Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Hanna på nionde plats i damernas sprint

07 JAN 2022 17:14
Trots två bom lyckades Hanna Öberg köra in som nia i fredagens världscupsprint i Oberhof. Stina Nilsson gjorde sitt bästa sprintresultat hittills på 14:e plats - och med Elvira Öberg på placeringen bakom.

 
  • Skapad: 07 JAN 2022 17:14

Hanna Öberg var 15 sekunder från täten på det första varvet och inledde dessutom med en bom i det liggande skyttet. Hon lämnade vallen som 21:a, men avancerade 10 placeringar tack vare sjunde åktid på vägen till stående. Där missade Hanna ytterligare ett skott, men låg kvar på 11:e plats och lyckades sedan ta sig förbi två åkare på slutvarvet med sjunde tid i spåret ännu en gång till nionde plats i mål, 33 sekunder bakom segrande norskan Marte Olsbu Röiseland som drygade ut sin världscupledning ytterligare. Sammanlagt hade Hanna nionde åktid, 31 sekunder efter Hanna Sola från Belarus - och hon var även nia på skjutvallen efter två serier på 43 sekunder. Det är bara en dryg straffrunda upp till pallen inför söndagens jaktstart så en ny topplacering är absolut inom räckhåll för 26-åringen från Piteå.

– Grundformen är god, men det känns också att det är första racet efter jul. Jag tror det kan bli ännu bättre efter det här. Det känns väl stabilt, inte topp-topp men inte dåligt heller, berättade Hanna Öberg för SVT Sport efter loppet.

Det var ingen fördel att gå ut så sent som Stina Nilsson gjorde, men hon öppnade starkt i spåret och var bara fem sekunder efter Hanna inför det men liggande skyttet. När hon dessutom lyckades skjuta fullt gick hon ut på mellanrundan som nia och låg på 13:e plats när det var dags för stående, med goda möjligheter att slåss om en topplacering med en ny nolla. Den chansen försvann efter ett missat skott, men Stina lämnade ändå vallen som 13:e åkare. På slutvarvet fick hon släppa tjeckiskan Marketa Davidova förbi sig, men spurtade i mål på 14:e plats, 47 sekunder från segern och 13 sekunder bakom Hanna. I spåret var Stina 57 sekunder efter snabbaste åkare, men att klara sig med endast en bom var imponerande.

– Jag är jättenöjd att jag inte spårar ur och får hybris i stå och får fem bom. Det är jag jättenöjd med. Jag bommar första skottet men håller rytmen och vågar gå på, sa en glad Stina Nilsson som ändå ville ha mer:

– Det är inte så långt till topp tio. Det hade varit otroligt att få tangera personbästa.

Nog sitter hennes personliga rekord som 10:a i världscupen löst i den kommande jaktstarten. Det är dessutom bara en straffrunda upp till femte plats...

Elvira Öberg var åtta på väg in till det inledande skyttet, men fick jobba i motvind efter två bom. Hon avancerade ändå 18 placeringar på mellanrundan och låg på 41:a plats inför det stående skyttet. Där gick det betydligt bättre och efter fem fullträffar lämnade Elvira vallen som 23:a. Precis som Hanna avslutade hon dessutom starkt i spåret med tredje tid på vägen till mål där hon passerade åtta åkare och hamnade på 15:e plats, sju tiondelar bakom Stina.  Däremot var Elvira snabbast av svenskorna åkmässigt med femte tid totalt, 23 sekunder efter Hanna Sola - så trots en förkylning under julhelgen och en hård träningsperiod fortsätter 22-åringen att imponera i spåret. Tillsammans med Stina kan hon säkert dra upp tempot i jaktstarten och börja klättringen mot toppen.

Tack vare ett starkt förstavarv och fem fullträffar i liggande var Mona Brorsson så bra som trea ut på mellanrundan, drygt fyra sekunder från täten. Hon fortsatte dessutom starkt med femte tid i spåret och låg fortfarande på tredje plats när det var dags för avgörandet på skjutvallen Men precis som flera gånger under säsongen fick Mona problem i det stående skyttet - och efter tre bom föll hon till 28:e plats. Däremot lyckades hon plocka sex placeringar på slutvarvet till 22:a plats i mål, 1,14 bakom Marte Olsbu Röiseland - men med fullt skytte hade hon varit på pallen. Mona imponerade ändå i spåret med 12:e tid totalt, 39 sekunder efter snabbaste åkare - men bara åtta sekunder långsammare än Hanna.

Linn Persson fick en trist inledning med hela tre bom i det liggande skyttet och låg långt ner i resultatlistan, men klarade sig med ett missat skott i stående och lyckades till sist ta en plats i söndagens jaktstart som 53:a i mål, drygt två minuter från segern. Åkmässigt var Linn en knapp minut långsammare än Hanna Sola och tre sekunder efter Stina.

Precis som Malte Stefansson i herrarnas lopp hade Anna Magnusson marginalerna mot sig. Hon åkte på en bom i det liggande skyttet och missade ytterligare två skott i stående - och det räckte till 61:a plats i mål, bara tre tiondelar från en plats i jaktstarten. I spåret var Anna 1,30 efter snabbaste åkare.

I morgon fortsätter Världscupen i Oberhof med mixstafett kl. 12.45, följt av singel mixstafett kl. 14.45.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info