Hoppa till sidans innehåll

Emma Nilsson nära pallen i IBU-cupen

10 JAN 2020 13:44
De svenska damerna gjorde en ny stark laginsats i fredagens kortdistans i slovakiska Osrblie, med alla sex åkare på poängplats. Emma Nilsson var främst som fyra, knappt två sekunder från en pallplats. Ryskan Ekaterina Glazyrina vann.
  • Uppdaterad: 10 JAN 2020 13:44

Damernas kortdistans

Redan in till det första liggande skyttet var Emma Nilsson bra med som femma och tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen på andra plats, två sekunder bakom ryskan Ekaterina Glazyrina. Båda sköt fullt även i stående, men Emma var något snabbare och tog över täten med tre sekunder och utökade sedan avståndet med ytterligare fyra sekunder fram till andra liggande, tack vare näst bästa åktid. Efter en bom föll hon till tredje plats, men avslutade med fullt i sista stående. Men när serien tog 40 sekunder smet även schweiziskan Alexia Runggaldier förbi och trots att Emma tog in nästan 12 sekunder med bästa tid på slutvarvet var hon 1,8 sekunder för sent i mål som fyra. Det var starkt med endast en bom och Emma gjorde även en fin insats i spåret med tredje tid totalt, 24 sekunder efter landslagskompisen Elisabeth Högberg som var snabbast. 

Så här sa Emma efter loppet:

- Surt att komma fyra när det är så nära till pallen. Men jag är glad att skyttet äntligen funkade och att jag fick till 19 av 20 träff. Jag tog god tid på mig, men ville verkligen jobba för att träffa dem idag.

Emma Nilsson

Felicia Lindqvist tvingades stå över den sista tävlingsveckan innan jul på grund av sjukdom, men nu var hon tillbaka i fin form, inte minst när det gäller skyttet. Hon var 20 sekunder från täten in till första liggande, men sköt fullt och felfritt och lämnade vallen som 11:a, 12 sekunder bakom ledande Ekaterina Glazyrina. Tack vare fem nya fullträffar i det andra skyttet avancerade Felicia till sjunde plats och var en placering bättre efter ännu en nolla i andra liggande. Hon tappade visserligen en del i spåret och var 11:a in till sista stående, men när hon lyckade sätta alla skotten för fjärde gången lämnade Felicia vallen som sexa. Hon fick sedan släppa en åkare förbi sig på slutvarvet men var så bra som sjua i mål, 1,50 från segern. Det var verkligen imponerande av Felicia att skjuta fyra nollor, men i spåret hade hon det lite tyngre och var 2,33 efter snabbaste åkare.

Lite oväntat öppnade Elisabeth Högberg ganska kontrollerat på det inledande varvet som 11:a in till det första liggande skyttet och efter en bom var hon inte bättre än 33:a. Men på den andra rundan fick hon upp farten rejält och avancerade hela 18 placeringar med bästa åktid och sköt sedan fullt i första stående. Därmed lämnade Bettan vallen som sexa och var en placering bättre in till det tredje skyttet, ännu en gång med bästa varvtid. Där blev det ytterligare ett missat skott vilket gjorde att hon föll till 10:e plats, men klättrade därefter fyra placeringar tack vare snabbaste tid för tredje gången. Tyvärr försvann chansen till en topplacering när Bettan åkte på två bom i sista stående. Det gjorde att hon fick nöja sig med 14:e plats i mål, 27 sekunder bakom Felicia. Bettan visade däremot fortsatt fin form i spåret där hon var bäst av alla i startfältet.

Nicolina Lindqvist fick chansen i IBU-cupen efter imponerande insatser i Swe Cup. Hon var en knapp halvminut från täten in till första liggande, men lämnade vallen på 13:e plats, tack vare fem fullträffar. När hon nollade även i stående avancerade Nicolina till nionde plats och låg kvar på samma placering efter felfritt skytte även andra liggande. Frågan var om hon skulle kopiera storasyster Felicia och skjuta fyra nollor. Tyvärr blev det i stället två bom i sista stående vilket gjorde att Nicolina var 25:a ut på slutvarvet och tre placeringar sämre i mål, drygt tre och en halv minut bakom Ekaterina Glazyrina. Det var en imponerande debut i internationella sammanhang för Nicolina som hade nionde tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,51. Däremot var hon hela 3,14 efter snabbaste åkare och drygt 40 sekunder långsammare än Felicia.

