Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Sebastian och Linn sprintsegrare i Sverigepremiären

13 NOV 2021 17:02
Sebastian Samuelsson tog en stabil seger i den inledande sprinten på Idre Fjäll med fullt skytte. Därefter vann Linn Persson damernas tävling efter ett missat skott, fem sekunder före en ivrigt jagande Elvira Öberg.
  • Uppdaterad: 13 NOV 2021 17:02

Herrar sprint

Idre Fjäll bjöd på fina förhållanden med några minusgrader och i stort sett vindstilla när den svenska premiären drog igång under lördagen. Det var hela 78 herrar till start från 11 nationer i den svenska premiären - ännu ett härligt bevis på den stora bredden inom skidskyttet.

Schweizaren Jeremy Finello var snabbast in till det liggande skyttet, strax före Sebastian Samuelsson från I 21 IF - men det var vår svenska världsstjärna som lämnade vallen i täten efter fem säkra fullträffar. Det hade även italienaren Tommaso Giacomel som var knappt fyra sekunder bakom - närmast följd av Piteås Peppe Femling, Malte Stefansson från Oxberg och Viktor Brandt, I 2, som ockå var felfria på skjutvallen.

På mellanrundan drygade Sebastian ut ledningen med ytterligare fyra sekunder mot italienaren, medan Malte tog sig förbi Peppe och var trea på väg in till stående, med Jesper Nelin från Piteå strax bakom efter en bom i det liggande skyttet. Det hade också Martin Ponsiluoma som bara låg på 20:e plats när han lämnade vallen, men som höll jämna steg med Sebastian på det andra varvet där han avancerade 12 placeringar.

I det stående skyttet sköt Tommaso Giacomel fullt ännu en gång i en snabb serie på 21 sekunder, men Sebastian Samuelsson höll huvudet kallt och lyckades också sätta alla fem skotten. Han tappade visserligen sex sekunder mot italienaren på vallen, men behöll ändå en knapp ledning ut på slutvarvet. Där var det inget snack om vem om var starkast för på vägen till mål var Sebastian 16 sekunder  snabbare - och till slut blev hans segermarginal 18 sekunder.

Sebastian Samuelsson under lördagens sprint.

- Det viktiga idag var att få ihop helheten med skidåkningen och skyttet och det tycker jag att jag lyckades bra med. Jag sköt fullt och gjorde tre bra varv i skidspåret också, sa en nöjd Sebastian Samuelsson efter segerloppet och fortsatte:

- Jag visste att det bara skiljde några sekunder till italienaren ut på slutvarvet så jag fick gräva djupt för att att vara säker på att slå honom - och jag är glad att jag lyckades med det i slutändan.

Bakom toppduon tog Tullus Martin Ponsiluoma revansch med fullt i stående och lyckades fixa den tredje pallplatsen efter att ha tagit in 19 sekunder mot italienaren på slutvarvet - och även några sekunder mot sin landslagskompis. Malte Stefansson åkte visserligen på en bom i det andra skyttet, men gjorde en imponerande tävling som fyra i mål, precis som förra året. Det var 19 sekunder upp till pallen, men den lovande 21-åringen hade i sin tur 17 sekunder tillgodo på Jesper Nelin som avancerade fem placeringar på slutvarvet till femte plats. Piteåkaren var däremot snabbast av alla i spåret, sex sekunder före Sebastian.

Martin Ponsiluoma under lördagens sprint.

Schweizaren Benjamin Weger som kändes som en av svenskarnas vassaste konkurrenter på förhand hade inte sin bästa dag i spåret. Trots endast en bom blev han åtta i mål, 1,29 bakom Sebastian.

I övrigt låg Viktor Brandt som tidigare nämnts bra med som femma efter fullt i det liggande skyttet, men åkte sedan på två bom i stående och hamnade på 16:e plats i mål. Det var två placeringar före storebror Oskar Brandt  som hade skjutserien 1+3, men som åkte i paritet med Martin och Malte -  totalt 20 sekunder långsammare än Jesper i spåret.

