Hoppa till sidans innehåll

Ny seger för Elvira i masstarten!

19 DEC 2021 15:56
December 19, 2021Elvira Öberg sköt fullt i sista stående medan alla fem åkarna i toppen bommade i söndagens masstart i Världscupen. På slutvarvet var svenskan sedan omutlig och tog sin andra världscupseger i säker stil.
  • Skapad: 19 DEC 2021 15:56

Redan på väg in till första liggande var Elvira Öberg i täten, men inledde med en bom och lämnade vallen på 20:e plats. Tack vare bästa åktid även på det andra varvet plockade hon fyra placeringar - och avancerade därefter ytterligare en placering, trots ännu ett missat skott i stående. När Elvira sedan lyckades nolla i det tredje skyttet gick hon ut på nästa varv som nia och tog dessutom in hela 16 sekunder på täten. Inför det avslutande skyttet var hon 20 sekunder efter de fem åkarna i toppen, men när alla bommade medan Elvira lyckades hålla huvudet kallt och nolla på nytt var svenskan uppe på andra plats. Hon gick ut på slutvarvet sekunden bakom Jessica Jislova, men svepte förbi tjeckiskan direkt och gav inte förföljarna bakom någon chans utan kunde åka i mål med en svensk flagga som suverän och ohotad segrare! Sammanlagt hade Elvira näst bästa tid i spåret, 12 sekunder efter fransyskan Justine Braisaz-Bouchet, men var snabbast på tre av de fem varven.

Elvira och Hanna under söndagens masstart. Foto: Nordic Focus.

Hanna Öberg kom in till det första liggande skyttet strax bakom Elvira som tvåa, men lämnade vallen i en knapp ledning efter fem fullträffar på 24 sekunder. Hon var kvar i täten även under det andra varvet, men hade sällskap av 12 andra åkare på väg in till andra liggande. Tyvärr åkte Hanna på hela tre bom och föll till 22:a plats, men tog revansch direkt med ännu en nolla på 21 sekunder i det tredje skyttet och låg på 13:e plats ut på det fjärde varvet. Tack vare näst bästa åktid var svenskan två placeringar bättre inför sista stående och låg även kvar på 11:e plats, trots en fjärde avslutande bom. På det sista varvet tog hon sig sedan förbi norsk-belgiska Lotte Lie och spurtade i mål som 10:a, 40 sekunder bakom Elvira. I spåret var hon nio sekunder långsammare än lillasyster med tredje tid, totalt 21 sekunder efter snabbaste åkare. Hanna var dessutom tvåa på skjutvallen efter fyra serier på 1,37.

På väg in till inledande skyttet låg Mona Brorsson sjua och fick även en fin start på skjutvallen med fem fullträffar. Hon gick ut på det andra varvet som 10:e åkare och klättrade dessutom vidare till femte plats efter en ny imponerande nolla i andra liggande. Det gjorde att Mona bara hade fem sekunder upp till täten - och hon kom sedan in till det tredje skyttet tillsammans med tre andra åkare som fyra. Men efter en bom föll hon till åttonde plats och tappade tätkänningen och avslutade dessutom med ytterligare en bom i sista stående. Mona lämnade vallen på 13:e plats, men passerade både Lotte Lie och fransyskan Anais Chevalier-Bouchet på ett starkt slutvarv och blev 11:a i mål, en sekund bakom Hanna. Sammanlagt hade hon 13:e tid i spåret, 48 sekunder efter Justine Braisaz-Bouchet - en ny stabil insats.

Elvira Öberg vinner söndagens masstart. Foto: Nordic Focus.

Stina Nilsson fick möjlighetet att köra sin första masstart efter flera sena strykningar och med sitt höga startnummer fick hon jobba för att ta sig fram i början. Hon plockade ändå 11 placeringar på vägen till det första skyttet där hon imponerade med en nolla. Stina gick ut på det andra varvet på 15:e plats och var ytterligare tre placeringar bättre inför andra liggande, tack vare näst bästa åktid. Tyvärr gjorde två bom att hon föll till 19:e plats, men avancerade sedan en placering trots ytterligare ett missat skott i första stående. Stina satte punkt med en fjärde bom och lämnade vallen på 16:e plats och höll placeringen in i mål, efter ett slutvarv med näst bästa åktid ännu en gång. I mål var Stina 1,07 bakom Elvira - och hon var 17 sekunder långsammare än henne med fjärde tid i spåret, totalt 29 sekunder efter snabbaste åkare.

Efter en bom i första liggande lämnade Anna Magnusson vallen som 22:a och fortsatte med samma resultat även i det andra skyttet. Hon avancerade ändå en placering och lyckades sedan skjuta fullt i första stående. Det gjorde att Anna klättrade ytterligare fem placeringar till 16:e plats, men avlutade med ännu en bom i det sista skyttet och föll två placeringar. På slutvarvet fick hon dessutom släppa två åkare förbi sig och hamnade till sist på 20:e plats i mål, 1,46 från segern. I spåret var Anna 1,46 långsammare än Justine Braisaz-Bouchet.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info