Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

Intresset för skidskytte i Region Syd fortsätter att växa

29 JAN 2021 14:00
I början av 2010-talet fanns det inga aktiva skidskytteföreningar i Region Syd, idag står den siffran på 23 stycken. Enligt Jörgen Larsson, som är förbundets konsulent i regionen, ser den trenden ut att hålla i sig.
  • Skapad: 29 JAN 2021 14:00

Skidskytte som sport växer så det knakar i Sverige, inte minst i de södra delarna av landet. I Region Syd, där bland annat Västergötland, Skåne, Halland, Östergötland och Småland ingår, har det ökade intresset för sporten lagt grund till en stark etablering. Jörgen Larsson ser en tydlig förändring under framförallt de senaste åren.

– Vi satte igång arbetet här i Nässjö kommun runt 2013, då fanns det egentligen inga aktiva skidskytteföreningar i södra Sverige. När vi väl kom igång så började det sakta men säkert att sprida sig till andra platser i regionen och de senaste åren har det ökat ordentligt, så nu är vi uppe på 23 föreningar här nere, vilket känns jätteroligt såklart!

Jörgen Larsson, Region Syd

Föreningarna i den södra delen av landet sprider sig från norr till söder och från väst till öst, dessutom finns det fortfarande önskemål från flera håll om att anordna dagar där ungdomar får testa på sporten när pandemin har lagt sig. Just nu pågår arbetet för att förhoppningsvis starta upp en skidskytteförening på Gotland, berättar Jörgen.

– När vi var på Gotland under ett läger i somras så hade vi en dag då barn och ungdomar fick prova på skidskytte, efter det har intresset varit stort och nu hoppas vi på att kunna starta upp en förening där inom en snar framtid. I och med det kommer vi att finnas i alla landskap som tillhör regionen.

Bakom den stora tillväxten i regionen ligger en hel del arbete från just Jörgen, men i och med att antalet utövare ökar så blir också föreningarna allt mer självgående. Jörgen förklarar hur upplägget ser ut för att bedriva skidskytte i nystartade föreningar:

– Vi använder ju oss av luftgevär, och till en början så är det temporära skyttebanor som används. Dessa byggs upp inför varje träning och plockas sedan ner efteråt. Nästa steg för föreningarna är sedan att bygga upp ett plank som används, för att ledarna ska slippa konka runt på materialet inför varje träningstillfälle. Det verkar vara ett vinnande upplägg faktiskt, och när planket väl står där så lockar det i flera föreningar tills sig ännu fler intresserade ungdomar.

Som exempel nämner Jörgen klubben Hallby i Jönköping. De hade en skara ungdomar som använde sig av en temporär skjutbana till en början, när de sedan de fick upp ett fast plank blev det genast en ”boom” av intresserade av nyfikna vilket har lett till att det nu är runt 25 ungdomar som tränar skidskytte i föreningen.

Vad som är anledningen till att intresset för skidskytte har fått ett sådant uppsving i Region Syd är såklart svårt att svara på. Jörgen påpekar dels att de stora svenska framgångarna inom sporten de senaste åren verkar ha spelat en stor roll, men också att möjligheterna har blivit mycket större för föreningar i södra Sverige sedan ett par år tillbaka.

– Det handlar nog om en kombination av att möjligheten att testa på finns i en stad som inte är allt för långt bort för de flesta och att intresset för sporten har ökat i hela landet i och med de fina framgångarna i det svenska landslaget. Sen tror jag faktiskt att Stina Nilssons byte till skidskytte har motiverat många ungdomar till att testa på sporten.

Nässjö Ski:s nya skidskytteanläggning

I nuläget finns det ingen aktiv förening i södra Sverige som har en fullt utrustad skidskytteanläggning. För att få möjligheten att träna och tävla vid en sådan är det närmaste alternativet att ta sig upp till Torsby i Värmland. Inom en snar framtid kommer det dock att bli en kortare resa för klubbarna i Region Syd, när den nybyggda skidskytteanläggningen på Lövhults friluftsområde i Nässjö snart kommer att stå klar.

– Vi behöver en anläggning i regionen, så det ska bli väldigt välkommet. Framförallt så är det många föreningar från södra Sverige som är intresserade av att kunna åka till Nässjö för att träna och arrangera läger. Någon invigning blir det ju inte förens det tillåts, men vi hoppas att vi ska kunna nyttja den till träningar och regionala tävlingar framåt slutet av februari, säger Jörgen.

Radiosporten har pratat med Jörgen och 15-åriga skidskytten Lova Wingren Wihl från Skåne-Tranås om det ökade intresset för skidskytte i södra Sverige, hör det inslaget HÄR.

Skribent: Ella Alvin
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info