Hoppa till sidans innehåll

Gabriel på 13:e plats i IBU-cupen

03 FEB 2022 16:58
Gabriel Stegmayr blev bäst av svenskarna i torsdagens sprinttävlingar i IBU-cupen på 13:e plats i mål, efter en imponerande insats med fullt skytte. Ingela Andersson hamnade på 25:e plats i damernas lopp.
  • Uppdaterad: 03 FEB 2022 16:58

Herrarnas sprint

Gabriel Stegmayr var 23 sekunder från täten när han lämnade vallen på 19:e plats efter fem fullträffar i det liggande skyttet. Han tappade sex placeringar på vägen till stående, men lyckades sedan skjuta fullt på nytt och klättrade till 12:e plats. På slutvarvet behövde Gabriel bara släppa en åkare förbi sig och blev 13:e man i mål, 1,03 bakom Sverre Dahlen Aspenes - och var totalt 1,18 efter den segrande norrmannen åkmässigt. Det var ett fint formbesked av Dala-Järnaåkaren som var nära att slå sitt personbästa. Han var nämligen 12:a i EM-distansen för hela åtta år sedan - just i Nove Mesto.

Som vanligt öppnade Oskar Brandt i ett högt tempo och var så bra som trea på väg in till liggande, men lämnade vallen som 30:e man efter en bom. Han fortsatte ändå starkt i spåret och plockade 11 placeringar på mellanrundan. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott i stående, vilket gjorde att Oskar föll till 32:a plats. På slutvarvet avancerade han på nytt och blev delad 28:a i mål, 1,34 från segern. I spåret var värmlänningen klart bäst av svenskarna med 12:e tid totalt, 35 sekunder efter snabbaste åkare.

De övriga tre svenskarna var en bra bit ifrån poängplats. Viktor Brandt missade två skott och blev till sist 72:a, med Henning Sjökvist fyra placeringar bakom efter samma skjutresultat. Emil Nykvist hade totalt fyra bom och hamnade på 79:e plats i mål.

Dagens bästa svenska tjej, Ingela Andersson under ett träningspass. Foto: Nordic Focus

Damernas sprint

Ingela Andersson var bra med som 11:a inför det liggande skyttet, men inledde med en bom och lämnade vallen på 30:e plats. Trots ytterligare ett missat skott i stående avancerade hon tre placeringar och tog sig dessutom förbi två åkare på slutvarvet till 25:e plats i mål, 1,46 bakom Caroline Colombo som sköt fullt. Precis som under EM var Ingela snabbast av svenskorna med 20:e åktid sammanlagt, 52 sekunder efter den segrande fransyskan.

Den enda av svenskorna som lyckades skjuta fullt i det första skyttet var Felicia Lindqvist. Tack vare det lämnade hon vallen som 17:e åkare, men tappade 13 placeringar på mellanrundan. Felicia låg även på 30:e plats när hon gav sig ut på slutvarvet efter en bom i stående och blev 31:a i mål, 1,55 från segern. Resultatet är ändå ett fall framåt för 26-åringen från Östersund, både på skjutvallen och i spåret där hon var totalt 1,26 efter snabbaste åkare.

Nicolina Lindqvist var 42:a efter en bom i det liggande skyttet, men lyckades sedan nolla på 21 sekunder i stående och avancerade rejält till 23:e plats. På slutvarvet fick hon däremot släppa nio åkare förbi sig och blev 32:a i mål, fyra tiondelar bakom storasyster Felicia. Nicolina var 1,37 efter Caroline Colombo åkmässigt, vilket är betydligt bättre än senast - och dessutom snabbast av alla på skjutvallen efter två serier på 45 sekunder!

På väg in till liggande var Elisabeth Högberg en sekund efter Ingela, men fick en trist start med två missade skott. Tack vare fem fullträffar i de stående skyttet avancerade hon ändå 26 placeringar till 33:e plats, men fick släppa fyra åkare förbi sig på slutvarvet till 37:e plats i mål, två minuter från segern. Bettan har fortfarande en bit kvar till den fina formen som hon hade innan jul. Idag var hon 1,03 efter snabbaste åkare.

Efter tre tävlingar på poängplats under EM hamnade Annie Lindh 14 sekunder utanför som 46:a idag. Hon missade två skott i liggande, men sköt fullt i stående. Annie var 2,33 bakom segrande Caroline Colombo i mål - och 1,29 långsammare än fransyskan åkmässigt, vilket ändå är något bättre än senast.

Emma Nilsson var tillbaka i IBU-cupen efter sjukdom, men hade inte sin bästa dag på skjutvallen med totalt fyra bom. Det räckte till 68:e plats i mål, 3,36 från segern - och i spåret var hon 1,23 efter snabbaste åkare.

IBU-cupen i Nove Mesto fortsätter med ytterligare en sprint nu på lördag. Damerna kör kl. 10.30 och herrarna kl. 14.00.

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Nordic Focus

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info