Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Hanna och Sebbe, favoriter inför Sverigepremiären

11 NOV 2021 16:03
Under helgen inleder skidskyttarna den nya säsongen med spännande tävlingar på Idre Fjäll. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann både sprint och kortdistans förra året, men får den här gången hård internationell konkurrens.
  • Skapad: 11 NOV 2021 16:03

Det är äntligen dags för de svenska skidskyttarna att dra på sig nummerlapparna för att få ett första formbesked. Har den tunga barmarksträningen gett önskat resultat? Det gäller att visa landslagsledningen direkt att man vill vara med i diskussionen om de eftertraktade platserna till världscupstarten i Östersund, men den här säsongen hägrar dessutom OS i Peking efter nyår. Det är alltså viktigt att vara på tårna redan från början, men samtidigt ha krafter kvar för att vara som bäst i de olympiska tävlingarna.

Förra vintern vann Hanna Öberg den inledande sprinten i tunga och lösa spår på Idre Fjäll, efter fullt skytte och ett slutvarv där hon var drygt 20 sekunder snabbare än tvåan Johanna Skottheim. Hon fortsatte sedan med ett överlägset SM-guld i kortdistans där hon trots dimma och en oberäknelig vind missade ett enda skott på fyra skjutningar och hade en segermarginal på hela 1,16 i mål.

Hanna är naturligtvis den stora svenska favoriten i ett högklassigt startfält med trefaldiga världsmästarinnan Dorothea Wierer från Italien som den namnkunnigaste konkurrenten. Men efter fjolårets rekordsäsong finns det även flera andra svenskor som har kapacitet att vara med i segerdiskussionen.

Elvira Öberg tog SM-silver i kortdistans förra vintern bakom Hanna efter ett starkt slutvarv där hon passerade både Mona Brorsson och estniskan Tuuli Tomingas. Två bom stod visserligen i vägen för en pallplats i sprinten, men hon avancerade ändå tre placeringar till fjärde plats på slutrundan, tack vare fin fart i spåret.

Elvira nådde pallen för första gången i Världscupen några veckor senare och gjorde sedan en stabil säsong där hon var näst bästa svenska. Hon imponerade dessutom med både guld och silver under SM i rullskidor i höstas. 22-åringen från Piteå kommer med ytterligare ett års hård träning i kroppen att bli livsfarlig i vinter.

Linn Persson under förra årets Sverigepremiär i Idre.

Linn Persson hade ganska blygsamma resultat vid Sverigepremiären förra året, men höll därefter hög klass under världscupsäsongen. Minns bara klättringen från 21:a till fjärde plats under jaktstarten i Nove Mesto, där hon var ytterst nära sin andra pallplats i karriären. Om Linn bara får åkningen att stämma blir hon att räkna med redan i helgen.

Det blir också spännande att följa Stina Nilssons vidare äventyr. Den forna sprintstjärnan gjorde skidskyttedebut just på Idre Fjäll förra året. Hon inledde lovande med 11:e plats i sprinten efter tre missade skott, men hade det betydligt tuffare i vindarna under kortdistansen där det blev hela 10 bom och 27:e plats totalt.

Det fortsatte sedan på samma sätt med blandade resultat även i IBU-cupen, men när Stina till sist fick chansen i Världscupen imponerade hon med att bli 26:a och 22:a på hemmaplan i Östersund.

Under SM i rullskidskytte visade Stina Nilssson att utvecklingen fortsätter genom att köra hem ett överraskande guld i sprinten, efter att ha passerat båda systrarna Öberg på slutvarvet. Med stabilt skytte kan hon utmana om en av de världscupplatserna i helgen, men rutinerade skidskyttar som Mona Brorsson, Anna Magnusson, Johanna Skottheim och Elisabeth Högberg vill säkert också ha ett ord med i laget...

I herrklassen vann Sebastian Samuelsson båda loppen på Idre Fjäll förra året. I sprinten blev segermarginalen en ynka sekund före Jesper Nelin efter ett missat skott, men han hade mer än en halvminut tillgodo på tvåan i kortdistanstävlingen, trots två bom i det sista skyttet.

Efter Sebastians suveräna säsong med fem individuella pallplatser i Världscupen, varav den första vinsten i masstarten i Kontiolahti, får han gälla som svensk favorit. Den här gången får han extra hård konkurrens av utländska toppåkare som Benjamin Weger från Schweiz som nog gärna vill snuva Sebastian på segern.

Men hotet kommer också från några av hans lagkamrater. Martin Ponsiluoma hade ingen lyckad säsongsinledning förra året med sjätte plats som bästa resultat. Men i Världscupen slog han till med riktigt snabb åkning vid flera tillfällen och under VM i Pokljuka fick Martin sitt stora genombrott efter det överraskande sprintguldet. Räkna med att han kommer rejält laddad till Sverigepremiären för att lägga sig i segerdiskussionen.

Jesper Nelin under förra årets Sverigepremiär i Idre.

Jesper Nelin inledde den förra säsongen riktigt lovande med två pallplatser på Idre Fjäll. Han imponerade framförallt i spåret och var bara en sekund från segern i sprinttävlingen. Det är det ojämna skyttet som oftast står i vägen för topplaceringar, men om Jesper får till jobbet på vallen har han absolut kapacitet att utmana sina lagkamrater. Det gäller också Peppe Femling som var sjua som bäst i Sverigepremiären förra året, men som sedan gjorde sin främsta världscupsäsong hittills.

Bakom den svenska toppkvartetten blir det intressant att se vad ett års ytterligare träning med A-laget har inneburit för Malte Stefansson. Förra året var 21-åringen från Oxberg fyra i det inledande sprintloppet på Idre Fjäll, men åkte på nio bom i kortdistansen och en plats längre ner i resultatlistan. Malte blandade och gav under resten av säsongen, men fick ändå nyttig erfarenhet efter flera världcupstarter. Till årets premiär han bytt stock på geväret och jobbat hårt både i spåret och på skjutvallen för att utvecklas vidare.

Precis som Malte fick Oskar Brandt en utvecklingplats i A-landslaget till den här säsongen. Vi får ett första besked om det har hjälpt honom att höja sig en nivå redan nu i helgen. Oskar gjorde också världcupdebut under förra säsongen och med sex svenska herrplatser finns det goda möjligheter till fler chanser i vinter.  

Sverigepremiären från Idre Fjäll sänds även av SVT i Vinterstudion, med start på lördag kl. 09.00, medan söndagens sändning inleds kl. 09.15.

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info