Hoppa till sidans innehåll
Foto: Nicklas Olausson

”Klubbarna har gjort ett helt fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar som getts”

21 APR 2021 10:46
Skidskyttet är en av få sporter som har ökat sin aktivitet under 2020, enligt statistik från Riksidrottsförbundet. Vi har pratat med våra två skidskyttekonsultenter om året som gått och de utmaningar som föreningarna har ställts inför.
  • Skapad: 21 APR 2021 10:46

Inställda tävlingar har präglat säsongen 2020/21 för många skidskytteungdomar runt om i Sverige. Trots det visar statistik från RF att skidskytte som sport har ökat aktiviteten med 15% under 2020 jämfört med 2019. För att undersöka lite närmare hur inställningen har varit i våra skidskytteklubbar under året har vi pratat med våra skidskyttekonsulenter i Region Syd och Norra Norrland.

Jörgen Larsson och AnnaClara Forss jobbar dagligen med att hjälpa nystartade skidskytteföreningar i Sverige att komma igång med verksamheten och befintliga föreningar med utvecklingen av deras verksamhet. I deras arbete ingår också att utbilda skidskytteledare och att inspirera fler barn och ungdomar till att hitta till skidskyttet.

AnnaClara Forss, skidskyttekonsulent i Region Norra Norrland

AnnaClara Forss, skidskyttekonsulent i Region Norra Norrland. 

Hur skulle ni kortfattat beskriva hur ni arbetar ute hos klubbar och föreningar i era respektive regioner?

– När man kommer ut till klubbarna så är ungdomarna och barnen allt som oftast väldigt intresserade, glada och taggade på skidskytte, det är utbildade skidskytteledare som främst saknas. Men då får man ta det där ifrån och det är ju därför vi finns till kan man säga. För att klubbarna ska ha någon att stötta sig emot under den första tiden innan de kan arbeta helt självständigt, säger Jörgen Larsson som är skidskyttekonsulent i Region Syd.

– I början är det ofta ett väldigt intensivt arbete i varje klubb, men till exempel en träning i veckan som jag är på plats och genomför. Det är för att kunna ge dem så bra förutsättningar som möjligt och en bra grund att stå på inför framtiden helt enkelt, fortsätter han.

– Det arbete jag gör här uppe i Region Norra Norrland nu liknar nog till stora delar det arbete som Jörgen gör. Mycket av arbetet handlar om prova-på-aktiviteter och utbildningar i olika föreningar, men sen är det också mindre projekt som genomförs på olika håll beroende på vad föreningarna har behov av, förklarar AnnaClara Forss som är skidskyttekonsulent i Region Norra Norrland sedan årsskiftet.

Jörgen Larsson, skidskyttekonsulent i Region Syd

Jörgen Larsson, skidskyttekonsulent i Region Syd.

Ni jobbar ju båda två nära föreningarna, ledarna och de aktiva ungdomarna. Hur skulle ni säga att inställningen och känslan har varit under året som gått, och framförallt under säsongen som kantats av inställda tävlingar?

– I slutet av förra säsongen blev det ju att många tävlingar fick ställas in till följd av pandemin och de restriktioner som kom, men sen fanns ju hela tiden en vision att hålla igång träningarna för ungdomar under en viss ålder. Framförallt så var det skytteträningen som många klubbar ställde in där ett tag, på grund av smittorisken när man använder samma gevär och så vidare. Men jag tycker att de allra flesta klubbarna har gjort ett fantastiskt jobb för att kunna hålla igång med träningarna utifrån de förutsättningar som har getts, säger Jörgen Larsson.

– Jag håller med och jag tycker att det har varit en bra inställning hos klubbarna jag har varit i kontakt med. De har jobbat på bra för att hitta lösningar för att kunna hålla igång med träningsverksamheten trots att stora delar av tävlingssäsongen tyvärr drabbades av pandemin, fyller AnnaClara i.

Vad tror ni är anledningen till att svenskt skidskytte som sport trots allt har fortsatt att växa under 2020, till skillnad från flera andra sporter?

– Framför allt ett väldigt stort intresse för sporten och att skidskyttet inte blivit lika begränsat som många andra sporter av restriktionerna, bland annat för att det är en utomhusidrott. Sen tror jag även att det finns ungdomar som tycker att skidskytte är väldigt roligt och är nöjda med att bara träna och inte tävla, vilket gör att de inte har blivit jättelidande av restriktionerna och inställda tävlingar, säger AnnaClara Forss.

Läs mer om LOK-statistiken på Riksidrottsförbundet HÄR (länk).

Skribent: Ella Alvin
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info