Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson/ Projekt.P

Mot Frankrike!

06 SEP 2019 11:29
Svenska Skidskyttelandslaget inleder förberedelserna inför OS i Beijing 2022.
  • Uppdaterad: 06 SEP 2019 11:29

På Lördag reser Sveriges skidskyttelandslag ner på ett tre veckor långt acklimatiseringsläger på hög höjd (1800 meter) i franska Pyrenéerna. Detta är ett led i förberedelserna för vinterns VM i Antholz/Anterselva, men också inför OS i Beijing som avgörs på motsvarande höjd 2022.

 - Vi har många aktiva som inte har någon större erfarenhet av höjd sedan tidigare, så detta är viktigt för oss inför kommande mästerskap. Tack vare stöd av Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Mittuniversitetet/Nationellt Vintersportcentrum får vi också möjlighet till flera typer av tester för att se hur vi acklimatiserar oss till höjden, säger våran nya landslagschef Anders Byström.

Font Romeu i franska Pyrenéerna är bland annat känt för att skidskyttefamiljen Fourcade vuxit upp, gått i skola och tränat i området. Byn ligger på 1800 meters höjd och har både rullskidbana och skjutvall – optimalt för skidskyttelandslaget. Alla aktiva i a-landslaget, 6 damer och 5 herrar, är friska och klara för lägret, som pågår i tre veckor. Med till Frankrike följer också utvecklingslandslagets Amanda Lundström, 20, som är en av flera lovande talanger i skidskytte-Sverige.

 -Det känns väldigt kul att Amanda får chansen att bidra på acklimatiseringslägret. Hon gjorde en riktigt bra säsong ifjol och vann guld på rullskidskytte-SM för några veckor sedan, så detta är en bra erfarenhet för henne inför framtiden, säger Byström.

 

Nationellt Vintersportcentrum finns med på plats i Font Romeu för att utföra tester (bland annat sömn, vätskebalans, återhämtning) på de aktiva, något som ska ge viktiga lärdomar till kommande mästerskap.

 -Vi har ett VM i Italien på höjd i vinter, och framför allt ett OS i Kina om två och ett halvt år, där vi vill vara förberedda till max. Acklimatisering på 1800 meters höjd är individuellt och därför gör vi många tester som ger åkarna individuell feedback. Intressant och spännande, säger Landslagschefen.

Träningen kommer mestadels bestå av rullskidåkning och löpning i de vackra omgivningarna, men också mountainbike och styrketräning. Laget ankommer Frankrike på lördagen och stannar till den 29 september.

Foton: Per Danielsson

Skribent: Nicklas Olausson & Anders Byström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info