Hoppa till sidans innehåll

Sverige tvåa i damstafetten efter skyttedrama

11 JAN 2020 14:03
Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg stod för en imponerande och stabil laginsats i dagens världscupstafett i Oberhof. Tre extraskott i sista stående gjorde att Norge tog hem segern, men Sverige var stark tvåa i mål.
  • Skapad: 11 JAN 2020 14:03

Den här gången var det Elvira Öberg som tog hand om startsträckan och hon låg bra med långt fram under det inledande varvet. Hon var fyra in till det liggande skyttet, men tvingades ta till ett extraskott i en relativt långsam serie och lämnade vallen på 12:e plats, 16 sekunder från täten. Elvira tog ändå in knappt åtta sekunder på mellanvarvet och var 10:a in till stående. Tyvärr fick hon använda två extraskott och gick ut på slutvarvet 25 sekunder bakom ledande Italien, men fortsatt som 10:a. Tack vare stark åkning avancerade Elvira rejält och växlade som sexa, 28 sekunder efter Julia Simon som förde upp Frankrike i täten. I spåret hade Elvira så bra som fjärde tid totalt, bara 10 sekunder långsammare än finländskan Mari Eder, men före både italienskan Lisa Vitozzi och tyskan Vanessa Hinz.

Linn Persson höll både placeringen och avståndet på sitt första varv och sköt sedan fem fullträffar på 25 sekunder i liggande. Det gjorde att hon avancerade till tredje plats, men fick sedan släppa Frankrike och USA förbi sig på väg till det stående skyttet. Där tvingades Linn använda ett extraskott, men lämnade ändå vallen som fyra, 35 sekunder bakom Schweiz där Selina Gasparin imponerade både i spåret och på skjutvallen. Vid växling hade avståndet växt med ytterligare nio sekunder, men Linn avslutade bra och hade bara några sekunder fram till Frankrike på tredje plats. Åkmässigt hade hon åttonde tid, 37 sekunder efter Kaisa Mäkäräinen, men bara nio sekunder långsammare än världscupledaren Dorothea Wierer - och hon var fyra på själva sträckan.

På det första varvet låg Mona Brorsson tätt i ryggen på fransyskan Celia Aymonier och duon tog in 10 sekunder på täten in till det liggande skyttet. Där tvingades hon använda ett extraskott, men när serien tog hela 46 sekunder fick Mona släppa Norge förbi sig, men lämnade ändå vallen som trea, 41 sekunder från täten och med Frankrike strax bakom. Ännu en gång fick hon en fin resa i ryggen på konkurrenterna och när de tre lagen kom in till stående var de bara 25 sekunder bakom ledande Schweiz. Det tog lite tid även den här gången, men när Mona satte alla skotten gick hon ut på slutvarvet som tvåa, bara fyra sekunder bakom Frankrike, medan Schweiz åkte på en straffrunda. På vägen till växling fick hon släppa Norge förbi sig, men tappade bara några sekunder mot Frankrike. Mona gjorde en riktigt fin insats i spåret med tredje tid totalt, bara 10 sekunder efter norskan Marte Olsbu Röiseland - och var också trea på själva sträckan.

Hanna Öberg tog snabbt in de sex sekunder som hon var efter Norge och Frankrike från start och låg bakom konkurrenterna under hela det första varvet. I det liggande skyttet fick alla tre åkarna problem, men trots två extraskott lämnade Hanna vallen som tvåa, strax bakom norskan Tiril Eckhoff och med fransyskan Justine Braisaz några sekunder bakom. På väg in till det avslutande stående skyttet var de tre lagen tillsammans igen, långt före fjärde lag. Hanna tog kommandot direkt, men tvingades tyvärr använda alla tre extraskotten, vilket gjorde att Tiril Eckhoff kunde gå ut på slutvarvet med en ledning på sex sekunder - och med Frankrike ytterligare 15 sekunder bakom. Där drygade norskan drygade ut avståndet till 21 sekunder, men Hanna lyckades hålla andraplatsen in i mål. I den hårda konkurrensen gjorde hon en imponerande insats i spåret med fjärde tid, knappt 18 sekunder efter Denise Herrmann - och hade samma placering även på själva sträckan, trots de fem extraskotten.

Damernas stafettlag Oberhof

Vilken härlig revansch för de svenska damerna efter de blygsamma resultaten i sprinten senast! Nu hoppas vi att herrarna blir inspirerade till att göra något liknande.

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Anders Byström

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info