Hoppa till sidans innehåll

Hanna och Jesper topp 10 i blåsiga masstarter

12 JAN 2020 15:52
Hanna Öberg lyckades kämpa sig till en sjätteplats i damernas masstart i Världscupen, i ett mycket blåsigt Oberhof. Lite senare gjorde Jesper Nelin (bilden) sitt bästa resultat någonsin i Världscupen som imponerande sjua i herrarnas tävling.
  • Skapad: 12 JAN 2020 15:52

Damernas masstart

Hanna Öberg var fem sekunder från täten in till första liggande, men sköt två bom direkt och lämnade vallen på 19:e plats. Trots ytterligare ett missat skott i det andra skyttet avancerade hon två placeringar och när många fick stora problem i första stående klarade sig Hanna med en bom och gick ut på det fjärde varvet som 10:a. I det avslutande skyttet blev det ännu svårare, men Hanna sköt snabbare än de flesta och tack vare endast en bom lämnade hon vallen som femma. På slutvarvet fick Hanna visserligen släppa tyskan Denise Herrmann förbi sig, men lyckades spurta ner Iryna Kryuko från Vitryssland på upploppet som sexa i mål, 1,38 från segern. Totalt hade hon det lite tyngre än tidigare i spåret med 24:e åktid, 1,19 långsammare än Denise Herrmann.

På väg in till det första liggande skyttet var Linn Persson strax bakom Hanna, men klarade sig med en bom och gick ut på den andra rundan på 13.e plats. Där hade hon så bra som fjärde åktid och när Linn sedan lyckades skjuta fullt i andra liggande avancerade hon till femte plats, bara fem sekunder från pallen. Tyvärr blev det två missade skott i det första stående skyttet, vilket gjorde att Linn föll två placeringar och när hon även missade två skott i den hårda blåsten i sista stående lämnade hon vallen som 12:a och blev en placering sämre i mål, en knapp halvminut bakom Hanna. Däremot var hon 10 sekunder snabbare än henne i spåret, 1,09 efter bästa åkare.

Precis som Linn inledde Mona Brorsson med en bom i det första liggande skyttet och var 14:e åkare ut på det andra varvet, där hon åkte tillsammans med Kaisa Mäkäräinen och hade näst snabbaste åktid. Mona avancerade sedan två placeringar, trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. I första stående sköt Mona två bom, men när flera av konkurrenterna hade ännu sämre skjutresultat gick hon ut på den fjärde rundan som 11:a. strax bakom Hanna. Tyvärr gjorde hela tre bom i det avslutande skyttet att hon lämnade vallen som 24:a och var två placeringar bättre i mål, knappt tre minuter bakom Kaisa Mäkäräinen som bemästrade vindarna bäst och tog en efterlängtad seger. Mona var däremot klart snabbast av svenskorna i spåret med 10:e tid totalt, 38 sekunder efter Denise Herrmann.

Elvira Öberg avancerade från slutet av startfältet på det inledande varvet till 11:e plats inför det första liggande skyttet, men sköt två bom direkt och lämnade vallen på 17:e plats. När det blev ytterligare tre missade skott i andra liggande föll Elvira till 27:e plats och var sedan en placering sämre efter två bom i första stående. I det avslutande skyttet klarade hon sig med en bom, men fick ändå nöja sig med 28:e plats i mål, 3,41 efter Kaisa Mäkäräinen. I spåret var hon nästan två minuter efter snabbaste åkare.

Herrarnas masstart

Jesper Nelin var 17:e man in till det första liggande skyttet och lämnade vallen på samma placering efter en bom i första liggande. Men när han sköt fem fullträffar i det andra skyttet avancerade Jesper till fjärde plats och låg med i en klunga om fem åkare, en dryg straffrunda bakom ledande tysken Arnd Peiffer in till första stående. Där klarade han sig med ytterligare ett missat skott och gick ut på den fjärde rundan som femma - och trots att Jesper tappade drygt 10 sekunder mot täten låg han ändå på sjätte plats när det var dags för de avslutande skyttet. Nu blåste det riktig storm, men trots att Jesper sköt två bom gick han ut på slutvarvet som sjua och spurtade i mål på samma placering, 45 sekunder efter segrande fransmannen Martin Fourcade. Det här var hans bästa resultat någonsin i Världscupen och idag hade Jesper dessutom betydligt bättre fart i spåret. Totalt var han 31 sekunder långsammare än norrmannen Johannes Dale med 13:e åktid - och på slutvarvet var han så bra som trea. Dessutom var Jesper näst snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,45.

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Anders Byström 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info