Hoppa till sidans innehåll
Foto: Foto: Per Danielsson

Tre dubbelsegrare på JSM/USM

19 MAR 2022 19:28
SM-tävlingarna i Sollefteå fortsatte under lördagen med masstarter för juniorerna där Filip Eriksson och Alfred Eriksson tog hem segern på nytt, precis som Elsa Tänglander i flickornas sprint i ungdomsklassen.

 
  • Skapad: 19 MAR 2022 19:28

JSM D 16/17 masstart

Ida Eriksson från Mora var först ut från det inledande skyttet efter fem fullträffar, men åkte sedan på två bom i andra liggande. I stället tog Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund över täten, men missade i sin tur två skott i i första stående och föll till fjärde plats. Däremot lyckades Svegs Wilma Helmersson skjuta fullt för tredje gången och lämnade vallen i en ledning med 35 sekunder - och drygade dessutom ut avståndet ytterligare på vägen till sista stående. Där höll Wilma nerverna i styr och imponerade med sin fjärde nolla och tog till sist hem SM-guldet med 22 sekunders marginal före Astrid Karlstedt som ändå avslutade starkt. Det gjorde även Ida Eriksson som fixade bronset utan större problem, ytterligare 16 sekunder från segern.

JSM H 16/17 masstart

Det var finländsk dominans även i dagens masstart - den här gången med Arno Hautaniemi som vinnare, medan Jimi Klemettinen blev trea. Men precis som i fredagens distans sprängde sig SK Bores Filip Eriksson in mellan finländarna och var bara fem sekunder från segern i mål. Det räckte också till hans andra SM-guld med god marginal, efter att ha varit först av svenskarna från det tredje skyttet. Silvret gick till Martin Höiby från OK Landehof som var snabbast i spåret, men en knapp minut från segern i mål efter åtta bom mot Filips tre missade skott. Anton Ingves från I 19 fick släppa Martin förbi sig på slutvarvet med drygt åtta sekunder, men klarade bronsmedaljen med 24 sekunder före Knut Saitton från I 21 som blev fyra.

JSM D 18/19 masstart

Linn Jansson från Tullus tog ledningen med 24 sekunder efter fullt i första liggande och drygade ut avståndet med 11 sekunder, trots en bom i det andra skyttet. Hon fortsatte med samma skjutresultat även i första stående, men tappade tid mot Vera Edvardsson från Mälarö som också missade ett skott, men som bara var 15 sekunder bakom Linn ut från vallen. När båda fick problem i sista stående med tre bom vardera tog OK Landehofs Thuva Andersson i stället över ledningen och vann till sist SM-guldet med 22 sekunder tillgodo mot Linn på andra plats. Hon var i sin tur 11 sekunder före klubbkompisen Fanny Israelsson som fixade ytterligare en medalj till Tullus som trea, medan Vera var en knapp halvminut från pallen på fjärde plats i mål. 

JSM H 18/19 masstart

Det var Moras Samuel Dunder som var först ut från vallen efter fem fullträffar i första liggande. Han hade fortfarande ledningen efter en bom i det andra skyttet, men var bara 14 sekunder före Hjalmar Gedda från OK Landehof som hade samma skjutresultat. När Samuel missade två skott i första stående fick han släppa Hjalmar förbi sig med 36 sekunder efter ytterligare en nolla. Båda avslutade sedan med en bom vardera i det sista skyttet, vilket gjorde att Hjalmar helt ohotad kunde ta hem segern med en knapp minut i mål. Samuel klarade silvret med 25 sekunders tillgodo mot William Grip från I 21 på tredje plats med totalt fem missade skott, medan Luleås Albert Marjeta missade medalj som fyra i mål, 1,31 från segern.

JSM D 20/22 masstart

Johanna Nordqvist från I 21 låg bara på femte plats efter två bom i det första skyttet, men lyckades däremot nolla i andra liggande och tog över täten med 26 sekunder före Häverödals Erika Österman. Trots ytterligare ett missat skott i första stående växte Johannas ledning till 1,20 - och efter två avslutande bom hade hon fortfarande över minuten ner till närmaste konkurrent. Lite överraskande stod hon till slut som SM-vinnare med 50 sekunders marginal före Erika som tog in åtta sekunder mot Mathilda Evaldsson från Finnskoga på slutvarvet och var sju tiondelar före i mål som tvåa. Moras Alva Sköld var snabbast i spåret på nytt, men fick nöja sig med fjärde plats i mål, 19 sekunder bakom Mathilda efter totalt 11 missade skott.

JSM H 20/22 masstart

Efter en bom vardera i det inledande skyttet lämnade Erik Larsson från Mora och Tullus Anton Ivarsson vallen i delad ledning - och med Alfred Eriksson från Dala-Järna tre tiondelar bakom. Trion höll ihop på vägen till andra liggande, men efter ytterligare ett missat skott hade Alfred fyra sekunder tillgodo mot Erik och drygade ut ledningen rejält på nästa varv. Tack var en bom mot Alfreds två missade skott i första stående minskade Erik ändå avståndet till 12 sekunder, men avslutade med två bom i det sista skyttet. Däremot lyckades Alfred nolla och vann sitt andra SM-guld, 1,50 före Erik på silverplats. Anton tog hand om bronset, men var nästan tre minuter bakom Alfred efter nio missade skott. SK Bores Eric Westberg blev fyra i mål.

USM F 14/15 sprint

Elsa Tänglander startade i ett rasande tempo och var en halvminut före närmaste åkare inför det liggande skyttet, men lämnade vallen två tiondelar bakom OK Landehofs Hanna Lidström efter tre bom. Hon fortsatte snabbt även på nästa varv och hade 36 sekunders försprång på väg in till det andra skyttet  - och var fortfarande 10 sekunder före Hanna, trots ytterligare två missade skott i stående.  På slutvarvet minskade avståndet något, men Elsa tog ändå sin andra seger i rad med åtta sekunders marginal i mål före Hanna som  fixade en silvermedalj efter två missade skott. Bronset gick till Alice Broström från I 19 som hade en bom mer och var ytterligare en dryg minut bakom, men lyckades hålla undan för två jagande snabbåkare på slutvarvet.

USM P 14/15 sprint

Tack vare snabb åkning och fullt i liggande hade Olle Gedda från OK Landehof ledningen med 20 sekunder ut från vallen och drygade sedan ut avståndet med ytterligare 14 sekunder på vägen till det stående skyttet. Där blev det visserligen en bom, men Olles seger var ändå kasssaskåpssäker och växte till 49 sekunder i mål. Simon Åkerlind från Ramundberget låg på andra plats efter med en bom i det liggande skyttet och ytterligare två missade skott i stående, men blev passerad av Limas Thijn Omblets med sju sekunder på slutvarvet och fick nöja sig med sig med bronset - medan Thijn tog hand om silvermedaljen efter totalt fyra bom. Karl-Axel Utterström från Luleå imponerade med två nollor, men hamnade utanför pallen som fyra i mål.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

fLUORFÖRBUD NY.jpg

 

 Huvudpartners

 

fristads_black_logo.png

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info