Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Sverige 11:a i herrstafetten efter fyra straffrundor

11 JAN 2020 16:24
Det blev ingen roligt dag på skjutvallen för de svenska herrarna med hela fyra straffrundor i lördagen världscupstafett i Oberhof. Sebastian Samuelsson lyckades ändå köra upp laget till 11:e plats i mål, tre och en halv minut efter segrande Norge.
  • Uppdaterad: 11 JAN 2020 16:24

Peppe Femling var först ut av svenskarna och var åtta in till det liggande skyttet, men tvingades använda ett extraskott och lämnade vallen som 11:a, 14 sekunder efter Norge. På det andra varvet trycktes fältet ihop och på vägen in till stående var han bara fyra sekunder bakom, men fortfarande på 11:e plats. När Peppe slog till med fem fullträffar på 25 sekunder avancerade han till sjätte plats, 10 sekunder bakom Norge där Lars Helge Birkeland sköt fullt på 16 sekunder. På slutvarvet tappade han sedan 13 sekunder mot täten och växlade som 12:a, men bara två sekunder från femte plats. Totalt hade Peppe 13:e åktid, 24 sekunder långsammare än kinesen Fangming Cheng som lite överraskande var snabbast.

På sitt första varv åkte Jesper Nelin i en klunga tillsammans med sex andra åkare och var sexa in till det liggande skyttet. Tyvärr fick han stora problem och åkte han på två straffrundor. Det gjorde att Sverige föll till 18:e plats, drygt en och en halv minut bakom Vitryssland som tog över täten. Det blev inte mycket bättre i stående där Jesper sköt ytterligare en straffrunda och lämnade vallen på 22:a plats - och vid växling var Sverige hela 2,42 efter ledande Norge som 21:a lag. Det var också oväntat tungt för Jesper i spåret där han hade 11:e tid totalt, 45 sekunder efter tysken Johannes Kühn.

Det var knappast ett inspirerande utgångsläge för Martin Ponsiluoma som ändå höll avståndet någorlunda till täten på det inledande varvet och avancerade två placeringar. Men efter en straffrunda i liggande föll han till 23:e plats och var en placering bättre in till det stående skyttet. Där klarade sig Martin med ett extraskott och klättrade till 21:a plats och tog ytterligare tre placeringar på vägen till växling som 18:e lag, men med 3.21 upp till täten. Åkmässigt hade Martin 10:e tid, 39 sekunder långsammare än norrmannen Johannes Dale - visserligen godkänt, men inte i klass med hans fart i sprinten.

Sebastian Samuelsson tappade bara fem sekunder mot ledande Norge på sitt första varv och avancerade fyra placeringar till 14:e plats. Där var han kvar även efter ett extraskott i liggande. På mellanvarvet passerade Sebastian ett lag, men tvingades använda alla extraskotten i det stående skyttet och lämnade vallen på 14:e plats. Tack vare näst bästa tid på slutvarvet passerade han sedan tre åkare och tog Sverige i mål som 11:a, 3,34 efter Norge där Vetle Sjåstad Christiansen spurtade ner fransmannen Quentin Fillon Maillet på upploppet. Trots det trista läget och fyra extraskott hade Sebastian tredje åktid, 17 sekunder efter den norske slutmannen - och han var dessutom fyra på själva sträckan.

I morgon avslutas världscuptävlingarna Oberhof med masstarter. Damerna startar kl. 12.45 med Hanna Öberg, Linn Persson och Mona Brorsson som svenska deltagare, medan Jesper Nelin är ende svensk i herrarnas tävling kl. 14.30.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info