Hoppa till sidans innehåll

Sverige på 14:e plats i damernas stafett

22 JAN 2022 18:27
Det orutinerade svenska laget var med i täten efter Mona Brorssons förstasträcka i lördagens världscupstafett i Antholz, men tappade mark efter en straffrunda och blev till sist 14:e lag i mål.
  • Skapad: 22 JAN 2022 18:27

Mona Brorsson körde startsträckan för ovanlighetens skull. Hon gjorde ett litet ryck i mitten av det första varvet och hade ledningen med tre sekunder på väg in till det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar på 28 sekunder var hon också först ut från vallen, strax före Belarus. På mellanrundan följdes lagen åt och var 20 sekunder före förföljarna när det var dags för stående. Där fick Mona använda ett extraskott, men lämnade ändå vallen som tvåa - en sekund bakom Belarus. En bit in på slutvarvet tappade hon ett tiotal meter mot Dzinara Alimbekava, men växlade som andra lag, två sekunder bakom Belarus efter en imponerande sträcka. Sammanlagt hade Mona näst bästa åktid, bara två tiondelar efter Monika Hojnisz-Starega från Polen.

Ingela Andersson under damernas stafett i Antholz. Foto: Nordic Focus

Vid nästa mellantid var Ingela Anderson ifatt Iryna Leshchanka och höll dessutom avståndet någorlunda mot italienskan Dorothea Wierer närmast bakom. Tyvärr åkte Ingela på en straffrunda i det liggande skyttet och föll till nionde plats, 47 sekunder bakom Belarus - och tappade därefter ytterligare 11 sekunder på mellanrundan. I stående klarade hon sig ändå med ett extraskott och var kvar på nionde plats, men blev däremot passerad av tre lag på slutvarvet och växlade som 12:a, 1,22 bakom Ryssland som tog över ledningen. I spåret var Ingela 1,22 efter fransyskan Justine Braiaz-Bouchet med 17:e åktid - och hade samma placering på själva sträckan. 

Johanna Skottheim under damernas stafett i Antholz. Foto: Nordic Focus

Johanna Skottheim var fortfarande kvar på 12:e plats inför det liggande skyttet och lämnade sedan vallen på samma placering efter fem säkra fullträffar. Däremot fick hon släppa både Norge och Belarus förbi sig på mellanrundan och var 14:e åkare på väg in till stående. Men när många av lagen åkte på straffrundor sköt Johanna fullt på nytt på 22 sekunder och avancerade till 10:e plats. På slutvarvet blev hon sedan passerad av fransyskan Paula Botet och växlade som 11:e lag, en minut bakom ledande Norge.  Johanna var totalt 1,19 efter Ida Lien i spåret med 16:e åktid, men sexa på själva sträckan - och dessutom snabbast på skjutvallen efter två serier på 49 sekunder.

Annie Lindh under damernas stafett i Antholz. Foto: Nordic Focus

Det var en tuff debut i Världscupen för Finnskogas Annie Lindh som tappade 50 sekunder mot täten efter ett olyckligt fall och blev passerad av Ukraina och Kanada på vägen till det liggande skyttet. Hon imponerade ändå med fem fullträffar och var kvar på 13:e plats, men fick släppa Hanna Sola från Belarus förbi sig på mellanrundan. Därefter sköt Annie ännu en felfri serie på 25 sekunder i stående och tog det svenska laget i mål på 14:e plats, 3,20 bakom segrande Norge. I spåret var Annie totalt 2,21 efter Ingrid Landmark Tandrevold med 17:e åktid och var 16:e åkare på själva sträckan. Däremot hade hon snabbaste tid på skjutvallen efter två serier på 55 sekunder.

Sverige hade 17:e åktid sammanlagt, 4,14 efter Ryssland, men var snabbast av alla lag på skjutvallen, 24 sekunder före Kanada och nästan en minut bättre än Norge.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info