Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Jesper på 17:e plats i världscupsprinten i Oberhof

10 JAN 2020 17:49
Jesper Nelin slog till med årsbästa som 17:e man i fredagens regniga sprint, med ett missat skott. För Sebastian Samuelsson blev det 32:a plats i mål, efter två bom. Martin Fourcade var tillbaka på tronen i Johannes Thingnes Bös frånvaro.
  • Skapad: 10 JAN 2020 17:49

Jesper Nelin var sjuk under helguppehållet och hade egentligen bara gjort ett ordentligt träningspass efter det, innan dagens tävling. Han inledde också försiktigt och var 22 sekunder från täten in till det liggande skyttet. Men tack vare fem fullträffar lämnade han vallen på 19:e plats och var tre placeringar sämre efter det långa mellanvarvet. I stående blev det sedan en bom, men Jesper var ändå 20:e man ut på slutvarvet, där han sedan passerade tre åkare tack vare 19:e åktid och avancerade till 17:e plats i mål, 1,46 bakom Martin Fourcade. Det var skönt att han äntligen lyckades hålla ihop skyttet - och utan den enda bommen hade det räckt till en plats bland de 10 främsta. I spåret var Jesper 1,19 efter den segrande fransmannen, men det är inte så konstigt med tanke den långvariga förkylningen. Glädjande nog gör det fina resultat också att Jesper har kvalificerat sig för söndagens masstart.

På det första varvet var Sebastian Samuelsson nio sekunder snabbare än Jesper, men efter en bom i det liggande skyttet gick han ut på mellanrundan som 39:a. Han avancerade visserligen sex placeringar på vägen till stående, men där det blev ytterligare ett missat skott. Det gjorde att Sebastian lämnade vallen på 33:e plats och trots en tung slutrunda där han tappade närmare en halvminut var han en placering bättre i mål, knappt 24 sekunder bakom Jesper. I spåret var Sebastian tre sekunder långsammare än landslagskompisen, men var även han sjuk i mellandagarna så det blir säkert bättre resultat med fler tävlingar i kroppen.

Martin Ponsiluoma är den ende av de svenska herrarna som inte var sjuk under helgerna och det märktes i spåret. Han var tre sekunder före Sebastian in till det liggande skyttet, men åkte på två bom i det liggande skyttet och lämnade vallen på 75:e plats. Tack vare 16:e tid på mellanvarvet avancerade han rejält och var bara fyra sekunder bakom Sebastian in till stående. Men det var inte Martins dag på skjutvallen för han missade ytterligare två skott och hamnade utanför poängplats som 47:e man i mål, 2,36 från segern. Han kan ändå var nöjd med farten i spåret där han var snabbaste av svenskarna med 18:e tid totalt, 57 sekunder efter Martin Fourcade.

Det såg länge ut att bli en fin tävling för Peppe Femling som inledde med fem fullträffar i liggande, vilket gjorde att han gick ut på mellanvarvet på 25:e plats, drygt tre sekunder bakom Jesper. Han tappade visserligen sju placeringar på vägen till stående, men var ändå före Sebastian in till vallen och i ett bra läge för poängplats med fortsatt starkt skytte. Men tyvärr lyckades inte Peppe hålla fokus utan åkte på tre bom. Det gjorde att han lämnade vallen som 68:a, men avancerade till 61:a plats i mål, en dryg halvminut bakom Martin. I spåret var han 1,46 efter snabbaste åkare, men ändå bara 24 sekunder långsammare än Sebastian.

Torstein Stenersen inledde lovande på det första varvet där han bara var 18 sekunder från täten. Men efter en bom i det liggande skyttet gick han ut på mellanrundan som 50:e man och var 18 placeringar sämre in till stående. Precis som för Peppe blev det hela tre straffrundor och när de var avverkade hade Torstein rasat till till 92:a plats. Han kämpade ändå på trots stavbrott och blev 89:a i mål, drygt fyra minuter bakom segrande Martin Fourcade - och i spåret var han 2,12 efter fransmannen, 25 sekunder långsammare än Peppe.

I morgon är det dags för spännande världscupstafetter i Oberhof. Damerna startar kl. 12.00 medan herrarna kör igång kl. 14.15.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info