Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Danielsson

Sverige sexa och åtta i IBU-cupens stafetter

15 JAN 2020 21:57
Gabriel Stegmayr och Elisabeth Högberg låg trea mer än halvvägs in i onsdagens singel mixstafett i Osrblie, men blev sexa i mål efter två straffrundor. I mixstafetten klarade sig det svenska laget utan straffrundor och hamnade på åttonde plats.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2020 21:57

Singel mixstafett

Den här gången hade man vänt på startordningen och lät herrarna köra först. För det svenska laget var det Gabriel Stegmayr som inledde och in till det första skyttet låg han sexa, bara fem sekunder från täten. Avståndet växte med åtta sekunder efter ett extraskott i liggande och när han lämnade vallen låg Sverige på åttonde plats. På det andra varvet höll Gabriel placeringen, men växlade sedan som sjua trots ytterligare två extraskott i stående, 33 sekunder bakom ledande Tyskland. I spåret hade han åttonde tid totalt, bara 14 sekunder långsammare än norrmannen Endre Strömsheim.

Elisabeth Högberg tog in nio sekunder mot täten redan på vägen till det liggande skyttet och avancerade dessutom två placeringar. Efter ett extraskott låg hon kvar på femte plats, men passerade både Tyskland och Ukraina på det andra varvet. I det stående skyttet fick hon använda ännu ett extraskott och växlade som fortsatt trea, 25 sekunder bakom Norge som tog över ledningen. Bettan behåller sin fina åkform och var snabbast i spåret även idag, sex sekunder före norskan Karoline Erdal som däremot var något före på själva sträckan.

På sitt nästa varv blev Gabriel Stegmayr passerad av Tyskland och la sig tätt i ryggen på Ukraina på vägen till det liggande skyttet. Trots ett extraskott var Sverige tillbaka på tredje plats, men Gabriel fick på nytt släppa Tyskland och Ukraina förbi sig på vägen till stående. Där åkte han tyvärr på en straffrunda och växlade som sjätte lag, men nu en dryg minut bakom Norge som fortfarande var i täten. Den här gången hade Gabriel nionde åktid, 25 sekunder långsammare än världscupmeriterade tysken Erik Lesser, vilket är klart godkänt.

Elisabeth Högberg hade ett besvärligt läge med 25 sekunder upp till en pallplats, men in till det liggande skyttet hade hon minskat avståndet till nio sekunder och avancerat till femte plats.Tyvärr var det inte Sveriges dag på skjutvallen, för även Bettan åkte på en straffrunda och därmed försvann chansen till en topplacering. Hon lämnade vallen som sexa och låg kvar på samma placering, trots fem fullträffar i stående. Men eftersom det var nästan en halvminut upp till närmaste lag fick Bettan nöja sig med att bevaka sjätteplatsen in i mål, 1,45 efter segrande Norge. Även den här gången var hon snabbast i spåret, en sekund före italienskan Irene Cadurisch.

Mixstafett

Precis som i singel mixstafetten inledde herrarna och Emil Nykvist låg bra med som femma in till det första skyttet. Tack vare fem fullträffar på 23 sekunder i liggande lämnade han vallen på tredje plats, fyra sekunder bakom Ryssland. Emil fortsatte fint i spåret och kom in till stående som fyra, tillsammans med åtta andra åkare, men tvingades använda två extraskott. När serien dessutom tog nästan en minut föll han till 10:e plats och växlade på samma placering, 57 sekunder bakom ledande Norge. I spåret hade Emil 10:e tid, 52 sekunder långsammare än norrmannen Sindre Pettersen som körde ifrån konkurrenterna på slutvarvet och var nästan en halvminut snabbare än näst bäste åkare.

Simon Hallström tappade 20 sekunder mot täten på sitt första varv, men höll placeringen in till liggande. Där tvingades han använda alla tre extraskotten och föll till 12:e plats. Simon låg kvar på samma placering inför det stående skyttet där han brukar få problem, men den här gången klarade han sig med två extraskott och var fortsatt 12:a ut på slutvarvet. Där passerade han amerikanen Travis Cooper och växlade som 11:e lag, 2,39 bakom Norge som utökade sin ledning till nästan 40 sekunder före Tyskland. Trots extraskotten gjorde Simon en fin insats i spåret med fjärde åktid, 40 sekunder långsammare än norrmannen Håvard Gutubö Bogetveit, men före ryssen Semen Suchilov som var fyra i IBU-sprinten förra veckan.

På sitt första varv hade Emma Nilsson tredje åktid och tog in några sekunder på ledande Norge - och passerade dessutom Ukraina. När hon sedan lyckades skjuta fullt i liggande avancerade det svenska laget till åttonde plats - och tack vare tredje tid spåret ännu en gång tog sig Emma förbi både Italien och Slovakien på vägen till det stående skyttet. Där fick hon använda ett extraskott, men lämnade vallen som fortsatt sexa och växlade på samma placering, 2,33 bakom Ida Lien som höll kvar Norge i ledningen med drygt 40 sekunder. Emma var tredje snabbast på alla varven och hade även samma placering totalt, bara 11 sekunder långsammare än ryskan Ekaterina Glazyrina - och på själva sträckan var hon näst bäst.

Felicia Lindqvist hade en halvminut upp till Frankrike på femte plats, men tog in hälften av avståndet på vägen till det liggande skyttet och närmade sig också Norge med sex sekunder. Efter fem fullträffar lämnade hon vallen som fortsatt sexa, men hade det lite tyngre på mellanvarvet där hon förlorade nästan en halvminut mot täten. Tyvärr avslutade Felicia med två extraskott i stående, vilket gjorde att hon fick släppa Ukraina och Italien förbi sig. I mål blev Sverige just åtta, 3,18 bakom Ryssland som vann knappt före Tyskland, medan Norge fick nöja sig med tredje plats efter en straffrunda i det avslutande skyttet. Totalt hade Felicia 11:e tid i spåret, en dryg minut långsammare än ryskan Victoria Slivko.

På fredag fortsätter IBU-cupen med sprinttävlingar. Herrarna startar kl. 11 och damerna tre timmar senare.

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Per Danielsson

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info