Hoppa till sidans innehåll

JVM-guld till Sara!

24 FEB 2022 02:39
Sara Andersson lyckades ta hem segern i det inledande distansloppet för de yngre juniorerna i Soldier Hollow, efter överlägset snabbaste tid i spåret! Loke Sköld var bäst av de svenska herrarna på 26:e plats.

 
  • Skapad: 24 FEB 2022 02:39

Herrar yngre juniorer

Junior-VM inleddes i tuffa förhållanden på hög höjd med kyla, snö och växlande vindar. Det var utmanande både i spåret och på vallen - och faktum är att ingen av åkarna i herrarnas startfält lyckades skjuta fullt.

Loke Sköld inledde ändå fint med fullt i första liggande och lämnade vallen som 12:e man, men föll 12 placeringar efter en bom i stående. När det blev samma resultat i det tredje skyttet tappade han ytterligare tre placeringar och avslutade sedan med en tredje bom i sista stående. Loke var 24:a ut på slutvarvet och hamnade på 26:e plats i mål, 4,45 bakom Arttu Heikkinen från Finland som vann klart. 18-åringen från Älvdalen var snabbast av svenskarna i spåret, knappt tre minuter efter den segrande finländaren.

Precis som Loke lyckades Victor Berglund nolla i det inledande skyttet och gick ut på det andra varvet som nia, åtta sekunder före landslagskompisen. Han åkte däremot på en bom i det andra skyttet och tappade nio placeringar, men tog revansch med fem nya fullträffar i andra liggande och lämnade vallen som 11:e man. Tyvärr gjorde missade skott i sista stående att Victor föll tillbaka och blev till sist 29:a i mål, 14 sekunder bakom Loke. Åkmässigt var 19-åringen från Boden 43 sekunder långsammare än landsmannen.

Jacob Larsson var snabbast av svenskarna som 17:e man på det första varvet, men åkte på två bom direkt och lämnade vallen som 47:a. Trots ytterligare ett missat skott i första stående avancerade han två placeringar och gick sedan ut på det fjärde varvet som 44:a efter samma resultat i det tredje skyttet. Jacob avslutade tyvärr med två bom till i sista stående och hamnade på 46:e plats i mål, 7,29 från segern. 17-åringen från Mora var 3,44 långsammare än Arttu Heikkinen i spåret, men bara två sekunder efter Victor.

Damer yngre juniorer

Snöfallet hade tilltagit rejält till damernas lopp vilket gjorde det extra svårt, med tungt före och begränsad sikt på skjutvallen. Men Sara Andersson dansade fram i spåret och var klart snabbast infört det första liggande skyttet - och tack vare fem fullträffar lämnade hon vallen med en ledning på 20 sekunder. Sara drygade sedan ut avståndet med ytterligare 15 sekunder på vägen till det andra skyttet, men åkte på två bom och föll till sjunde plats. Hon fortsatte ändå fint i spåret och avancerade tre placeringar på det tredje varvet  - och efter en ny nolla i andra liggande låg hon tvåa, bara tre sekunder efter Lena Repinc. Vid nästa mellantid var Sara redan förbi slovenskan och hade 13 sekunder tillgodo när det var dags för det avlutande skyttet. Där missade båda ett skott vardera, vilket gjorde att Iva Moric smet förbi med 11 sekunder efter sin fjärde nolla. Men på slutvarvet var det ingen tvekan vem som var starkast, för i mål var Sara 10 sekunder före tyskan som suverän segrare! 19-åringen från Mora hade snabbast åktid på fyra av de fem varven och var hela 36 sekunder före näst bästa åkare sammanlagt. Stort grattis Sara till en imponerande insats!

- Jag trodde inte att jag skulle vinna med tre bom. Det var inte förens det var tio stycken kvar att gå i mål innan jag kunde lita på att jag skulle vinna, säger Sara om vinsten. 

I morgon fortsätter JVM i Soldier Hollow med distans för de äldre juniorerna. Herrarnas tävling avgörs kl. 19..00 och damernas tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info