Hoppa till sidans innehåll

Sverige nia i herrarnas världscupstafett

18 JAN 2020 16:13
Trots en lovande start av Peppe Femling (bilden) på den första sträckan fick de svenska herrarna nöja sig med nionde plats i lördagens stafett i Ruhpolding. Frankrike vann med över en minut före Norge, medan Österrike lite överraskande blev trea.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2020 16:13

Peppe Femling fick chansen att köra startsträckan efter sin poängplats i torsdagens sprint. Han låg bra med långt fram i startfältet på det inledande varvet där farten var relativt beskedlig. På väg in till det liggande skyttet var Peppe femma, men lämnade vallen på 10:e plats efter ett extraskott. Det var 14 sekunder upp till täten, men avståndet växte med ytterligare nio sekunder på den andra rundan och inför stående låg Sverige på 11:e plats. Trots ytterligare ett extraskott avancerade han till sjunde plats, men växlade som sexa efter ett starkt slutvarv, en knapp halvminut bakom ledande Frankrike. Peppe imponerade med nionde tid i spåret, 50 sekunder långsammare än norrmannen Johannes Dale, men bara 18 sekunder efter fransmannen Emilien Jacquelin som var näst snabbast.

På sitt första varv åkte Jesper Nelin ifatt de närmaste lagen framför och tappade bara fyra sekunder mot Martin Fourcade på vägen in till det liggande skyttet. Där lyckades han skjuta fullt och passerade Norge och hade bara sex sekunder upp till Ryssland på andra plats. När det var dags för stående hade Jesper täppt till luckan och kom in till stående som sjua. Trots en bra start med tre snabba träffar fick han stora problem och åkte tyvärr på en straffrunda. Det gjorde att Jesper föll till 13:e plats och efter ett tungt slutvarv låg Sverige på 15:e plats vid växlingen, 2,21 bakom Frankrike och en dryg minut från pallen. Trots fjärde tid på det första varvet tröttnade Jesper efterhand och var sammanlagt 59 sekunder långsammare än Martin Fourcade med 14:e åktid.

Martin Ponsiluoma hade sjunde åktid och tappade bara tre sekunder mot täten på det inledande varvet - och passerade dessutom tre lag. Trots två extraskott i liggande var Sverige fortfarande 12:a när han lämnade vallen och tack vare sjunde åktid ännu en gång växte avståndet inte med mer än ytterligare nio sekunder. Tyvärr hade Martin också det jobbigt på vallen, men lyckades till sist undvika straffrunda och var 11:a ut på slutvarvet - och vid växlingen låg Sverige kvar på samma placering, 3,41 bakom Frankrike. Totalt hade Martin nionde åktid. 44 sekunder långsammare än fransmannen Simon Desthieux.

Det var knappt 20 sekunder upp till laget närmast framför när Sebastian Samuelsson gav sig av, men han minskade avståndet med 11 sekunder på vägen till liggande. Tack vare fem fullträffar avancerade han till 10:e plats, tätt i ryggen på Kina och med 10 sekunder upp till åttonde plats. När det var dags för det avslutande stående skyttet låg Sebastian nia och trots två extraskott var Sverige kvar på samma placering och blev också nionde lag i mål, drygt fyra minuter efter Frankrike. I spåret hade Sebastian nionde tid, 42 sekunder långsammare än fransmannen Quentin Fillion Maillet, så det var oväntat tungt även för honom idag.

I morgon avslutas världscuptävlingarna i Ruhpolding med spännande jaktstarter. Hanna Öberg går ut som tvåa och har sällskap med ytterligare fem svenska damer, medan Sebastian Samuelsson ligger bäst till av de tre herrarna som 15:e man från start. Damerna kör kl. 12.15 och herrarna kl. 14.30. Håll tummarna!

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Göran Strand

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info