Hoppa till sidans innehåll

Sara och Amanda vann på nytt i Swe Cup

23 JAN 2022 19:43
Sverigecupen fortsatte under söndagen med spännande sprintdueller i ett milt och vindstilla Östersund. Junioren Sara Andersson tog sin andra seger i rad, precis som Amanda Lundström bland damseniorerna.
  • Skapad: 23 JAN 2022 19:43

Damer 16/17

Greta Seldahl från Tullus följde upp andraplatsen i masstarten med att vinna dagens sprint efter två imponerande nollor. Hon var trea efter det liggande skyttet, men tog över ledningen på vägen till stående och lämnade sedan vallen 11 sekunder före gårdagens vinnare, Ida Bergfors från Sundsvall, som missade ett skott totalt. På slutvarvet minskade avståndet till hälften, men Greta var till slut sex sekunder före i mål. Bakom tätduon gick Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund ut på den sista rundan fyra sekunder efter Svegs Wilma Helmersson, men var knappt sex sekunder före i mål som trea. Astrid var 22 sekunder från segern efter tre bom mot Wilmas enda - och med den klart snabbaste åkningen i startfältet.

Herrar 16/17

Det var Teo Dolk från I 21 som var snabbast ut från vallen efter fullt i det liggande skyttet. På mellanrundan tog i stället Dala-Järnas Leo Kristiansson  över täten och var sekunden före Tullus Simon Frimodig på väg in till stående. Men medan båda missade två skott följde Viktor Vestman från I 21 upp en bom i liggande med felfritt stående skytte. Han gick ut på slutvarvet med en ledning på knappt sju sekunder, ett avstånd som Viktor drygade ut till en segermarginal på 20 sekunder. Leo lämnade vallen 22 sekunder bakom Teo som trea, men var knappt två sekunder före i mål på andra plats. Teo klarade ändå den sista pallplatsen med fem sekunder tillgodo på Simon som blev fyra i mål efter totalt tre bom

Damer 18/19

Moras Sara Andersson lämnade resten av startfältet bakom sig direkt och hade närmare en halvminuts ledning redan inför det liggande skyttet. Efter en bom minskade det något, men på väg in till stående hade hon drygat ut ledningen på nytt till 55 sekunder - och tack vare fem fullträffar växte avståndet med ytterligare 36 sekunder. I mål var Saras segermarginal drygt två minuter före Olivia Grönkvist från IF Hallby som också klarade sig med endast ett missat skott. Frida Eriksson från Tullus hade en bom mer som trea, 3,32 från segern - medan Anundsjös Belle Spetz plockade två placeringar på slutvarvet, men var 22 sekunder från pallen på fjärde plats i mål efter sex missade skott.

Herrar 18/19

Victor Berglund från I 19 var en knapp sekund från segern i gårdagens masstart, men idag gav han inte konkurrenterna någon chans. Han ledde med 16 sekunder efter fem fullträffar i det liggande skyttet och utökade avståndet till närmare en halvminut på vägen till stående. Trots en bom gick Victor ut på slutvarvet 10 sekunder före Moras Samuel Dunder och var ytterligare 12  sekunder före i mål. Samuel imponerade på skjutvallen med två nollor och klarade andraplatsen med 11 sekunders marginal till Loke Sköld från Älvdalen som missade ett skott. Jacob Larsson från Mora var bara 11:a efter det inledande skyttet, men avancerade efterhand och blev fyra i mål, 1,06 från segern efter totalt tre bom.

Damer 20/22

Moras Alva Sköld var först ut från vallen efter det liggande skyttet, sju sekunder före Olivia Norberg från I 19 - medan Johanna Nordqvist från I 21 låg på tredje plats. På mellanrundan närmade sig Olivia och var bara tre sekunder bakom på väg in till det stående skyttet, men missade ytterligare ett skott. Däremot lyckades Alva nolla och gick ut på slutvarvet fyra sekunder före Johanna som också sköt fullt. Alva kunde åka på konkurrentens tider och vann till slut med två sekunder tillgodo, efter en rafflande duell. Olivia tog in tre sekunder mot Johanna på vägen till mål men fick nöja sig med tredje plats i mål, 10 sekunder från segern. Bente Skåle från Tullus hamnade utanför pallen som fyra, en dryg minut bakom Alva efter tre bom.

Herrar 20/22

Det blev säker seger för Melker Nordgren från Ornäs i herrarnas äldsta juniorklass, tack vare klart snabbaste åktid. Han ledde med nästan en halvminut efter en bom det liggande skyttet och utökade sedan avståndet med ytterligare 15 sekunder, trots två missade skott i stående. Melker vann till slut med en dryg minut före Finnskogas Fabian Hermansson som hade samma skjutresultat, men som inte var lika snabb i spåret. Alfred Hellgren från Anundsjö tog hand om den tredje pallplatsen efter endast en bom. Han var 1,29 bakom Melker, men hade 25 sekunder tillgodo på Jonas Carlsson från Ornäs som hamnade på fjärde plats i mål efter fem missade skott och ett tidstillägg på 30 sekunder för att ha startat för tidigt.

Damer seniorer

I dag var det ännu mer tunt i damernas seniorklass med endast fyra åkare på startlinjen. Fanny Johansson från Tullus tog täten efter fem liggande fullträffar - och inför det stående skyttet var hon knappt 40 sekunder före Häverödals Cordelia Melén Olsson som också lyckades nolla. Men när båda missade två skott vardera var det i stället Amanda Lundström från I 19 som tog över ledningen efter en inledande bom, följt av fullt i stående. Amanda hade 24 sekunder tillgodo på Fanny när hon gav sig ut på slutvarvet och lyckades hålla undan och ta sin andra seger, även om avståndet minskade rejält till knappt sju sekunder i mål. Cordelia blev trea, 1,18 bakom Amanda.

Herrar seniorer

Viktor Brandt från I 2 var den andre herråkaren som fick vända hem igen efter att ha varit på väg till Världscupen i Antholz. Han inledde med en bom i det liggande skyttet och gick ut på mellanrundan som tvåa, 10 sekunder bakom SK Bores David Nykvist som sköt fullt. På väg in till stående skiljde det bara fem sekunder mellan åkarna, men när David lyckades nolla på nytt medan Viktor missade ytterligare två skott hade han hela 53 sekunder tillgodo när han lämnade vallen. Lite oväntat drygade David ut avståndet med sex sekunder på slutvarvet och vann med nästan en minut tillgodo i mål. Mattias Modin från I 21 hamnade på tredje plats, 2,23 från segern efter två bom. 

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info