Hoppa till sidans innehåll

Hanna tvåa i sprinten - och alla sex svenskor topp 30!

15 JAN 2020 18:41
Det blev en superdag för de svenska damerna i onsdagens sprint i Ruhpolding med Hanna Öberg som tvåa, efter fullt skytte. Det hade också Johanna Skottheim som sensationellt hamnade på 13:e plats och tog världscuppoäng för första gången.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2020 18:41

Det var fullt fart direkt för Hanna Öberg som bara var åtta sekunder från täten som sexa in till det liggande skyttet. Efter fem fullträffar på 25 sekunder lämnade hon vallen sex sekunder bakom ledande Tiril Eckhoff som fyra och höll placeringen fint på vägen till stående. När Hanna sedan sköt fullt för andra gången på 22 sekunder avancerade hon till tredje plats. Tack vare tredje åktid på slutvarvet lyckades hon även passera världscupledaren Dorothea Wierer på vägen till mål som tvåa, en knapp halvminut efter Tiril Eckhoff. Idag hade Hanna verkligen fått upp farten i spåret, där hon hade så bra som fjärde tid totalt, 35 sekunder långsammare än norskan, men före både fransyskan Justine Braisaz och finländska veteranen Kaisa Mäkäräinen. Dessutom var hon inte bara felfri på skjutvallen, utan hade även tredje snabbaste tid efter två serier på 47 sekunder. Grattis Hanna till ännu en suverän uppvisning!

- Åkningen var bra. Planen var att starta aggressivt och det funkade, så en glad och mycket nöjd Hanna Öberg efter loppet och kommenterade det fina skyttet så här;

-Det är stor skillnad på skjutvallen jämfört med Oberhof, lätt ingång och ingen vind. 

Hanna ser nu med tillförsikt fram mot det kommande tävlingarna:

- Jag var ledsen för att inte kunna tävla alla lopp i Frankrike och det har tagit tid och hårt jobb för att komma i form igen, men nu känns det bra.

Hanna Öberg på pallen Ruhploding

Mona Brorsson öppnade också starkt i spåret och var bara sju tiondelar efter Hanna på det första varvet - och med fullt i det liggande skyttet gick hon ut på mellanrundan strax bakom landslagskompisen på femte plats.Tack vare åttonde åktid höll Mona placeringen in till stående, men åkte tyvärr på en bom och föll till 11:e plats. Trots att snabbåkare som Justine Braisaz och amerikanskan Susan Dunklee jagade bakifrån lyckades hon ändå hålla placeringen in i mål, 1,15 från segern. Mona hade också vässat åkningen till dagens tävling, för totalt hade hon 13:e tid, 48 sekunder efter snabbaste åkare, men bara 13 sekunder långsammare än Hanna. Utan den enda bommen hade hon faktiskt varit sexa, så även Mona har ett spännande och intressant utgångsläge inför söndagens jaktstart.

På det inledande varvet var Anna Magnusson drygt 10 sekunder efter Hanna och Mona och lyckades också skjuta fullt i liggande. Hon lämnade vallen på 31:a plats och tappade visserligen fyra placeringar på mellanrundan, men efter fem nya fullträffar i det stående skyttet avancerade Anna till 16:e plats. På slutvarvet åkte Anna starkt och passerade fyra åkare och blev 12:a i mål, sex sekunder bakom Mona. Det märktes redan i Oberhof att piteåkaren var på gång efter sin handledsoperation, men nu fungerade även skyttet och då nådde hon sin bästa placering sedan jaktstarten under VM i Östersund. Två nollor är imponerande, men det var även glädjande att se Annas fart i spåret. Hon var 25 sekunder långsammare än Mona, men ändå inte mer än 1,12 efter snabbaste åkare. Välkommen tillbaka på allvar!

Precis som förra veckan startade Johanna Skottheim snabbt i spåret och var bara 11 sekunder från täten in till det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar låg hon 10:a och var fortfarande i ett bra slagläge inför stående, trots att hon tappade 10 placeringar. När Johanna sedan lyckades sätta alla skotten på 23 sekunder lämnade hon vallen som sensationell sexa. Det blev visserligen lite tyngre för henne på slutvarvet, men hon kämpade storstilat och hamnade på 13:e plats i mål, strax bakom Mona och Anna - men före tyskan Franziska Preuss som också sköt fullt. Vilken fantastisk prestation av Johanna som aldrig hade tagit poäng i Världscupen tidigare. Nu fick hon äntligen visa vad hon kan, både i spåret och på vallen. Totalt var hon 1,22 långsammare än Tiril Eckhoff, men bara 10 sekunder efter Anna - och hon hade dessutom 17:e skjuttid, efter två serier på 52 sekunder. Stort grattis Johanna - vilket genombrott!

- Det är typ chock, sa en förvånad Johanna Skottheim i SVT:s sändning och avslöjade också att uppladdningen hade varit allt annat än problemfri:

Inskjutningen var katastrof. Jag fick ta det lite lugnt och fokusera ordentligt, det är inte ofta jag skjuter tio träff. Jag är bara glad och nöjd.

Johanna Skottheim

Elvira Öberg var sju sekunder efter Johanna in till det liggande skyttet och inledde också med fem fullträffar. Det gjorde att hon gick ut på det andra varvet som 21:a, men var fyra placeringar bättre inför stående.Tyvärr åkte Elvira på en bom och föll till 28:e plats. Däremot fortsatte hon starkt i spåret med 13:e tid på slutvarvet och avancerade sju placeringar till 20:e plats i mål, 1,30 bakom Tiril Eckhoff, men bara med sju sekunder upp till Johanna på 13:e plats. Elvira visar upp fortsatt bra åkning med 19:e tid totalt, en minut långsammare än norskan, men 12 sekunder snabbare än Anna. Det är mindre än 40 sekunder upp till fjärde plats, så det finns alla möjligheter att klättra rejält i söndagens jaktstart - och med fullt skytte hade Elvira faktiskt varit 10:a i dagens tävling.

På det första varvet var Linn Persson lika snabb som Anna, men inledde med en bom i liggande och lämnade vallen som 55:a. Hon plockade två placeringar på vägen till det stående skyttet och där gick det bättre. Efter fem fullträffar på 27 sekunder avancerade Linn till 33:e plats och plockade sedan ytterligare sex placeringar på slutvarvet till 27:e plats i mål, 10 sekunder bakom Elvira med samma skjutresultat. Skyttet var egentligen klart godkänt och utan den enda bommen hade Linn varit 12:a. Däremot hade hon det aningen tyngre i spåret än vanligt, 1,15 efter Tiril Eckhoff och tre sekunder långsammare än Anna. Kanske hämmades hon lite av sina återkommande ryggbesvär, men förhoppningsvis blir det bättre till de kommande tävlingarna i Ruhpolding, för vi vet Linns stora kapacitet.

I morgon är det dags för herrarnas sprint. Vi hoppas att Sebastian, Jesper, Martin, Peppe och Torstein får till det lika bra som damerna - håll tummarna! Tävlingen startar kl. 14.30, precis som idag.

Text och analys: L-G Alsenius

Bilder: Anders Byström, Johannes Lukas och Erika Oskarsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info