Hoppa till sidans innehåll

Fluorförbud – Så här hanterar vi det vid svenska tävlingar

24 SEP 2021 16:00
1 juni 2021 presenterade internationella skidskytteförbundet information om att mycket skadliga fluorprodukter förbjuds att användas vid skidskytteevenemang. Förbudet implementeras i tävlingsreglerna från säsongen 2021-2022.
  • Uppdaterad: 24 SEP 2021 16:00

Förbudet som är en EU lag innebär sammanfattningsvis att det är förbjudet att inneha, använda, producera, sälja eller handla produkter som innehåller C8-fluorkolväten och kommer gälla vid alla IBU evenemang. Fluorprodukter från C6 kedjan omfattas inte av förbudet och får fortsatt tillverkas, säljas och användas.

Analys från inblandade intressenter, vallaföretag och vallare från olika nationer, har visat att de nya och EU-överensstämmande fluorerade vallorna (lågkedjefluor C6) är konkurrenskraftiga och därför skulle användning av förbjudna C8-produkter inte ge någon konkurrensfördel.

Svenska Skidskytteförbundet ställer sig bakom IBU:s beslut och kommer följa detta reglemente nationellt såsom internationellt. 

För att genomföra förbudet nationellt kommer samtliga föreningars ordförande och samtliga regioners ordförande att informeras. Samtliga ordföranden skall bekräfta till SSSF:s tjänsteman att informationen har mottagits och förståtts. 

SSSF uppmanar samtliga föreningar att söka information på sina leverantörerns hemsidor över godkända produkter. Det finns inget specifikt krav på att sanera vallabodar, skidor, vallautrustning eller skidfodral.

SSSF förutsätter att samtliga föreningar, ledare och vallare följer fluorförbudet. Rent spel och ärlighet, ”fair play”, är en förutsättning för att alla ska kunna tävla på lika villkor. Att följa stadgar och tävlingsregler är i grunden en solidaritetsfråga. Överträdelser är brott mot idrottsrörelsens principer. Din förening och ditt förbund, samt du som är förtroendevald, ledare, utövare, domare eller annan tävlingsfunktionär, är skyldig att ha kunskap om tävlingsreglerna

SSSF kommer inte genomföra analyser av material som produceras för eller används vid beredning av skidor.

Vid Riksfinalen i Dala-Järna planeras det för att genomföras central vallning. 

Följande leverantörer har (i skrivande stund) signerat IBU:s dokument om att förhålla sig till dessa restriktioner samt länkar till dess godkända produkter:

Holmenkol
HWK
Toko
Swix
Rex
Rodewax
Vauthi

Frågor – kontakta Ulrika Öberg


E-post: This is a mailto link

WCknapp 2021.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info