Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Stina och Sebbe - sprintsegrare i Sollefteå

21 AUG 2021 21:31
Stina Nilsson tog sitt första SM-guld i rullskidskytte när hon passerade systrarna Öberg på slutvarvet och vann damernas sprint. I herrarnas tävling dominerade Sebastian Samuelsson med stark åkning och felfritt skytte.
  • Skapad: 21 AUG 2021 21:31

Herrar seniorer

Det var Martin Ponsiluoma från Biathlon Österund som var snabbast på det första varvet, åtta sekunder före hemmaåkaren Sebastian Samuelsson, I 21 - och med Piteås Jesper Nelin och Oskar Brandt från I 2 strax därefter. Men medan konkurrenterna åkte på flera straffrundor sköt Sebastian en säker och felfri liggande serie och lämnade vallen 23 sekunder före Limas veteran Tobias Arwidson som också sköt fullt, precis som Dala-Järnas Gabriel Stegmayr, Henning Sjökvist, Biathlon Österund och Viktor Brandt, I2, som var ytterligare 5-10 sekunder bakom.

På mellanrundan drygade Sebastian ut avståndet rejält till alla konkurrenterna, förutom Martin som faktiskt åkte några sekunder snabbare och låg på andra plats inför det stående skyttet. Där var Sebastian säkerheten själv och imponerade med ytterligare en nolla, medan Martin missade ytterligare tre skott och föll till femte plats. I stället var det Viktor som tog över andraplatsen efter fem nya fullträffar, 1,13 bakom Sebastian men med 20 sekunder tillgodo på Tobbe och Henning som jagade närmast.

På slutvarvet åkte Sebastian Samuelsson snabbast av alla och tog hem SM-guldet med en segermarginal på hela 1,40, till hemmapublikens stora glädje. Bakom honom lyckades Viktor Brandt hålla undan för konkurrenterna och ta sin första SM-medalj som senior efter en imponerande insats, inte minst på skjutvallen. Bronset gick till Oxbergs Malte Stefansson efter ett starkt slutvarv där han avancerade tre placeringar och lyckades hålla undan för en intensivt jagande Martin Ponsiluoma med ynka två tiondelar!

Jag är väldigt nöjd med mitt lopp, framförallt skyttet, att jag får skjuta fullt. Det är ändå lite blåsigt här idag, kommenterade Sebastian Samuelson efter sin närmast felfria insats. Han var också glad över att de unga åkarna tog chansen att visa i SM att de också vill vara med och slåss om medaljer:

- Jag är helt säker på att jag har ganska många kollegor i A-laget som är rejält revanschugna inför i morgon.

20210821-163238_PD-3952.JPG

Damer seniorer

Precis som i fredagens rullskidstävling inledde Piteås Elvira Öberg i ett rasande tempo och hade ledningen med sju sekunder före Stina Nilsson från Lima inför det liggande skyttet. Men medan Stina sköt två bom och Elvira en tog storsyster Hanna Öberg över täten efter fem fullträffar. Hon hade 15 sekunder tillgodo på Ingela Andersson från K4 som också sköt fullt - och med Elvira strax därefter.

På mellanrundan närmade sig Elvira rejält och var bara fyra sekunder efter Hanna när det var dags för stående - och efter en bom var skiljde det bara 1,6 sekunder med ett varv kvar att köra. Men den sist startande Stina hade också åkt starkt på vägen till det stående skyttet - och när hon till publikens jubel lyckades skjuta fullt var hon också med i segerdiskussionen, bara fyra sekunder efter ledande Hanna.

Det blev en riktigt rafflande avlutning när Elvira kunde åka på storasysters tider och var knappt fyra sekunder före i mål. Men Stina hade ännu en växel att lägga in och tack vare sitt berömda pannben skulle hon bara ha SM-guldet.

Till sist var Stina Nilsson sex sekunder före som vinnare, medan Elvira Öberg och Hanna Öberg tog hand om silver och brons. Bakom dem var det 26 sekunder ner till klubbkompisen Anna Magnusson på en meriterande fjärdeplats, sex sekunder före Mona Brorsson från Finnskoga som blev femma och SK Bores Linn Persson på sjätte plats, en knapp minut från segern.

- Det är så oväntat och kul. Jag hade inte världens bästa känsla i stå så det var så kul att prickarna åkte ner idag, sa en glädjestrålande Stina Nilsson efter loppet och fortsatte:

- En sak som jag är väldigt nöjd med är att jag bara fokuserade på mig själv - och givetvis var var jag väldigt inspirerad när jag gick ut på den sista rundan. Jag hörde att jag körde för medalj och att jag även hade lite nosning på guldet.

20210821-163916_PD-3995.JPG

Fullständiga resultatlistor hittar du här:

Bilder från tävlingarna finns att ladda ner här:

I morgon avslutas SM-tävlingarna i Sollefteå med kortdistans för seniorerna Tävlingarna startar klockan 13.45.

Text och analys: L-G Alsenius

Bilder. Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
E-post: Adressen Gömd

WCknapp 2021.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info