Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Stark säsong för svenskt skidskytte

01 APR 2022 14:19
Rekord i antal pallplatser, seger i damernas stafettcup och fyra OS-medaljer. Det är några av höjdpunkterna under en fantastisk säsong där Sverige dessutom hade två åkare på pallen i den totala Världscupen.
  • Uppdaterad: 01 APR 2022 14:19

Världscupen

Det började bra redan under den första helgen i Östersund där både Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann sprinten efter stark åkning och felfritt skytte. Sebastian följde upp succén med ytterligare en sprintseger några dagar senare och tog sedan sin tredje pallplats som tvåa i jaktstarten. Den som imponerade mest i spåret var Elvira Öberg som blev tvåa i den andra sprinttävlingen, trots två bom men med klart bästa åktid. Hon bidrog också i högsta grad till tredjeplatsen tillsammans med Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg som spurtslog Marte Olsbu Röiseland i kampen om den sista pallplatsen i damernas stafett.

Framgångarna fortsatte i Hochfilzen där Martin Ponsiluoma var näste svensk att kliva upp på pallen som tvåa i herrarnas sprint efter fin fart i spåret och ett missat skott, medan Sebastian Samuelsson klättrade 11 placeringar till tredje plats i den efterföljande jaktstarten. På damsidan gjorde Elvira Öberg ett liknande avancemang från 17:e till tredje plats och körde dessutom upp Sverige i överlägsen ledning när damerna tog en säker seger i stafetten, tillsammans med Linn Persson, Anna Magnusson och Hanna Öberg.

Under den sista veckan innan juluppehållet i franska Annecy dominerade Elvira Öberg totalt. Hon inledde med ytterligare en tredjeplats i sprinten, på nytt med två bom men med klart snabbaste åkning. Två dagar senare kom äntligen den första vinsten i Världscupen i en rafflande och omväxlande jaktstart - och för att göra glädjen ännu större fick hon också med sig storasyster Hanna på pallen som trea i mål. Elvira avslutade sedan veckan med att även ta hem masstarten efter att ha varit omutlig på slutvarvet!

Oeberg180322cm2293.JPG

Det nya skidskytteåret inleddes i tyska Oberhof med beskedligare resultat till en början, men Sebastian Samuelsson klättrade sin vana trogen rejält i jaktstarten där han bara var 10 sekunder från segern på andra plats i mål efter att ha startat som 14:e man. Hanna Öberg fixade dessutom en ny pallplats som tvåa i damernas jaktstart, efter stabilt skytte i besvärliga förhållanden.

Ruhpolding var nästa stopp för världscupcirkusen. Det är lite av andra hemmaplan och en favoritplats för de svenska skidskyttarna och det märktes även den här gången. Redan i det inledande sprintloppet vann Elvira Öberg ännu en seger efter fullt skytte och snabbaste åkning och blev sedan tvåa bakom norskan Marte Olsbu Röiseland i jaktstarten, medan Hanna Öberg hamnade på tredje plats. Dessutom imponerade det  reservbetonade laget med Johanna Skottheim, Stina Nilsson, Mona Brorsson och Anna Magnusson med att bli sensationell tvåa i damernas stafett.

Nästan hela A-landslaget stod sedan över tävlingarna på hög höjd i Antholz för att få extra tid att ladda inför OS i Peking. Mona Brorsson var dock på plats för att försöka plocka tillräckliga poäng för att kvalificera sig för masstarten där, men lyckades också glädjande men lite överraskande ta den första pallplatsen under sin långa karriär som trea i damernas distanslopp.

Ponsiluoma180222cm3446.jpg

OS i Peking började aningen trevande för svensk del, men efter Elvira Öbergs silver i sprinten med snabb åkning och felfritt skytte släppte nerverna. Det blev ytterligare en silvermedalj i jaktstarten för Elvira trots tre missade skott, på nytt bakom suveräna Marte Olsbu Röiseland - och dessutom kunde Martin Ponsiluoma lägga en ny mästerskapsmedalj till VM-guldet förra året när han blev tvåa i herrarnas masstart, endast slagen av norrmannen Johannes Thingnes Bö. Kronan på verket var damernas stafett där Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg höll för favorittrycket och vann ett solklart OS-guld efter en suverän laginsats!

+G#2+160222cm2933.jpg

Världscupen var tillbaka för den tredje och sista trimestern några veckor senare i finska Kontiolahti där Sverige hade stora framgångar förra säsongen - och den här gången blev det tre pallplatser. Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg hamnade på andra plats i damernas stafett med nytt stabilt lagarbete, medan herrarna också blev tvåa bakom Norge efter säsongen bästa resultat av Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson. Men inte nog med det - Stina Nilsson lyckades dessutom nå sin allra första pallplats som skidskytt på tredje plats i sprinten, bara fem sekunder från segern.

Otepää i Estland var värd för Världscupen för första gången och gladde med fina arrangemang och en stor entusiastisk publik. Elvira Öberg firade nya triumfer i en spännande och tät masstart där hon jagades av tre snabba åkare på slutvarvet, men lyckades hålla undan och ta sin fjärde seger för säsongen. Hon förde även det svenska mixstafettlaget i mål som tvåa efter att ha avgjort mot fransyskan Justine Braisaz-Bouchet i det sista skyttet - och med snyggt förarbete av Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Linn Persson. I singelmix-stafetten hamnade Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg också på en hedrande andraplats bakom Norge, med endast fyra extraskott.

