Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Hanna på andra plats i jaktstarten!

09 JAN 2022 17:01
Det blev en ny svensk framgång i damernas jaktstart i Oberhof när Hanna Öberg tog sin 25:e pallplats i Världscupen som tvåa - och dessutom med Elvira Öberg och Mona Brorsson bland de 10 främsta.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2022 17:01

Hanna Öberg startade som nionde åkare, men klättrade direkt till andra plats efter fem fullträffar i första liggande. Hon åkte däremot på en bom i det andra skyttet, men lämnade ändå vallen som trea - och var sedan tillbaka på andra plats efter en ny nolla på 22 sekunder i första stående. När det var dags för det avslutande skyttet hade Hanna en knapp halvminut upp till ledande Marte Olsbu Röiseland - och med Dzinara Alibekva strax bakom. Norskan var säkerheten själv och träffade alla skotten, medan svenskan och belarusiskan åkte på en bom vardera. Men Hanna sköt snabbare och var sex sekunder före ut på slutvarvet som tvåa och höll placeringen utan problem ända in mål, 33 sekunder bakom Marte Olsbu Röiseland. Det var ännu en stark jaktstart av 26-åringen från Piteå som klättrade sju placeringar med tredje tid totalt i spåret, 28 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet. Hanna var också femma på skjutvallen efter fyra serier på 1,46 - och dessutom bäst av alla i själva jaktstarten!

– Jag är jättenöjd att jag får till ett bra skytte i de här förhållandena. Det känns riktigt skönt. Det var viktigt, sa Hanna Öberg till SVT Sport efter loppet och fortsatte:

– Det känns väldigt bra att få kliva upp på pallen i dag. Jag var less på att skjuta dåligt. Nu blir det kul att komma till Ruhpolding nästa vecka.

Trots en inledande bom avancerade Elvira Öberg en placering till 15:e plats, men föll olyckligt i en nerförsbacke på det andra varvet och tappade dyrbar tid. Som tur är klarade sig både hon och vapnet, men efter ytterligare ett missat skott i det andra skyttet låg Elvira på 20:e plats. Hon fortsatte ändå fint i spåret med tredje åktid på vägen till första stående och lyckades sedan skjuta fullt. Det gjorde att hon lämnade vallen som nionde åkare - och plockade därefter ännu en placering, trots en tredje bom i det sista skyttet. På slutvarvet passerade Elvira dessutom tjeckiskan Marketa Davidova med bästa åktid och spurtade i mål på sjunde plats, 1,44 från segern. Trots att hon tappade runt 20 sekunder på fallet hade svenskan åttonde åktid, bara nio sekunder efter Hanna - och Elvira var dessutom nia i själva jaktstarten.

Mona Brorsson hade fjärde tid på det första varvet och lyckades dessutom skjuta fullt i första liggande. Tack vare det fina jobbet på skjutvallen avancerade hon sju placeringar till 15:e plats, men föll sedan tre placeringar efter en bom i det andra skyttet. Glädjande nog lyckade Mona nolla i första stående och lämnade vallen på 11:e plats - och låg även kvar på samma placering, trots ytterligare två missade skott i det sista skyttet. På slutvarvet tog sig Finnkogaåkaren förbi tyskan Vanessa Voigt med sjunde åktid och slog nytt årsbästa som 10:a i mål, 2,11 bakom Marte Olsbu Röiseland. Mona imponerande i spåret där hon hade sjätte tid totalt, bara 35 sekunder efter Justine Braisaz-Bouchet - och hon var 10:a i själva jaktstarten.

Det blev en bom direkt för Linn Persson, men hon plockade ändå fyra placeringar och lämnade vallen som 49:e åkare. Tyvärr gjorde ytterligare två missade skott i andra liggande att hon föll en placering, men lyckades sedan skjuta fullt i första stående. Det gjorde att Linn avancerade till 39:e plats, men poängplatsen var i rejäl fara efter två avlutande bom. Hon gick ut på slutvarvet på 40:e plats, men lyckades spurta förbi två konkurrenter till 38:e plats i mål, 4,26 från segern. I spåret var Linn totalt 59 sekunder efter snabbaste åkare.

Stina Nilsson började riktigt lovande med fem fullträffar och klättrade nio placeringar till femte plats, bara 14 sekunder från pallen. Efter ett missat skott i andra liggande föll hon däremot sju placeringar - och när det blev ytterligare tre bom i första stående låg Stina plötsligt på 30:e plats. Hon hade sedan samma resultat även i det avlutande skyttet och fick nöja sig med 44:e plats i mål, 19 sekunder bakom Linn. I takt med bommarna mattades Stina åkmässigt och hon var sammanlagt 1,20 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info