Hoppa till sidans innehåll

Svensk vallare i internationellt jämställdhetsprojekt

13 APR 2022 18:00
Det är inte många som kan titulera sig som professionell vallare. Detta yrket ställer väldigt höga krav på kunskap, erfarenhet och fysik. Under säsongen stärktes det svenska vallateamet av Sofia Myhr som senare har fått internationell uppmärksamhet.
  • Uppdaterad: 13 APR 2022 16:01

Inför varje vinter rekryteras ett vallateam som ska följa de olika skidskyttelandslagen över hela världen. Teamet leds av Kent Norell och består av flera rutinerade vallare och före detta elitaktiva skidskyttar. Många har varit vallare i flera säsonger, men det är väldigt viktigt med nytt blod i teamet för att få in nya tankar och influenser till teamet.

- Det är inte alltid lätt att hitta personer som uppfyller alla krav vi har på vallare. På denna nivå räcker det inte att man är bra på att valla, en vallare på touren måste även ha god fysisk form och en passion för det man gör då det ofta är långa och tuffa dagar, säger Kent Norell, vallachef på Svenska Skidskytteförbundet.

Under hösten 2021 gjordes en nyrekrytering till det svenska vallateamet som sedan har fått internationell uppmärksamhet. Den nya vallaren var då Sofia Myhr, som för den insatte skidskytte-entusiasten redan är ett känt namn då hon som junior var med i det stafettlag som tog JVM-silver i Cheile Gradistei tillsammans med Hanna Öberg och Anna Magnusson.

- Det var såklart tråkigt att Sofia valde att avsluta sin elitsatsning i så tidig ålder, därför är vi extra glada att få tillbaka henne i verksamheten igen – denna gång som vallare, säger Anna-Maria Uusitalo, Sportchef på Svenska Skidskytteförbundet.

Efter avslutad elitkarriär som skidskytt flyttade Sofia hem till Bruksvallarna. Trots att hon inte tävlade längre fanns naturligtvis passionen för skidåkning kvar, vilket innebar att Sofia fortsatte sin karriär inom skididrotten. Sedan Sofia lämnade landslaget har hon samlat på sig massor av erfarenhet, bland annat som pistör till de stora skidtävlingarna i regionen.

- Under den gångna vintern har Sofia varit en värdefull medlem i vallateamet och hjälpt oss, och våra åkare, att bli ännu bättre säger Kent Norell, vallachef på Svenska Skidskytteförbundet.

Väl ute på skidskyttetouren har Sofia fått uppmärksamhet av det Internationella Skidskytteförbundet, IBU, som valt att inkludera Sofia i sin satsning kring jämställdhet, där de vill få in fler kvinnor i mansdominerade branscher. IBU hoppas nu att projektet uppmärksammas i övriga nationer och leder till fler kvinnor inom skidskytteyrken.

- Det är superkul att IBU väljer att göra denna satsning, det ser vi som något väldigt positivt och viktigt, fortsätter Anna-Maria Uusitalo, sportchef på Svenska Skidskytteförbundet.

Nu är säsongen över för denna vinter, men redan nu drar arbetet igång igen för att kvalitetssäkra åkarnas skidor inför nästa säsong.

- Jag har haft väldigt kul i vinter och har trivts väldigt bra i teamet. Nästa vinter innebär många nya utmaningar för vallateamet nu när reglerna för användning av flour ändras, säger Sofia Myhr, vallare på Svenska Skidskytteförbundet.


Foto: Detlef Eckert

Skribent: Victor Agestam
E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info