Hoppa till sidans innehåll
Foto: Igor Stančík

Johanna fin fyra i IBU-cupen, och fem svenskor bland de 20 främsta!

12 JAN 2019 17:33
De svenska damerna stod för en ny stark laginsats i dagens sprint i Duszniki Zdroj. Johanna Skottheim var tre sekunder från pallen som fyra, med Felicia Lindqvist på placeringen bakom och Ingela Anderson som sjua. Herrarna var tyvärr långt efter.
  • Uppdaterad: 12 JAN 2019 17:33

Damerna har gjort flera fina resultat under säsongens IBU-cup. Sprinttävlingen i polska Duszniki Zdroj blev inget undantag, när fem svenskor slutade topp 20 trots luriga förhållanden på vallen.

– Det var lite blåsigt och går lite fram och tillbaks. Man var tvungen att vara uppmärksam om det blev vind och vinden vände rätt mycket så det var inte helt enkelt. Man var tvungen att vara med på vindarna även fast det inte blåste så mycket. Den kom och gick lite, säger Anna-Maria Uusitalo. 

Damernas sprint

Johanna Skottheim låg 12:a in till det inledande skyttet, men var sex placeringar bättre efter fem kontrollerade fullträffar, och höll sjätteplatsen på det andra varvet. Hon sköt sedan en snabb serie på 25 sekunder i stående, och trots en bom gick hon ut på slutrundan som femma. Där åkte Johanna riktigt starkt med sjunde tid och plockade en placering och blev fyra i mål, 25 sekunder från segern och bara tre sekunder bakom ryskan Anastasiia Morozova på tredje plats. Den fina fjärdeplatsen är nytt personligt rekord för Johanna som dagen till ära även var bäst i spåret av svenskorna med nionde åktid, 50 sekunder efter vinnaren Natalia Gerbulova från Ryssland som även var snabbast.

Så här sammanfattade Anna-Maria Uusitalo Johannas lopp:
– Hon gör ett jättebra lopp, att hon blir fyra med en bom är en jättebra insats. Johanna var inte riktigt nöjd själv och kände att det inte var ett riktigt bra race. Jag tror att hon säkert kan bättre också. Alla kände sig lite sega här efter resan.

På det första varvet var Felicia Lindqvist sju sekunder långsammare än Johanna, och lämnade vallen fem placeringar bakom henne som 11:a, efter fullt i det liggande skyttet. Men tack vare fem nya fullträffar i stående gick hon ut på det sista varvet två tiondelar före Johanna på femte plats, och höll den placeringen ända in i mål, trots att hon fick släppa landslagskompisen förbi sig på slutrundan. Femteplatsen är ett nytt fint formbesked för Felicia som har höjt sin nivå rejält den här säsongen och två nollor är imponerande. Idag var hon 1,16 efter snabbaste åkare, och 26 sekunder långsammare än Johanna.

– Framförallt skjuter hon bra och gör ett stabilt lopp. Hon visar återigen att hon är där uppe och levererar fina resultat, säger Uusitalo.

Ingela Andersson

Som tur är hade Ingela Andersson skakat av sig besvikelsen från världscupsprinten i Oberhof. Hon inledde starkt i spåret med sjätte tid på det första varvet och var tvåa ut från vallen, efter fullt i det liggande skyttet, bara nio sekunder från täten. Hon tappade sedan en placering på mellanrundan, men gick ut på den det sista varvet som trea, trots en bom i stående. I det läget var Ingela bara fem sekunder från ledning, men tyvärr tröt orken en del vilket gjorde att hon fick släppa fyra åkare förbi sig och blev sjua i mål, 15 sekunder från pallen. Trots allt var Ingela näst snabbast av svenskorna, 59 sekunder efter bästa åkare och nio sekunder långsammare än Johanna.

– Hon känner inte heller att hon är i någon vidare form just nu. Hon har varit sjuk under juluppehållet och med tanke på det gör hon ju ett bra resultat. Hon känner att hon inte alls har kroppen med sig, men hon har ju en bra lägsta nivå och det blir en fin sjundeplats. 

19-åriga junioren Amanda Lundström gjorde debut bland seniorerna, men fjolårets JVM-trea visade ingen överdriven respekt för konkurrenterna. Hon var visserligen en dryg halvminut efter på det första varvet, men sköt fullt i liggande och lämnade vallen på 16:e plats. Hon tappade sedan 10 placeringar på vägen till det stående skyttet, men tack vare fem nya fullträffar var hon 12:a ut på slutvarvet och spurtade i mål på 15:e plats - ett fint formbesked inför årets juniormästerskap. Amanda hade det tyngst i spåret av svenskorna och var 1,54 efter Natalia Gerbulova, och 38 sekunder långsammare än Felicia. Men fullt skytte imponerar - starkt jobbat Amanda!

– Jag tycker att hon imponerar otroligt mycket. Hon är egentligen bara här för att få erfarenhet och se litegrann inför junior-VM. Hon visar att hon är redo tycker jag och gör det jättebra både på skjutvallen och i spåret. Det var verkligen en överraskning att hon fick ihop det så bra.

Chardine Sloof

Efter en lång tid av sjukdomar och skador var Chardine Sloof äntligen tillbaka i internationella sammanhang och visade direkt att hon blir att räkna med, trots att hon naturligtvis inte är fulltränad ännu. På det första varvet var Chardine en knapp halvminut från täten och inledde med en bom i liggande. Hon gick ut på mellanrundan som 30:e åkare, men avancerade 13 placeringar efter fem fullträffar i stående och spurtade i mål på 18:e plats. I spåret var Chardine 1,39 efter snabbaste åkare och 23 sekunder långsammare än Felicia. Det är härligt att ha den duktiga Boreåkaren tillbaka igen - och resultaten kommer säkert att bli ännu bättre framöver...

