Hoppa till sidans innehåll

Ny upplaga av ”Praktisk idrottspsykologi” lyfter psykisk ohälsa

21 MAJ 2021 13:40
2009 släpptes den första upplagan av Praktisk idrottspsykologi. Boken har nu uppdaterats och nya kapitel har tillkommit i den andra upplagan, där bland annat den högaktuella frågan om psykisk ohälsa bland idrottare uppmärksammas.
  • Skapad: 21 MAJ 2021 13:40

Boken Praktisk idrottspsykologi fokuserar på den mentala träningen och hur viktig den är för att öka både prestationsförmåga och välbefinnande hos idrottare. Svenska skidskyttelandslagets mentala coach Göran Kenttä är en av författarna till boken ochhar nu varit med och tagit fram en andra upplaga, där bland annat två högaktuella kapitel om dubbla karriärer och psykisk ohälsa tar plats.

– Den andra utgåvan har två helt nya kapitel som speglar den senaste utvecklingen inom idrottspsykologin. Psykisk ohälsa är alltmer uppmärksammat inom såväl idrotten som forskningen och dubbla karriärer har etablerats som begrepp parallellt med att det nu finns flera etablerade Riksidrottsuniversitet, berättar Göran Kenttä om den nya utgåvan.

– Målsättningen har varit att i bokens alla delar uppmärksamma både prestation och hälsa ur ett hållbart perspektiv. Detta har blivit ett alltmer uppmärksamt tema inom den praktiska idrottsrörelsen, fortsätter han.

Författarna själva beskriver att huvudsyftet med det nytillkomna kapitlet om psykisk ohälsa är att normalisera och skapa acceptans för ämnet. De lyfter också fram att självklarheten som finns kring att söka hjälp vid fysiska besvär också bör finnas vid psykiska besvär för att på så sätt kunna åtgärda symtomen redan i ett tidigt skede och minska tiden för rehab och återhämtning – precis som vid en fysisk skada eller andra fysiska besvär. Författarna lyfter i kapitlet också fram riskfaktorer som är aktuella inom idrottsvärlden, vad psykisk ohälsa är och förekomsten av psykisk ohälsa i allmänhet och inom elitidrott.

– Förmågan att vara bäst när det gäller eller att kunna behålla koncentrationen i utmanande situationer är inget magiskt som bara händer. Ett viktigt budskap är att dessa förmågor är träningsbara och mental träning kan bidra både till prestationsutveckling och till en hållbar hälsa, säger Göran Kenttä.

Tanken är att boken, som är full av såväl teori som praktik, ska kunna lämpa sig för alla former av fortbildningar och utbildningar inom idrotten. Förhoppningen är, enligt författarna själva, dessutom att de exempel som lyfts i bokens olika kapitel ska kunna tillämpas inom samtliga idrotter.

Läs mer om boken Praktisk idrottspsykologi här: https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt/praktisk-idrottspsykologi-andra-upplagan/

Skidskyttelandslagets mentala coach samt en av författarna Göran Kenttä.

Göran Kenttä. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

Skribent: Ella Alvin
E-post: Adressen Gömd

WCknapp 2021.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info