Hoppa till sidans innehåll

Klas Lestander 90 år!

18 APR 2021 10:25
Svenska Skidskytteförbundet skickar sina varmaste gratulationer på 90-årsdagen till Klas Lestander, en av svenskt skidskyttes största och första legender.
  • Skapad: 18 APR 2021 10:25

1960 blev, den då 28-årige, Klas Lestander från Arjeplog den första olympiske mästaren i skidskytte när idrotten för första gången fanns med på OS-programmet i Squaw Valley, USA. Lestander hade 15:e bästa åktid av de 30 startande i det 20 kilometer långa loppet, men tack vare sitt felfria skytte med 20/20 träff räckte det till en guldmedalj för den vane jägaren.

Det har nu gått över 60 år sedan den där blåsiga februaridagen som slutade i ett OS-guld för den svenske skidskytten, och mycket har hänt sedan dess. Minnena från 1960 lever dock kvar hos Klas, som än igen minns hur det var att ta hem guldet i Squaw Valley.

– Jag råkade ju skjuta alla 20 träff, och jag sköt bra de sista tävlingarna inför spelen också faktiskt. Så jag var verkligen i bra form, det var jag. Men det var spännande hela vägen, jag gjorde bara det jag skulle göra och lyckades få till full träff och det räckte långt den gången, berättar Klas.

– Sen var det ju en upplevelse att bara vara där såklart, jag minns allting runt omkring väldigt väl, fortsätter han.

Den bragd som Lestander stod för under de olympiska spelen 1960 gjorde att han skrev in sig i den svenska idrottshistorien, men framförallt också i svenskt skidskyttes historia. Det dröjde 46 år innan nästa svenska individuella guldmedalj i ett OS kom - då genom Anna-Carin Zidek som tog guld i masstart under OS i Turin, Italien 2006. Därefter har också Björn Ferry (2010) och Hanna Öberg (2018) lyckats med samma bragd.

Trots att skidskytte som sport har utvecklats mycket sedan Klas Lestander korades till den första olympiske mästaren så tycker han fortfarande att det är kul och intressant att följa det svenska landslaget under vintrarna.

– Jag ser fram emot det kommande OS nästa år, skidskytte är alltid intressant att följa. Framförallt nu när det går bra för Sverige såklart. Mycket har förändrats men det gäller ju fortfarande att skjuta bra och ha nerverna i styr, precis som under min tid, säger han.

Svenska Skidskytteförbundet skickar sina största och varmaste gratulationer på 90-årsdagen till Klas!

Foto: Thord Eric Nilsson
På bild: Klas Lestander tillsammans med Britt Bohlin, f.d. landshövding i Jämtlands län, under skidskyttets 25-årsjubileum 2013

Skribent: Ella Alvin
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info