Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Första världscupvinsten för Elvira!

18 DEC 2021 15:58
Efter en rafflande och omväxlande jaktstart i Annecy-Le Grand Bornand tog Elvira Öberg sin första seger i Världscupen - och fick dessutom med sig storasyster Hanna på pallen som trea i mål.
  • Skapad: 18 DEC 2021 15:58

Elvira Öberg avancerade till andra plats och plockade in halva avståndet mot Marte Olsbu Röiseland på det inledande varvet, men missade ett skott i första liggande och lämnade vallen som fyra, 36 sekunder från täten. När norskan åkte på en bom i det andra skyttet medan Elvira sköt fullt hade hon däremot bara åtta sekunder upp till Hanna Öberg som tog över ledningen tack vare två nollor. Inför första stående kom systrarna in på vallen tillsammans med Marte Olsbu Röiseland - och när Elvira lyckades skjuta fullt ännu en gång medan norskan och Hanna missade två skott vardera gick hon ut i ensam ledning. När det var dags för det avgörande skyttet var avståndet 11 sekunder till Julia Simon från Frankrike närmast bakom, men efter att båda åkt på en bom skiljde det bara fyra sekunder. På slutvarvet var det ändå ingen tvekan vem som var starkast, för Elvira avgjorde direkt och tog sin första efterlängtade världscupseger! Sammanlagt var svenskan näst snabbast i spåret, 13 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet - och dessutom fyra i själva jaktstarten. Stort grattis Elvira!

Pallen på damernas jaktstart. Foto: Nordic Focus

På vägen till det första skyttet avancerade Hanna Öberg två placeringar och lyckades dessutom skjuta fullt. Hon gick ut på nästa varv som femma, strax bakom Elvira - och tog sedan över täten efter ännu en nolla i andra liggande, en knapp sekund före norskan Marte Olsbu Röiseland. Inför det tredje skyttet hade de sällskap av Elvira som sköt fullt ännu en gång, medan de andra två åkte på två bom vardera. Det gjorde att Hanna föll till sjunde plats, men imponerande sedan med sin tredje nolla i det avslutande skyttet. Hon lämnade vallen som trea, men hade fortfarande Marte Olsbu Röiseland i släptåg. På slutvarvet var det norskan som drog, men strax innan sista backen lyckades Hanna passera. Hon höll sedan undan på upploppet och spurtade i mål som trea, 12 sekunder bakom Elvira - och kramade direkt om sin segrande lillasyster. I spåret var Hanna sex sekunder långsammare med tredje åktid, totalt 20 sekunder efter snabbaste åkare - men var 14 sekunder bättre som trea  även i själva jaktstarten.

Ett glatt svenskt gäng! Foto: Nordic Focus

Anna Magnusson plockade tre placeringar med fem fullträffar i första liggande och lämnade vallen som nia, 18 sekunder bakom Hanna. Hon tappade däremot fyra placeringar efter en bom i det andra skyttet och missade därefter ännu en skott i första stående. Det gjorde att Anna gick ut på det fjärde varvet på 19:e plats, men lyckades nolla på nytt i det sista skyttet. Hon gick ut på slutvarvet som 14:e åkare, men hamnade på 19:e plats i mål, 1,48 från segern. I spåret var Anna 1,31 efter snabbaste åkare.

Tack vare fullt i det första skyttet klättrade Mona Brorsson åtta placeringar till 22:a plats, men tappade sedan en placering efter en bom i andra liggande. Efter ytterligare ett missat skott i det tredje skyttet lämnade Mona vallen som 27:a, men avslutade med två bom till i sista stående och föll till 31:a plats i mål, 2,47 bakom Elvira. Hon var 1,14 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet åkmässigt, men 17 sekunder snabbare än Anna i spåret.

Stina Nilsson lyckades nolla i det första liggande skyttet och avancerade till 17:e plats. Hon var fem placeringar bättre inför andra liggande, men åkte tyvärr på hela tre bom och föll till 43:e plats. Efter ytterligare ett missat skott i första stående plockade Stina tre placeringar och avslutade sedan med samma skjutresultat. Hon gick ut på slutvarvet som 34:a och fick samma placering i mål, tre minuter från segern. I spåret hade Stina 13:e tid sammanlagt, 51 sekunder efter snabbaste åkare.

Linn Persson var förkyld och kom tyvärr inte till start.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info