Under den sista världscupveckan i Holmenkollen blev det inte samma utdelning för de något tröttkörda svenskarna, men Sebastian Samuelsson kämpade sig i alla fall till sig en tredjeplats i herrarnas sprint, mycket tack vare fullt skytte.

Förutom pallplatserna gjorde flera av svenskarna fina insatser under vintern. Linn Persson var riktigt nära en fullträff som fyra i två masstarter och hamnade på femte plats vid ytterligare två tillfällen. Dessutom tangerade både Anna Magnusson och Peppe Femling sina personbästa som sjua respektive nia, medan Malte Stefansson och Oskar Brandt lyckades ta världscuppoäng för första gången.

Vi kan summera en rekordsäsong med hela 32 pallplatser sammanlagt -  nio segrar, 14 andraplatser och nio gånger på tredje plats! Damerna tog också hem stafettcupen för andra året i rad och var ytterst nära att vinna nationscupen för första gången någonsin, men blev passerade av Norge under den sista veckan. Herrarna blev fyra sammanlagt mot femte plats förra säsongen och behåller sina sex startplatser, precis som damerna.

Individuellt fick Sverige två åkare på pallen i den totala Världscupen, efter en imponerande utveckling jämfört med förra året - framförallt åkmässigt. Sebastian Samuelsson blev trea sammanlagt, den första pallplatsen på herrsidan sedan 1993 när Mikael Löfgren vann, medan Elvira Öberg hamnade på en slutlig andraplats bland damerna, 11 år efter att Helena Ekholm blev trea totalt. Elvira tog dessutom hem titeln som bästa U 25-åkare.

Samuelsson200322cm4369.JPG

IBU-cupen

Det blev inte lika många svenska topplaceringar som väntat i IBU-cupen, mycket på grund av sjukdomar som ryckte sönder säsongen. Men damerna blev ändå fyra totalt precis som förra året, medan herrarna till och med avancerade två placeringar till sjunde plats.

Elisabeth Högberg drog det tyngsta lasset och hamnade på tredje plats sammanlagt efter två individuella pallplatser under vintern - seger i distansloppet i Obertilliach i början av säsongen och en andraplats i sprinten under den sista veckan i Ridnaun. Bettan blev också tvåa i singelmix-stafett tillsammans med Viktor Brandt och fick sätta punkt för sin framgångsrika karriär tillsammans med långvariga landslagskompisen Ingela Andersson på pallen som trea i den avslutande mixstafetten, där Emil Nykvist och Henning Sjökvist utgjorde resten av laget.

Hoegberg290122hd858.jpg

Ingela Andersson gjorde också sin sista säsong och hade femte plats i sprinten i Nove Mesto som sin främsta placering,  medan Emma Nilsson blev sexa i masstarten i Lenzerheide. Dessutom imponerade 19-åriga Sara Andersson med flera toppresultat under säsongen, där andraplatsen i damernas jaktstart i Brezno-Osrblie efter att ha klättrat 12 placeringar var höjdpunkten. Men efter den framgången avbröt hon tävlandet i IBU-cupen för att förbereda sig för kommande juniormästerskap. 

På herrsidan stod förstaårssenioren Viktor Brandt för det bästa resultatet som sjua i sprint under den första tävlingsveckan, medan både Simon Hallström och Henning Sjökvist hamnade på 10:e plats. Precis som Henning förbättrade Emil Nykvist sitt personbästa flera gånger under säsongen, där han var åtta gånger topp 20 med 13:e plats som främsta placering.

Junior-VM och Ungdoms-OS

Junior-VM avgjordes på hög höjd i amerikanska Soldier Hollow med 12 svenska åkare på plats. Sara Andersson slog till direkt med guld i det inledande distansloppet för de yngre damerna, trots tre bom. Hon fyllde sedan på medaljskörden med ett brons i jaktstarten några dagar senare, efter att ha klättrat fem placeringar från start. Vid sidan av Sara imponerade Anton Ivarsson med fyra nollor på sjunde plats i de äldre herrjuniorernas distanslopp, medan Alva Sköld hade samma fina resultat i damernas jaktstart - vilket räckte till 17:e plats i mål.

274997289_5286743854678316_5399006672454514215_n.jpg

Sara Andersson var även en av åtta skidskyttar som representerade Sverige vid Ungdoms-OS i finska Vuokatti i slutet av mars. Efter en bom och snabbaste åkning vann hon ännu ett guld i flickornas sprint och var bara nio sekunder bakom Lena Repinc på silverplats i distansloppet, trots två bom mer än slovenskan. Sara tog också hem startsträckan med 38 sekunder i mixstafetten där Sverige till sist blev nia i mål. I övrigt nådde Victor Berglund det bästa resultatet på 19:e plats i herrarnas sprint, men alla kämpade hårt och gjorde sitt bästa.

Nu väntar några veckors välförtjänt ledighet för de svenska skidskyttarna innan den tuffa sommarträningen drar igång inför en ny spännande säsong!

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Nordic focus

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info