Hoppa till sidans innehåll

Seger för Bettan i IBU-cupen!

16 DEC 2021 18:13
Elisabeth Högberg imponerade med fyra nollor och vann torsdagens distanslopp i Obertilliach. Sverige gjorde dessutom en stark laginsats med fyra damer bland de 20 främsta och alla sex på poängplats.
  • Uppdaterad: 16 DEC 2021 18:13

Damer distans

Efter en lovande start med fullt i första liggande hade Elisabeth Högberg 14 sekunder upp till täten som 10:a, men klättrade därefter till tredje plats efter fem nya fullträffar i stående. När Bettan nollade även i det tredje skyttet avancerade hon ytterligare en placering och var 24 sekunder bakom Valj Semerenko inför sista stående. Medan ukrainskan åkte på en bom lyckades Bettan skjuta fullt för fjärde gången och tog över täten med 18 sekunder före Franziska Hildebrand. På slutvarvet närmade sig visserligen tyskan rejält, men till sist blev det ändå svensk seger med knappt sex sekunders marginal. Idag fick Bettan verkligen skyttet att stämma och i spåret hade hon 10:e åktid, en minut långsammare är Franziska Hildebrand. Stort grattis!

Ingela Andersson var fyra sekunder efter Bettan på det första varvet, men inledde med en bom och lämnade vallen som 48:a. Däremot lyckades hon nolla i första stående och klättrade ända till 18:e plats - och avancerade sedan ytterligare sex placeringar efter ytterligare en nolla i det tredje skyttet. Med fullt även i det avlutande skyttet hade Ingela varit bland de 10 främsta, men när det blev en bom till i stället hamnade hon på 13:e plats i mål, 2,40 bakom Bettan. I spåret var hon drygt två minuter efter snabbaste åkare, men däremot klart snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,45 - och två bom på fyra skjutningar är ett klart fall framåt för Ingela. 

Tack vare fem fullträffar i det första skyttet låg Sara Andersson på åttonde plats, men föll fem placeringar efter ett missat skott i stående. Däremot nollade hon på nytt i det tredje skyttet och avancerade till sjätte plats  - och var bara 17 sekunder bakom Bettan som fyra inför sista stående, efter att ha varit snabbast på det fjärde varvet. Men kanske gick det väl fort för Sara avslutade med hela tre bom - och med det försvann chansen till en topplacering. Hon lämnade vallen som 18:e åkare, men var snabbast i spåret även på slutvarvet och plockade två placeringar till 16:e plats i mål, 20 sekunder bakom Ingela. Sara gjorde en suverän insats åkmässigt med näst bästa tid sammanlagt, bara sju sekunder efter Franziska Hildebrand.

Prispallen under torsdagens sprint i Obertilliach.

Ella Halvarsson var en dryg halvminut från täten inför första liggande, men inledde med fullt skytte och lämnade vallen som 25:a. Hon tappade däremot åtta placeringar efter en bom i det andra skyttet, men tog sedan snabb revansch med fem fullträffar i andra liggande och avancerade till 22:a plats. Tack vare samma fina resultat även i sista stående klättrade Ella ytterligare sex placeringar, men fick släppa Sara förbi sig på slutvarvet och hamnade på 17:e plats i mål, 3,10 bakom Bettan. Hon var visserligen 2,56 efter snabbaste åkare i spåret, men hennes säkra skytte imponerar ännu en gång.

Precis som Ella fick Nicolina Lindqvist en fin start med fullt i det inledande skyttet och gick ut på det andra varvet som 27:a, sju sekunder efter landslagskompisen. Efter en nolla även i första stående klättrade hon 13 placeringar - och fortsatte dessutom med fem nya fullträffar i det tredje skyttet. Det gjorde att Nicolina fortfarande låg på 19:e plats inför sista stående och hade slagit personbästa med råge med ett fjärde felfritt skytte.  Tyvärr avlutade hon med två bom och blev 36:a mål, 4,11 från segern. Nicolina var 3,44 långsammare än Franziska Hildebrand åkmässigt.

Emma Nilsson missade ett skott både i det första och andra skyttet och gick ut på det tredje varvet som 44:a. När hon åkte på ytterligare två bom i andra liggande föll hon 19 placeringar, men avlutade ändå fint med fem fullträffar i stående. Emma lämnade vallen för sista gången som 41:a, men tog sig förbi en åkare på slutvarvet och fixade en poäng på 40:e plats i mål, drygt fem minuter bakom Bettan. I spåret var hon totalt 1,43 efter snabbaste åkare.

Herrar distans

Det blev tyvärr inga framstående placeringar för de svenska herrarna. Tobias Arwidson var närmast poängplats som 51:a efter två missade skott, medan Viktor Brandt hade fem bom och hamnade fem placeringar bakom Tobbe. Juniorerna Oscar Andersson och Alfred Eriksson blev 83:a och 92:a efter sex respektive sju missade skott.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info