Hoppa till sidans innehåll

Säsongsbästa för Sebastian i världscupsprinten

16 JAN 2020 18:17
Sebastian Samuelsson gjorde sin bästa tävling för säsongen när han kom på 15:e plats i torsdagens sprint i Ruhpolding, med fin fart i spåret. Dessutom tog Peppe Femling poäng för andra gången i vinter. Martin Fourcade vann för tredje gången i rad.
  • Uppdaterad: 16 JAN 2020 18:17

Det syntes direkt att Sebastian Samuelsson var laddad, för in till det liggande skyttet var han bara 10 sekunder från täten. Tyvärr inledde han med en bom och lämnade vallen som 45:a, men hade 12:e tid på det andra varvet och avancerade drygt 20 placeringar. I stående lyckades Sebastian sedan skjuta fullt och gick ut på slutvarvet som 16:e man och tog ytterligare en placering på vägen till mål, 49 sekunder bakom världscupledaren Martin Fourcade. Det var betydligt bättre fart på Sebastian än i Oberhof. Idag hade han 15:e tid totalt, bara 26 sekunder efter norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen som lite överraskande var snabbast - men åkte i stort sett jämnt med både Arnd Peiffer och Andrejs Rastorgujevs. Det är bara en dryg straffrunda upp till topp sex, så Sebastian har stora möjligheter att klättra i söndagens jaktstart.

- Det var bra i stafetten i Oberhof och ett nytt bra race idag, så formen är på uppåtgående, sa en nöjd Sebastian Samuelsson till SVT efter loppet och såg fram emot de kommande tävlingarna:

- Det är jättekul att få köra jaktstarten med ett bra utgångsläge. Jag minns ett OS-lopp där jag hade ett liknande läge, så vi får se på söndag.

Peppe Femling var 12 sekunder långsammare än Sebastian på det första varvet och inledde glädjande med fullt i liggande. Han lämnade vallen som 40:e man, fem sekunder före landslagskollegan. Peppe åkte bra även på mellanrundan och tappade bara två placeringar på vägen till det stående skyttet. Där blev det på nytt fem fullträffar, vilket gjorde att han klättrade till 22:a plats. Tyvärr var det tyngre på slutvarvet där han tappade både tid och placeringar, men Peppe lyckades ändå klara topp 40 som 38:a i mål, 1,33 från segern. I spåret var han 1,29 efter snabbaste åkare och troligtvis körde han till sig en plats i lördagens stafett med den här fina insatsen, för det är ändå inte så ofta som Peppe tar världscuppoäng.

Peppe Femling

I Oberhof slog Jesper Nelin till med säsongsbästa som 17:e man i sprinten. I dagens lopp inledde han kontrollerat och var 18 sekunder från täten in till det liggande skyttet. Där blev det en bom och när Jesper gick ut på mellanvarvet låg han inte bättre än på 75:e plats, men fick upp farten och var drygt 20 placeringar bättre inför stående. Med fem fullträffar hade han hamnat topp 30, men efter ytterligare en bom lämnade Jesper vallen som 58:a. Det var ändå ingen fara för att han skulle missa jaktstarten. Tack vare 20:e tid på slutvarvet klättrade han 13 placeringar och blev 45:e man i mål, 1,41 från segern, men bara åtta sekunder bakom Peppe. Åkmässigt var han drygt 20 sekunder långsammare än Sebastian, totalt 47 sekunder efter Vetle Sjåstad Christiansen.

Martin Ponsiluoma var bara tre sekunder långsammare än Sebastian in till det liggande skyttet. Tyvärr blev en jobbig start med hela tre bom och när han lämnade vallen låg han långt bak i resultatlistan. Martin kämpade ändå på och avancerade 10 placeringar på det andra varvet, men efter ytterligare ett missat skott i stående försvann möjligheterna till en bra placering. När Martin gick ut på slutvarvet låg han på 84:a plats och blev 73:a i mål, 2,16 bakom Martin Fourcade, men bara 11 sekunder från en plats i jaktstarten. Det var verkligen synd att skyttet inte stämde, för i spåret var Martin stark även idag, bara 48 sekunder efter snabbaste åkare och i stort sett jämnt med Jesper.

Det blev en tung dag för Torstein Stenersen, både i spåret och på vallen. Han var en dryg halvminut från täten redan på det första varvet och inledde med två bom i liggande. Det blev något bättre i det stående skyttet där Torstein klarade sig med ett missat skott, men han fick ändå nöja sig med 103:e plats i mål, drygt tre och en halv minut från segern. I spåret var han 2,20 långsammare än Vetle Sjåstad Christiansen.

Tack vare Sebastians säsongsbästa och Peppes poäng var dagens sprint ett fall framåt för de svenska herrarna som glädjande nog passerade Italien och avancerade till femte plats i Nationscupen!

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i Ruhpolding med damernas stafett där Sverige är ett av favoritlagen. Håll tummarna för Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg. Startskottet går kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Nordic Focus

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info