– Att hon är tillbaka är kul och man måste ju börja någonstans. Jag tror att hon har mer kapacitet också, men nu får man utgå härifrån och bygga vidare. Att hon är tillbaka är nummer ett och det viktigaste. Hon gör det också bra på skjutvallen, med en bom.

Tack vare några imponerande insatser i skidspåret i säsongsinledningen fick Anna Hedström chansen att debutera i IBU-cupen - en spännande utmaning för 21-åringen som nog är okänd för de flesta hittills. Hon inledde lovande på det första varvet, och efter en bom i liggande gick hon ut från vallen på 40:e plats och avancerade tre placeringar in till det stående skyttet. Tyvärr blev det tre varv i straffrundan för Anna som föll till 59:e plats, men som i alla fall lyckades plocka tre placeringa på slutvarvet och bli 56:a i mål. Det gick bättre för henne i spåret än på vallen och totalt var Anna 1,36 efter Natalia Gerbulova, men bara 20 sekunder långsammare än Felicia, och tre sekunder snabbare än Chardine.

– Hon gör sin internationella premiär och har aldrig tidigare varit ute på någonting annat. Jag tycker att hon gör det bra. Hon gör en bra liggserie, där det tyvärr slinker ut ett skott. Hon åker skidor bra och fortsätter att göra det trots att hon drar på sig tre rundor i stå. Att hon skjuter fyra bom, där kan vi inte förvänta oss mycket mer. Hon är verkligen här för att få erfarenhet och det tror jag att hon har fått, säger Uusitalo.

– Det har varit lite nervöst och mycket funderingar. Det blir väldigt mycket nytt när man inte har varit ute så här tidigare, med materialkontroller och man får inte göra som man vill, eller vara ute på spåret som man vill utan allt är nytt och bara det tar mycket energi. Men jag tycker att hon har hanterat det väldigt bra.

Anna Hedström

Herrarnas sprint

Tobias Arwidson var en dryg halvminut från täten på det första varvet, och lämnade vallen som 29:a efter en bom i en supersnabb serie på 20 sekunder i liggande. Han tappade några placeringar på vägen till det stående skyttet, men gick ut på slutrundan som 28:a, trots ännu ett missat skott. Tyvärr förlorade Tobbe nästan en minut på slutvarvet och föll till 38:e plats i mål som bäste svensk, mer än två minuter efter segrande ryssen Alexander Povarnitsyn. Tobbe var 1,51 efter hans landsman Alexey Slepov i spåret, men hade näst snabbast skjuttid, efter två serier på 45 sekunder.

– Han tar ju poäng. Det är inget dåligt lopp, men det är klart att jag tror att Tobbe kan bättre. 1+1 där kan han skjuta bättre, så är det. Han kände väl själv att det var sådär allting. Det var ingen katastrof, men det var inget toppenlopp utan bara medium, säger Anna-Maria Uusitalo om Tobbes insats.

Tobias Arwidson

Efter en lovande start i spåret på det första varvet åkte Sebastian Olsson på hela tre bom redan i det liggande skyttet och var då inte bättre än 89:a. Det gick något bättre i stående med ett missat skott, och ut på det sista varvet var han 71:a, men plockade 12 placeringar efter ett starkt slutvarv och blev 59:a i mål. Totalt var Sebastian 1,39 efter snabbaste åkare och bäst av svenskarna åkmässigt.

– Han har åkt bra idag, men sen hade han för mycket bom. Jag vet inte riktigt vad som hände på hans liggande serie. Han bommade vänster kant ut och det var lite oväntat för då blåste det inte så jag förstår att han inte visste hur han skulle göra. Det var lite synd för han åkte väldigt bra. 

Oskar Brandt var snabbast av svenskarna på det inledande varvet och efter en bom i det liggande skyttet gick han ut från vallen som 30:e man, strax bakom Tobbe. Tyvärr blev det ytterligare två missade skott i stående vilket gjorde att Oskar föll till 50:e plats, och tappade sedan hela 1,12 på slutvarvet och blev 61:a i mål, sex tiondelar bakom Sebastian. I spåret var han 2,06 efter Alexey Slepov, och 15 sekunder långsammare än Tobbe.

– Han kan också bättre. Och det är samma med Victor också. De får ladda om och ta med sig erfarenheterna helt enkelt. 

Oskar Brandt

Victor Olsson har gjort några hyfsade tävlingar på hemmaplan i början av säsongen och fick chansen i Duszniki Zdroj. Men han var nästan en minut efter redan på det första varvet, och med två bom i liggande var han på 87:e plats. Victor plockade sedan 14 placeringar på den andra rundan och efter ett missat skott i stående gick han ut på slutvarvet på 70:e plats och blev 62:a i mål, sju tiondelar bakom Oskar. I spåret var han däremot 13 sekunder snabbare än landslagskollegan, knappt två minuter efter bäste åkare.

Viktor Olsson

I morgon blir det ytterligare en sprinttävling  i IBU-cupen. Kanske dags för en pallplats för någon av de duktiga damerna?

Text och analys: L-G Alsenius och Cornelia Wikström
Foto: Igor Stančík

Skribent: Cornelia Wikström
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

stanley

idre

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info