Hoppa till sidans innehåll

Oscar Andersson – stjärnskottet från Älvdalen!

19 MAJ 2021 08:56
Oscar Andersson beskriver sig själv som en målmedveten vinnarskalle som hittade till skidskyttet som 11-åring. Här berättar han om vinterns JVM-brons, den fortsatta satsningen på skidskyttet och sitt stora mål med skidskyttekarriären.
  • Skapad: 19 MAJ 2021 08:56

19-åriga Oscar Andersson från Älvdalens SGK stod för den första svenska, individuella JVM-medaljen på herrsidan sedan 2002 när han körde hem ett brons i de yngre herrjuniorernas jaktstart i Obertilliach i vintras. Nu tar han en plats i Team Autoexperten och efter studenten som väntar om ett år planerar han en flytt upp till Östersund för att fortsätta satsa på skidskyttet.

– Säsongen som har gått har varit den bästa hittills för min del. Det har varit en väldigt lärorik säsong som har präglats av corona, men som också har gett mig mycket erfarenhet från allt tävlande internationellt. Jag har verkligen fått uppleva mycket som jag kan ta med mig och bygga vidare på för framtiden. Kort sagt så är jag otroligt nöjd med säsongen och ser redan nu fram emot nästa, säger han själv om säsongen som gått.

Att det skulle bli en medalj på junior-VM i Obertilliach var ingen självklarhet för Oscar, som snarare åkte ner till Österrike med fokus på att prestera på en så hög nivå som möjligt och på så sätt få chansen att jämföra sig själv med andra duktiga skidskyttar från hela världen.

– Jag ville såklart vara med och fightas uppe i toppen och på så sätt känna att jag ändå är med där uppe. Självklart hade man tankarna om att ta en medalj men jag ville inte sätta för mycket krav och press på mig, när jag väl var där nere hade tänkte jag mest på att jag skulle göra mitt bästa och inte ha något krav på resultaten faktiskt. Redan efter första tävlingen kände jag dock att kapaciteten fanns där och då började jag tro lite på det ändå, berättar han.

Efter en fjärdeplats i sprinten, då Oscar slutligen gick i mål exakt fem sekunder efter bronsmedaljören Jan Gunka från Polen, såg förutsättningarna inför den följande jaktstarten oerhört bra ut. Svensken höll för pressen och trots fyra bom räckte loppet hela vägen upp på pallen – dessutom bara sju sekunder bakom silvermedaljören Marcin Zawol från Polen som startade fem sekunder efter Andersson och klarade sig undan med två bom.

– Att jag tillslut fick ta den där bronsmedaljen betyder såklart oerhört mycket. Det är något som jag har kämpat för och drömt om väldigt länge, man blir ju väldigt motiverad att fortsätta med sin satsning av en sån prestation. Nu har jag dessutom fått ett kvitto på min träning hittills verkar fungera för mig, så det känns väldigt bra att jag kan tro på att det jag tränar ger utveckling och resultat.

Oscar Andersson

Så vem är den här nyblivna JVM-bronsmedaljören egentligen, och hur kommer det sig att det blev just skidskytte han valda att satsa på?

– Jag började med skidskytte när jag var 11 år. Jag hade åkt en del skidor innan dess och höll dessutom på med luftpistol, så därav kom jag in på skidskyttespåret. Just nu går jag mitt tredje år på skidskyttegymnasiet i Torsby och ska börja mitt sista år till hösten. Därefter är planen att jag ska flytta upp till Östersund och fortsätta min satsning där.

På frågan vad som är hans största drivkraft och största styrka som skidskytt är svaret från Oscar tydligt – vinnarskallen. Han lyfter dock också fram ytterligare en egenskap som han tror är en viktig del av att han fortsatt vill satsa och utvecklas inom skidskyttet:

– Sen tror jag också att en styrka är att jag vet vad jag vill med min karriär och att jag är väldigt målmedveten, vilket är det jag tror driver mig mest till att älska sporten. 

Till säsongen 2021/22 tar Oscar en plats i Team Autoexperten, som tidigare gick under namnet Utvecklingslandslaget, vilket innebär att han är en del av den ordinarie organisationen och i en större utsträckning får stöttning från Skidskytteförbundet under hela året.    

– Det känns otroligt roligt att få vara med i Team Autoexperten. Jag är övertygad om att det kommer bli ett väldigt bra träningsår då vi är ett så bra gäng där alla är väldigt jämna och kan dra nytta av varandra. Mina förhoppningar med säsongen som kommer är självklart att jag vill utvecklas så mycket jag bara kan, att fortsätta med den träning jag kört på hittills men med ytterligare bättre förutsättningar. Målsättningarna inför vintern är att få tävla så mycket internationellt som möjligt och fortsatt få så mycket erfarenhet jag bara kan.

På tal om vinnarskallen och den tydliga målsättningen så visar sig båda dessa egenskaper tydligt när Oscar får frågan vilket hans stora mål med karriären är, nämligen att nå den absoluta världstoppen.

– Mitt stora mål med min karriär är såklart att komma så långt som det bara går. Jag vill kunna ha skidskytte som mitt jobb och kunna leva på det, men det som jag verkligen strävar efter är att bli bäst. Jag vill fortsätta utvecklas som skidskytt för att tillslut kunna nå ända upp till toppen, där jag vill ta både OS-guld och VM-guld. 

Oscar Andersson

Skribent: Ella Alvin
E-post: Adressen Gömd

WCknapp 2021.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info