Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

En rekordfylld och historisk säsong för svenskt skidskytte

07 MAJ 2021 08:43
31 pallplatser, sex VM-medaljer och vinst i den totala stafettcupen. Säsongen som nyligen avslutats har minst sagt varit rekordfylld och historisk för svenskt skidskytte. Stort tack för allt stöd!
  • Skapad: 07 MAJ 2021 08:43

Redan under världscuppremiären i Kontiolahti för snart fem månader sedan visade de svenska landslagsåkarna att de var i absolut toppform. Johanna Skottheim tog säsongens första svenska pallplats när hon kammade hem tredjeplatsen i damernas första lopp för säsongen efter fyra nollor i skyttet. Dagen därpå stod Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma för pallplats nummer två och tre när de körde hem en andra- respektive tredjeplats i herrarnas sprint. Helgen avslutades sedan med säsongens första svenska världscupseger när Hanna Öberg vann damernas sprint efter felfritt skytte.

De svenska framgångarna har sedan fortsatt genom hela säsongen, inte minst under VM i Pokljuka där det sammanlagt blev historiska sex medaljer för det svenska landslaget. Martin Ponsiluoma tog dessutom det första svenska individuella VM-guldet på herrsidan sedan 1958, när han vann sprinten före fransmännen Simon Desthieux och Emil Jacquelin.  

Världsmästerskapet bjöd också på två svenska silvermedaljer signerade Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg samt bronsmedaljer i singelmixstafetten, mixstafetten och herrstafetten. En laginsats av högsta rang med andra ord, där svenskt skidskytte samtidigt bjöd publiken hemma i tv-sofforna på underhållning i världsklass under två veckor.

Ytterligare ett rekord slogs under säsongen, genom de 31 pallplatser som det svenska landslaget stod för under de knappt fyra månaderna. Resultatet gör den gångna säsongen till den bästa någonsin för svenskt skidskytte.

– Det har varit en helt fantastisk säsong för hela laget, vilket framförallt de 31 svenska pallplatserna är ett tydligt tecken på. Känslan har egentligen varit bra genom hela säsongen, och framgångarna på VM var givetvis en höjdpunkt när man ser tillbaks på det. Det känns otroligt roligt att vi har fått de här framgångarna i vinter. Bakom varje pallplats och medalj ligger mycket hårt arbete, disciplin och hög motivation under den långa träningsperioden så nu ska vi snart dra igång arbetet och fortsätta jobba hårt varje dag för att vi ska kunna uppnå samma fina resultat nästa säsong, säger huvudtränare Johannes Lukas.

Som avslut på en helt fantastisk säsong så vann det svenska damlaget dessutom den totala stafettcupen för första gången någonsin. Genom sina flera fina placeringar under säsongen, där de bland annat kammade hem två segrar och två tredjeplatser, säkerställde alltså det svenska damlaget sin seger i den totala stafettcupen under säsongen. Priset fick laget ta emot på hemmaplan i Östersund, när världscupsäsongen avrundades för en knapp månad sedan.

Återigen, stort tack för allt stöd!

Skribent: Ella Alvin
E-post: Adressen Gömd

WCknapp 2021.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info