Hoppa till sidans innehåll

Emma vann på nytt i SWE-cup

20 FEB 2022 18:58
 Emma Nilsson tog sin andra seger för helgen i söndagens sprint för damseniorerna, på hemmaplan i natursköna Torsby. Det blev även nya segrar för juniorerna Belle Spets och Mari Fosse Vaksdal.
  • Skapad: 20 FEB 2022 18:58

Damer 16/17

Moras Ida Eriksson var ute efter en ny triumf i damernas yngsta juniorklass. Hon tog också täten med 14 sekunder efter fullt i det liggande skyttet och hade fortfarande fem sekunder tillgodo på närmaste åkare när det var dags för stående. Trots en bom lämnade Ida vallen i fortsatt ledning, tre sekunder före Greta Seldahl från Tullus som imponerade med två nollor. På slutvarvet var Greta däremot den starkaste och tog till sist hem segern med nio sekunders marginal. Ida var i sin tur 24 sekunder före Luleås Lisa Hörnquist som tappade 17 sekunder mot snabbåkande Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund på vägen till mål, men klarade tredjeplatsen med fem tiondelar tillgodo efter en bom mot Astrids fyra. 

Herrar 16/17

Det blev en komfortabel seger för hemmaåkaren Filip Eriksson från SK Bore i herrarnas yngsta juniorklass. Han var visserligen bara trea efter en bom i liggande, men passerade en åkare på mellanrundan och tog sedan en klar ledning efter fem fullträffar i det stående skyttet. På vägen till mål drygade Filip dessutom ut segermarginalen till 26 sekunder före Kimstads Morgan Pettersson som nog ändå kände sig nöjd med andraplatsen, efter två missade skott. Alexander Wärne från I 19 var ytterligare fyra sekunder bakom som trea med samma skjutresultat, medan OK Landehofs Martin Höiby passerade fyra åkare på slutvarvet, men var 19 sekunder från pallen på fjärde plats i mål efter sammanlagt fem bom.

Damer 18/19

Belle Spets från Anundsjö har haft en lyckad helg i Sverigecupen. Hon följde upp vinsten i lördagens masstart med en ny seger i dagens sprint, mycket tack vare sin snabba åkning. Belle inledde med två bom i det liggande skyttet, men var ändå i täten med 12 sekunder på väg in till stående. Där klarade hon sig med ett missat skott och hade fortsatt ledningen när hon lämnade vallen, men bara en sekund före Mälarös Vera Edvardsson som sköt fullt. På slutvarvet drog Belle däremot ifrån till drygt 15 sekunder i mål. Alice Pettersson från Kimstad missade bara ett skott och var ytterligare 10 sekunder bakom som trea, men hade 14 sekunder tillgodo på Olivia Grönkvist från IF Hallby som hamnade på fjärde plats efter fyra bom.

Herrar 18/19

Tack vare fem fullträffar i det liggande skyttet tog Samuel Dunder från Mora ledningen med fem sekunder, men blev däremot passerad av fyra åkare på vägen till stående. Medan flera av konkurrenterna åkte på straffrundor nollade Samuel på nytt och lämnade vallen 20 sekunder före Tullus Henning Lindh Ten Berg som hade två bom mer. På slutvarvet plockade Henning in halva avståndet, men Samuel lyckade hålla undan och ta hem segern med 11 sekunders marginal. Hennings lagkompis Vincent Grein var ytterligare fem sekunder bakom på tredje plats i mål efter två missade skott - och hade samma avstånd ner till Luleås Albert Marjeta som blev fyra, precis som Vincent med två bom. 

Damer 20/22

Johanna Nordqvist från I 21 inledde med fullt i liggande och lämnade vallen nio sekunder före Finnskogas Mathilda Evaldsson - och drygade dessutom ut ledningen med ytterligare tre sekunder på vägen till det stående skyttet. Där blev det en bom vardera, vilket gjorde att Johanna behöll täten, 10 sekunder före Mathilda. Mari Fosse Vaksdal var ytterligare 10 sekunder bakom, efter totalt tre bom. På slutvarvet kunde norskan åka på Johannas tider och närmade sig alltmer - och spurtade till sist i mål på exakt samma tid - så Mari och Johanna fick helt enkelt dela segern. Mathilda var 18 sekunder bakom duon på tredje plats, men hade en dryg halvminut tillgodo på Olivia Norberg från I 19 som missade tre skott och blev fyra i mål. 

Herrar 20/22

Det blev norsk dubbelseger i herrarnas äldsta juniorklass genom Kjerand Tronerud Kvelvane och Christian Bucher-Johannessen som var tillbaka bland jämnåriga efter att ha tävlat med seniorerna i lördagens masstart. Kjerand tog en klar ledning efter fullt i det liggande skyttet och lämnade sedan vallen 24 sekunder före Christian, trots en bom - ett avstånd som var i stort sett oförändrat i mål. SK Bores Eric Westberg blev bäste svensk på tredje plats, 1,36 bakom Kjerand efter ett missat skott - medan Fabian Hermansson från Finnskoga var 23 sekunder bakom Eric som fyra i mål, efter sammanlagt två bom.

Damer seniorer

Det blev en rafflande duell om segern i damernas seniorklass. Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund ledde efter fem fullträffar i liggande, två sekunder före SK Bores Emma Nilsson som också lyckades skjuta fullt. Men när båda lyckades nolla på nytt i stående var det Emma som tog över täten med en halv sekund. På slutvarvet kunde Felicia åka på konkurrentens tider, men var en sekund för sent ute i mål som tvåa. Det gjorde att Emma tog sin andra seger i helgen till hemmapublikens glädje. Ingela Andersson från K4 blev trea, 39 sekunder bakom efter totalt tre bom - medan Ella Halvarsson från Biathlon Östersund imponerade med fullt skytte, men var sju sekunder från pallen på fjärde plats i mål.

Herrar seniorer

Norrmannen Martin Femsteinevik var på väg mot en ny vinst i herrarnas seniorklass efter fullt i det liggande skyttet. Han hade ledningen med 14 sekunder på väg in till stående, men åkte på en bom och fick släppa landsmannen Fredrik Bucher- Johannessen förbi sig med knappt två sekunder. På slutvarvet drygade Fredrik ut segermarginalen med ytterligare en sekund, medan Martin fick nöja sig med andraplatsen. Henning Sjökvist från Biathlon Östersund lämnade vallen tre sekunder efter Dala-Järnas Gabriels Stegmayr, men passerade honom på slutvarvet och var 14 sekunder före i mål som trea efter tre missade skott. Gabriel hade samma skjutresultat, men hamnade alltså utanför pallen. 

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info