Precis som Nicolina gjorde den lovande junioren Tilda Johansson sin första tävling i IBU-cupen med den äran. Hon inledde visserligen med en bom i första liggande och lämnade skjutvallen på 40:e plats, men höll placeringen bra på det andra varvet och avancerade därefter två placeringar trots ytterligare ett missat skott i första stående. Tildas låg sedan kvar på 38:e plats efter fem fullträffar i det tredje skyttet och lyckade även nolla i sista stående. Hon gick ut på slutvarvet som 27:a, men fick släppa tre åkare förbi sig och hamnade på 30:e plats i mål, knappt sex sekunder bakom Nicolina med samma fina skjutresultat. Däremot var Tilda 35 sekunder snabbare än henne i spåret, totalt 2,38 långsammare än Elisabeth Högberg. Det var roligt att Tilda tog för sig i seniordebuten och ett mycket lovande genrep inför Junior-VM senare i januari.

Sin vana trogen startade Anna Hedström rasande snabbt och var faktiskt tvåa in till det första liggande skyttet. Tyvärr inledde hon med två bom och gick ut på det andra varvet som 58:a, men avancerade 15 placeringar tack vare fjärde åktid. Efter ytterligare ett missat skott i första stående lämnade Anna vallen på 39:e plats och lyckades sedan skjuta fullt i andra liggande. Det gjorde att hon klättrade till 23:e plats, med goda möjligheter till en bra slutplacering med fortsatt starkt skytte. Tyvärr åkte hon i stället på hela tre bom i sista stående och tröttnade dessutom lite på slutvarvet. Anna klarade i alla fall den sista poängplatsen genom 40:e plats i mål, drygt fyra och en halv minut bakom Ekaterina Glazyrina. Det var verkligen synd med de sista tre bommarna, för i spåret visade Anna fortsatt fin form med sjätte tid totalt, 37 sekunder efter Bettan men bara 13 sekunder långsammare än Emma.

Herrarnas kortdistans

Gabriel Stegmayr fick åter chansen i IBU-cupen efter fyra raka segrar i Swe Cup innan jul. Han inledde starkt med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen på 14:e plats. Tyvärr gjorde två bom i det andra skyttet att han föll till 46:e plats. Gabriel avancerade däremot nio placeringar efter fullt i andra liggande och gick ut på slutvarvet som 29:a, tack vare sin tredje nolla i sista stående. Visserligen tröttnade han lite mot slutet, men blev ändå bäste svensk på 34:e plats i mål, drygt fyra minuter efter segrande norrmannen Endre Strömsheim. I spåret var Gabriel drygt tre minuter långsammare än hans landsman Håvard Gutubö Bogetveit, men hade sjunde tid på skjutvallen efter fyra serier på 1,41.

Precis som Gabriel var Emil Nykvist tillbaka i IBU-cupen efter en sejour på hemmaplan. Han var så bra som 18:e man in till det första skyttet, men efter en bom i liggande lämnade han vallen som 56:a. Emil fortsatte ändå starkt i spåret med 15:e åktid på det andra varvet och avancerade sedan 14 placeringar, trots ytterligare ett missat skott i första stående. Däremot föll han fyra placeringar till 46:e plats efter ännu en bom i andra liggande. Men glädjande nog avslutade Emil med fullt i sista stående, vilket gjorde att han gick ut på slutvarvet på 40:e plats och var en placering bättre i mål, 37 sekunder bakom Gabriel. Åkmässigt var Emil näst bäst av svenskarna, 2,25 efter snabbaste åkare, men knappt 40 sekunder snabbare än Gabriel.

Simon Hallström kämpar fortfarande med sitt skytte, men han inledde i alla fall fint i dag med fem fullträffar i första liggande. Det gjorde att han gick ut på det andra varvet som 36:a, men sköt sedan tre bom i första stående och föll till 69:e plats. Däremot blev det fem nya fullträffar i det tredje skyttet - och tack vare det avancerade Simon till 58:a plats och var ytterligare sex placeringar bättre in till sista stående. Tyvärr gick det lika illa som första gången och efter ytterligare tre missade skott blev Simon 61:a i mål, drygt sju minuter från segern. Däremot var han snabbast i spåret av svenskarna, 2,21 efter Håvard Gutubö Bogetvetit, men knappt fyra sekunder före Emil.

Tyvärr blev Sebastian Olsson sjuk strax innan jul och det verkar som om han fortfarande har en bit kvar när det gäller åkformen. Han var nästan 50 sekunder från täten redan in till första liggande, men inledde med fullt skytte och lämnade vallen på 50:e plats. Däremot tappade Sebastian 12 placeringar på vägen till första stående och efter två bom låg han på 66:e plats.Tack vare fem fullträffar även i andra liggande avancerade han ändå två placeringar och avslutade sedan med en bom i sista stående. Han gick ut på slutvarvet som 62:a, men fick släppa sju åkare förbi sig och hamnade på 69:e plats i mål, knappt 50 sekunder bakom Simon. I spåret var Sebastian nästan sex minuter efter snabbaste åkare.

IBU-cupen i Osrblie avslutas på söndag med sprinttävlingar. Damerna startar kl. 11 och herrarna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Erika Oskarsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info