Hoppa till sidans innehåll

Ny pallplats för Elvira i damernas jaktstart

12 DEC 2021 22:10
Elvira Öberg klättrade starkt till tredje plats i söndagens jaktstart i Hochfilzen, efter en enda bom. Hanna Öberg blev dessutom femma på nytt, medan Stina Nilsson var bland de 10 främsta för första gången.
  • Uppdaterad: 12 DEC 2021 22:10

Redan på vägen till det första skyttet plockade Elvira Öberg fem placeringar med snabbaste tid i spåret, men inledde med en bom och lämnade vallen på 13:e plats. Tack vare bästa åktid även på det andra varvet och fullt i andra liggande avancerade hon till fjärde plats - och fortsatte sedan med samma fina resultat i det tredje skyttet. Det gjorde att Elvira minskade avståndet till täten ordentligt - och inför sista stående hade hon häng på pallen. Medan Dzinara Alimbekava från Belarus missade ett skott lyckade Elvira nolla för tredje gången och gick ut på slutvarvet som trea. Det var alltför långt upp till andra plats så hon fick rikta in sig på att hålla pallplatsen - och det gjorde hon utan problem. I mål var Elvira 20 sekunder efter segrande norskan Marte Olsbu Röiseland som trea - och i spåret hade hon femte åktid sammanlagt, 26 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet. Elvira gjorde en suverän klättring med hela 14 placeringar och tog sin fjärde pallplats i karriären - och hon var dessutom klart snabbast av alla i själva jaktstarten!

Hanna Öberg under söndagens jaktstart i Hochfilzen. Foto: Nordic Focus

Hanna Öberg fick en jobbig start med två bom direkt i första liggande och föll fem placeringar till 10:e plats. Trots ytterligare ett missat skott i det andra skyttet avancerade hon en placering och passerade dessutom tre åkare på vägen till första stående. Tyvärr  blev det två bom till för Hanna som lämnade vallen på 16:e plats, men tog sedan grym revansch med fem fullträffar på 22 sekunder i det sista skyttet. Tack vare det kunde hon gå ut på slutvarvet som femma och höll placeringen ända in i mål, 1,12 från segern. Trots de fem bommarna hade hon fortsatt fin fart i spåret med sjätte tid totalt, två sekunder långsammare än Elvira. Hanna var dessutom näst snabbast på skjutvallen, efter fyra serier på 1,34.

Det var Stina Nilssons andra jaktstart i Världscupen, efter debuten i Östersund i slutet av förra säsongen. Hon var näst snabbast på det första varvet och lämnade vallen på 17:e plats, trots ett missat skott i det inledande skyttet. I andra liggande blev det ytterligare en bom, men Stina låg ändå kvar på samma placering och fortsatte med andra åktid även på det tredje varvet. När hon sedan lyckades skjuta fullt i första stående klättrade hon till 10:e plats och var ytterligare en placering bättre inför det sista skyttet. Tyvärr gjorde två bom att hon föll tre placeringar, men med hjälp av näst bästa åktid på slutvarvet lyckades hon passera tre åkare och spurtade i mål som 10:a, 15 sekunder bakom Hanna. Resultatet är nytt fint personbästa för Stina i Världscupen - och åkmässigt var hon näst snabbast sammanlagt, bara 3,5 sekunder efter Justine Braisaz-Bouchet.

Stina Nilsson under söndagens jaktstart i Hochfilzen. Foto: Nordic Focus

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet klättrade Linn Persson 12 placeringar till 16:e plats, men åkte tyvärr på två bom i andra liggande och lämnade vallen som 26:a. Hon tappade tre placeringar till efter ytterligare ett missat skott i första stående, men avslutade starkt med fem fullträffar och avancerade till 16:e plats. På slutvarvet fick hon däremot släppa två åkare förbi sig till 18:e plats i mål, 1,50 bakom Marte Olsbu Röiseland. Linn gjorde ändå en fin klättring med 10 placeringar - och hon var totalt 50 sekunder efter snabbaste åkare med 15:e tid i spåret.

Anna Magnusson var den enda av svenskorna som inledde med fullt skytte i första liggande. Hon avancerade fem placeringar till sjunde plats, men tappade sedan tre placeringar efter en bom i det andra skyttet. Tyvärr gjorde ytterligare två missade skott i första stående att Anna föll till 25:e plats, men avslutade sedan med fem nya fullträffar och klättrade på nytt. Hon låg på 14:e plats när hon gick ut på slutvarvet, men blev passerad av fem åkare till 19:e plats i mål,  tre sekunder bakom Linn. I spåret var Anna totalt 1,06 efter Justine Braisaz-Bouchet.

Trots en bom i det första skyttet tappade Mona Brorsson bara en placering. Hon gick ut på det andra varvet som 12:a, men föll 16 placeringar efter ytterligare två missade skott i liggande - och lämnade därefter vallen på 31:a plats efter en bom till i första stående. När det sedan blev samma resultat även i det sista skyttet gick Mona ut på slutvarvet som 33:a och hamnade på samma placering i mål, 2,36 från segern. Hon var sammanlagt 1,08 efter snabbaste åkare i spåret, men bara två sekunder långsammare än Anna.

Nu drar Världscupen vidare till franska Annecy där det blir sprint, jaktstart och säsongens första masstarter. Tävlingarna inleds torsdag den 16 december.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info