e plats i mål, 1,26 bakom Philipp Horn från Tyskland. I spåret var han 52 sekunder långsammare än norrmannen Johannes Dale, men resultatet är nytt personbästa med råge för 24-åringen från Östersund.

Emil Nykvist. Foto: Nordic focus

Precis som Henning gjorde Emil Nykvist ett starkt kval som 10:a i mål efter ett missat skott. Tyvärr fick han en trist start i finalen med tre bom direkt och lämnade vallen som 29:a, men tog revansch med fem fullträffar i det andra skyttet och fortsatte sedan med tredje åktid på nästa varv. Trots två missade skott i första stående klättrade Emil vidare till 24:e plats och plockade ytterligare tre placeringar efter en nolla på 18 sekunder i det sista skyttet. På slutvarvet tog han sig också förbi två man till 19:e plats i mål, 11 sekunder bakom Henning. Däremot var han åtta sekunder snabbare än landsmannen åkmässigt, totalt 44 sekunder efter Johannes Dale.

Gabriel Stegmayr inledde lovande med fullt i liggande, men åkte på två bom i det stående skyttet och hamnade strax utanför finalplatserna som 33:a i kvalet.

Damer supersprint

Emma Nilsson tog sig lätt vidare från kvalet som åtta i mål efter fullt skytte. Däremot inledde hon finalen med en bom i första liggande och lämnade vallen på 17:e plats och föll två placeringar efter ytterligare två missade skott i det andra skyttet. Däremot lyckades Emma nolla i första stående och klättrade till 14:e plats. Hon plockade sedan tre placeringar till efter fem nya fullträffar på 25 sekunder i det sista skyttet. På slutvarvet tog hon sig dessutom förbi tre åkare med sjunde tid till åttonde plats i mål, 51 sekunder bakom norskan Ragnhild Femsteinevik. I spåret hade Emma 12:e åktid, 28 sekunder långsammare än italienskan Michela Carrara.

Trots tre bom hamnade Ingela Andersson på 15:e plats i kvalet, 15 sekunder bakom Emma. I finalen åkte hon på en bom i det första skyttet och lämnade vallen på 13:e plats - och låg även kvar på samma placering efter ytterligare ett missat skott i andra liggande. Ingela föll däremot två placeringar till 15:e plats efter två straffrundor i det tredje skyttet och avslutade sedan med samma resultat i sista stående. Ingela låg på 16:e plats när hon gav sig ut på slutvarvet, men tog sig förbi tre åkare med fjärde tid till 13:e plats i mål, 1,12 från segern. Idag var hon bäst av svenskorna i spåret med nionde tid totalt, 15 sekunder efter snabbaste åkare.

Ingela Andersson. Foto: Nordic focus

Efter en bom hamnade Ella Halvarsson på 13:e plats i kvalet, fem sekunder före Ingela. Hon inledde finalen med ett missat skott vardera i de två liggande skyttena och låg på 21:a plats ut på det tredje varvet. Tack vare fem fullträffar på 19 sekunder i första stående avancerade Ella fyra placeringar och klättrade sedan vidare till 14:e plats efter ytterligare en bom i det sista skyttet. Hon blev däremot passerad av fyra åkare på slutvarvet till 18:e plats i mål, 1,29 bakom Ragnhild Femsteinevik. Åkmässigt var Ella 55 sekunder långsammare än Michela Carrara, men däremot femma på skjutvallen efter fyra serier på 1,31.

Elisabeth Högberg gjorde ett imponerande kval där hon var bäst av alla efter två nollor. Hon var också snabbast på det inledande varvet i finalen, men missade ett skott i första liggande och lämnade vallen som 10:a. Bettan fortatte med fjärde åktid, men åkte tyvärr på ytterligare tre bom i det andra skyttet och föll till 26:e plats. Hon låg kvar på samma placering efter ett missat skott i första stående, men avancerade sedan till 24:e plats trots en sjätte bom i det sista skyttet. Bettan blev också 24:a i mål, 1,48 från segern - och var 24 sekunder efter snabbaste åkare i spåret.

Precis som Ella fick Nicolina Lindqvist en bom i kvalet och tog sig till final som femte svenska på 22:a plats. Där blev det tyvärr två bom direkt - och efter ytterligare ett missat skott i andra liggande låg hon på 27:e plats. Nicolina avslutade sedan med två bom vardera i de stående skyttena och fick nöja sig med 29:e plats i mål, drygt tre minuter bakom Ragnhild Femsteinevik.

Åkmässigt var hon 1,46 långsammare än Michela Carrara, men däremot trea på skjutvallen efter fyra serier på 1,27.

Anna Hedström åkte på fyra bom redan i det liggande skyttet i kvalet och missade ytterligare två skott i stående. Hon hamnade tyvärr utanför finalen som 56:a i mål.

I morgon avslutas tävlingarna i Lenzerheide med masstarter. Herrarna kör kl. 10.30 och damerna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info