Damer sprint

I damernas tävling var det något färre deltagare än hos herrarna, men 68 startande är ändå ett imponerande resultat. Om det var hård konkurrens i herrsprinten var damernas tävling ett riktigt getingbo med flera högklassiga världscupåkare som en extra krydda, vid sidan av alla duktiga svenskor.

Piteås Elvira Öberg var den som öppnade klart snabbast på det första varvet, hela 15 sekunder före SK Bore Linn Persson - och med Anna Magnusson från Piteå och Limas Stina Nilsson ytterligare några sekunder bakom. Men medan Elvira åkte på en bom i liggande lyckades Linn sätta alla skotten och lämnade vallen i ledningen med knappt nio sekunder. Mona Brorsson sköt också fullt och låg på tredje plats, 14 sekunder bakom Linn.

Ingela Andersson och Elvia Öberg under lördagens sprint.

På mellanrundan fortsatte Elvira i rasande fart och var i stället nio sekunder före Linn när det var dags för det stående skyttet, medan Paulina Fialkova från Slovakien passerade Mona och hade en knapp halvminut upp till täten.

När Linn sedan klarade sig med ett missat skott var det upplagt för Elvira, men tyvärr åkte hon på ytterligare två bom och föll tillbaka till fjärde plats. Det gjorde att Linn tog tillbaka ledningen, men bara fyra sekunder före italienskan Lisa Vittozzi som följde upp ett missat skott i liggande med en snabb nolla på 19 sekunder i det stående skyttet. Hon hade i sin tur åtta sekunder tillgodo på Johanna Skottheim från Lima som imponerade stort på vallen med två nollor.

Johanna Skottheim under lördagens sprint.

På slutvarvet drog Linn Person ifrån Lisa Vittozzi med 10 sekunder, men bakom henne närmade sig Elvira Öberg oroande fort. Det skiljde nämligen 18 sekunder ut från vallen, men vid sista mellantiden hade hon tagit in två tredjedelar av avståndet. Tack vare en stark finish lyckades Linn ändå ta hem en efterlängtad seger med fem sekunders marginal. Elvira klarade i sin tur andraplatsen med knappt 10 sekunder tillgodo på Lisa Vittozzi och var klart snabbast i startfältet, totalt 46 sekunder före Linn.

-  Det var ett stabilt lopp och jag är väldigt nöjd med det. Jag tycker att jag kom in i loppet fint och det är ju alltid skönt att börja med en nolla, sa Linn Persson efteråt  - och förklarade sin bom i stående med att hon kanske blev lite för ivrig.

Linn Persson efter segern på lördagens sprint.

Johanna Skottheim blev till sist fin fyra, 28 sekunder från segern. Bakom sig hade hon lettiskan Baiba Bendika medan Ingela Andersson från K4 höll ihop skyttet fint den här gången. Hennes enda bom räckte till sjätte plats i mål, 41 sekunder från segern.  

Förhandsfavoriten Dorothea Wierer från Italien fick nöja sig med att bli sjua idag, 42 sekunder bakom Linn med samma skjutresultat. Schweiziskan Lena Häcki och Paulina Fialkokva från Slovakien blev åtta och nia - och Piteås Hanna Öberg hamnade på en blygsam 10:e plats i säsongpremiären, efter två missade skott i liggande.

Det var stort intresse på förhand hur det skulle gå för Stina Nilson, inte minst efter hennes imponerande sprintguld vid SM i rullskidor tidigare i höstas. Tyvärr gjorde två bom både i liggande och stående att hon inte blev bättre än 23:a i mål, men kanske vänder det redan i morgon...

Så här sammafattade skyttetränaren Jean-Marc Chabloz säsongens första tävlingar :

- Väldigt fina lopp av Sebastian och Linn. Elviras åkning var grym, men det är egentligen ingen överraskning. Hon har tagit det stora klivet och blir väldigt spännande att följa framöver. 

I morgon fortsätter Sverigepremiären på Idre Fjäll med kortdistans som dessutom har SM-status. Herrarna startar kl. 09.30 och damerna kl. 11.40. Båda tävlingarna sänds direkt av SVT i Vinterstudion. 

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info