Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Emma på nionde plats i supersprint

02 DEC 2021 06:43
Sverige hade hela fem damer i final i IBU-cupens superprint i norska Sjusjöen. Emma Nilsson lyckade bäst som nia i mål efter tre missade skott, medan Emil Nykvist var främst av herrarna på 25:e plats.

 
  • Skapad: 02 DEC 2021 06:43

Herrar supersprint

Emil Nykvist var kvalsnabbast av svenskarna på 22:a plats, men så bra som fyra efter den liggande skyttet. I finalen blev det en straffrunda direkt, vilket gjorde att han lämnade vallen som 24:a - men avancerade sedan två placeringar efter fem fullträffar i andra liggande. Med samma resultat även i det tredje skyttet klättrade Emil vidare till 18:e plats, men tappade tre placeringar efter ännu ett missat skott i sista stående. Tyvärr ramlade Emil på slutvarvet och fick släppa fyra åkare förbi sig till 25:e plats i mål, 1,35 bakom Filip Fjeld Andersen. På grund av vurpan var han totalt 1,30 långsammare än den segrande norrmannen i spåret, men det var ändå starkt att ta sig till final.

Trots tre straffrundor klarade Viktor Brandt kvalet med fyra sekunders marginal som 26:e man. Tyvärr inledde han finalen med samma skjutresultat och missade sedan två skott till i andra liggande. Efter ytterligare tre bom i de stående skjutningarna blev han 28:a i mål, 2,08 från segern. Viktor var 1,05 efter snabbaste åkare i spåret, men hade fjärde skjuttid efter fyra serier på 1,35 - och precis som Emil var det glädjande att han grejade en finalplats.

Den övriga tre svenskarna kom längre ner i resultatlistan. Simon Hallström var närmast final på 42:a plats, medan Henning Sjökvist blev 89:a  i mål. Tre placeringar bakom honom hamnade Anton Ivarsson som låg 24:a efter fullt i det liggande skyttet, men drog på sig tre straffrundor i stående.

Damer supersprint

Tack vare stark åkning ordnade Emma Nilsson en finalbiljett utan större problem som 18:e åkare i kvaltävlingen. Hon fick däremot jobba lite i motvind i finalen när det blev en straffrunda redan i det första skyttet. Emma lämnade vallen som 22:a, men avancerade 13 placeringar efter fullt i andra liggande. I det tredje skyttet åkte hon på ytterligare en bom och lämnade vallen som 12:a - och avslutade sedan med ett missat skott även i sista stående. Emma låg ändå kvar på samma placering och lyckades dessutom klättra på slutvarvet med sjunde åktid till nionde plats i mål, en dryg halvminut bakom 19-åriga italienskan Linda Zingerle som vann en tuff spurtstrid mot två andra åkare. Sammanlagt hade Emma åttonde åktid, 32 sekunder efter snabbaste åkare - en klart godkänd insats.

Efter imponerande och felfritt skytte var Ella Halvarsson bäst av svenskorna på en fin fjärdeplats i kvalet. Hon inledde också starkt i finalen med fullt i första liggande och femte plats ut från vallen, bara sju sekunder från täten. På det andra varvet tappade hon nio placeringar, men nollade sedan ännu en gång. Ella gick ut på det tredje varvet som åtta och avancerade därefter till tredje plats efter samma fina resultat på skjutvallen även i första stående - dessutom på 18 sekunder! Hon var bara fem sekunder från pallen inför det sista skyttet, men när det blev en bom föll hon till åttonde plats och hamnade till slut på 11:e plats i mål, tre sekunder bakom Emma. Ella var visserligen 1,03 efter snabbaste åkare i spåret, men vad nära hon var en riktig fullträff... 

Elisabeth Högberg gjorde en stabil insats på sjunde plats i kvaltävlingen. I finalen åkte hon på en straffrunda redan i det inledande skyttet och låg då på 20:e plats, men hade tredje åktid på det andra varvet och avancerade sedan sju placeringar - trots samma resultat i andra liggande. Tyvärr gjorde ytterligare tre bom i det tredje skyttet att Bettan föll till 17:e plats, men hon tog ändå viss revansch med fem fullträffar i sista stående och plockade tre placeringar. På slutvarvet passerade hon dessutom  två åkare och klättrade till 12:e plats i mål, en sekund bakom Ella. Det var betydligt bättre fart på Bettan än i Idre med femte tid i spåret, totalt 20 sekunder efter snabbaste åkare.

Stina Nilsson var snabbast i spåret och imponerade med att bli åtta i kvalet. Hon tog också täten direkt i finalen, men inledde med en bom och lämnade vallen som 18:e åkare. På vägen till andra liggande avancerade Stina 11 placeringar, men tvingades därefter åka hela fyra varv i straffrundan. Hon gick ut på det tredje varvet som 26:a och avancerade sedan fyra placeringar, trots ett missat skott till i första stående. Efter att ha avslutat med ytterligare två bom låg Stina kvar på 22:a plats, men tog tre placeringar på slutvarvet till 19:e plats i mål, 1,08 bakom Linda Zingerle. I spåret var hon snabbast på fyra av de fem varven och naturligtvis även sammanlagt, 15 sekunder före norskan Karoline Erdal.

I kvaltävlingen inledde Sara Anderson starkt som femma efter fullt i det liggande skyttet, men hamnade till slut på 27:e plats och femte svenska till final. Där började hon också med felfritt skytte, vilket gjorde att hon gick på det andra varvet som sexa, strax bakom Ella. På vägen till andra liggande plockade Sara tre placeringar, men åkte tyvärr på tre bom och föll till 21:a plats. Trots ytterligare tre missade skott i de två stående skjutningarna avancerade hon en placering till 20:e plats i mål, tre sekunder bakom Stina - och i spåret var hon 40 sekunder långsammare än landslagskompisen med 13:e åktid. 18-åringen från Mora var däremot näst snabbast på skjutvallen, efter fyra serier på 1,51.

Ingela Andersson kände sig lite krasslig och kom tyvärr inte till start.

På fredag fortsätter IBU-cupen i Sjusjöen med vanlig sprint. Herrarna startar kl. 10.30 medan damerna kör igång kl. 13.45.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info