Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

SM i rullskidskytte skjuter högt och brett

02 SEP 2021 10:47
Under helgens mästerskap i rullskidskytte samlades 230 skidskyttar i alla åldrar för att mäta krafterna inför den kommande vintern och för att göra upp om de ädla SM-medaljerna.
  • Skapad: 02 SEP 2021 10:47

Den 20–22 augusti genomfördes ett svenskt mästerskap i rullskidskytte på Hallstaberget i Sollefteå. Mästerskapet blev en riktig uppvisning av ett växande Skidskyttesverige där över 500 starter, spänt över tre dagar och mer än 20h livesänd TV, streamades av tusentals tittare över hela Sverige via Expressen TV och Bonnier News lokala sajter.

- Det faktum att tävlingarna livesänds och når en bred publik är ett stort steg framåt för hela vår verksamhet och en viktig del i vår långsiktiga strategi. Denna sorts tävlingar skapar stora effekter för hela sporten och stärker föreningsverksamheten, förklarar Rikard Grip, Generalsekreterare på Svenska Skidskytteförbundet.

I seniorklasserna bjöd tävlingarna på stor dramatik och fina prestationer. Sebastian Samuelsson och Elvira visade upp fin form där Sebastian imponerade med två överlägsna vinster i de två SM-loppen. I damklasserna vann Elvira Öberg den inledande rullskidtävlingen samt den avslutande kortdistansen, men fick se sig slagen av årets stora genombrott, då Stina Nilsson slog igenom på riktigt som skidskytt genom ett SM-guld på lördagens sprint.

Stina Nilsson på upploppet under lördagens sprint. Foto: Per Danielsson

Stina Nilsson på upploppet under lördagens sprint. Foto: Per Danielsson

En växande ungdomsklass säkrar framtida framgångar

Utöver seniortävlingarna arrangerades det dessutom tävlingar för ungdomar och juniorer, där de allra yngsta i nybörjarklassen var 10 år. De yngsta klasserna med SM-status (14-15 år) visar tydligt hur intresset för skidskytte ökar i Sverige - aldrig förut har så många ungdomar tävlat i ett SM under sommarhalvåret.

- Det är fantastiskt kul att se ett myller av ungdomar på nationella tävlingar och extra kul att se hur ungdomar och juniorer sträcker extra på sig när de tävlar på samma arenor som våra världsstjärnor. Det är inte många idrotter som erbjuder denna möjlighet och jag tror det är en enorm styrka vi har, förklarar Rikard Grip.

Johan Fladrich under söndagens SM i Rullskidskytte. Foto: Per Danielsson

Johan Fladrich under söndagens SM i Rullskidskytte. Foto: Per Danielsson

Medaljregn över Östersund

Den totala medaljligan vann Östersundsklubben Tullus SG med totalt 13 medaljer, närmast följde Mora Biathlonklubb som samlade ihop 7 medaljer och därefter placerades hemmaklubben I 21 IF med sina fem medaljer. Värt att notera är dock att hemmaklubben I 21 IF kammade hem flest guld av alla med 4st, tätt följt av Tullus SG och Mora Biathlonklubb som vann 3 var.

Extra kul att se är hur klubbar från de södra delarna av Sverige växer och tar medaljer – OK Landehof och Kimstad GoIF tog två medaljer och Vreta SoMK tog en.

Filip Eriksson med sin guldmedalj efter söndagens distans. Foto: Per Danielsson.


Filip Eriksson med sin guldmedalj efter söndagens distans. Foto: Per Danielsson.

Skribent: Victor Agestam
E-post: Adressen Gömd 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info