Hoppa till sidans innehåll

Tre svenskor bland de 10 främsta i IBU-cupen

12 JAN 2020 17:16
Elisabeth Högberg var bara 15 sekunder från segern som femma i dagens sprint i Osrblie, trots två bom. Dessutom blev Emma Nilsson sjua, medan Felicia Lindqvist hamnade på nionde plats. Gabriel Stegmayr var främst av herrarna på 23:e plats.
  • Uppdaterad: 12 JAN 2020 17:16

Damernas sprint

Redan in till det liggande skyttet var Elisabeth Högberg fint med som tvåa, men efter ett missat skott lämnade hon vallen på 13:e plats. Tack vare bästa åktid på mellanvarvet avancerade Bettan sedan åtta placeringar och var bara 10 sekunder från täten in till det stående skyttet. Tyvärr gjorde ytterligare en bom att hon gick ut på slutvarvet som sexa, men var en placering bättre i mål, 15 sekunder bakom världscupmeriterade ryskan Evgeniya Pavlova. Trots de två bommarna hade Bettan fortsatt fin fart i spåret där hon var snabbast av alla även idag - och med fullt skytte hade hon tagit en klar seger. 

Emma Nilsson var ute efter en topplacering efter att ha varit 1,8 sekunder från pallen i fredagens kortdistans. Hon var bara sex sekunder bakom Bettan in till det liggande skyttet, men åkte på två bom och var inte bättre än på 50:e plats. På mellanrundan plockade hon däremot 16 placeringar och tog revansch med fem fullträffar i stående. Det gjorde att Emma lämnade vallen på 17:e plats, men tack vare näst bästa tid på slutvarvet blev hon sjua i mål, 15 sekunder bakom Bettan. Hon var även 15 sekunder långsammare än landslagskompisen i spåret med så bra som tredje tid totalt.

Lite överraskande var Felicia Lindqvist snabbast av alla på det första varvet och efter fullt skytte i liggande tog hon ledningen med 10 sekunder före ryskan Natalia Gerbulova. Hon var fortfarande i täten in till det stående skyttet, men när det blev en bom föll Felicia till femte plats. På slutvarvet tappade hon sedan närmare en halvminut i spåret och fick släppa både Bettan och Emma förbi sig - och dessutom två andra åkare. I mål var Felicia nia, 35 sekunder från segern. Hon hade ändå 15:e åktid, 38 sekunder långsammare än Bettan.

Nicolina Lindqvist var en dryg halvminut från täten in till det liggande skyttet, men lyckades skjuta fullt och lämnade vallen på 26:e plats. Hon föll 13 placeringar på det andra varvet, men efter fem fullträffar även i stående gick hon ut på slutvarvet på 20:e plats och var 26:a i mål, 1,14 bakom Evgeniya Pavlova. Nicolina var långsammast av svenskorna, 1,44 efter Bettan - men två nollor är imponerande och hon hade dessutom nionde tid på skjutvallen efter två serier på 57 sekunder. I fredagens debut var hon 28:a så dagens placering är nytt personligt rekord. 

På det inledande varvet tappade Tilda Johansson 24 sekunder mot Bettan, men när det lovande junioren sköt fullt i liggande var hon på 18:e plats, en knapp halvminut efter ledande Felicia. Däremot tappade hon 13 placeringar på mellanrundan och gick sedan ut på slutvarvet som 36:a, efter en bom i det stående skyttet. Tack vare en sista kraftansträngning lyckades hon hålla sig kvar på poängplats som 39:a i mål, drygt 20 sekunder bakom Nicolina. Däremot var hon 16 sekunder snabbare än henne i spåret, totalt 1,26 långsammare än Bettan.

Det blev tyvärr en tung dag på skjutvallen för Anna Hedström med hela sex bom. Annars inledde hon snabbt i spåret som tvåa in till det liggande skyttet, men efter tre missade skott gick hon ut på mellanvarvet på 65:e plats. Däremot klättrade Anna 16 placeringar på vägen till stående, men när hon åkte på ytterligare tre straffrundor föll hon tillbaka till 66:e plats och var 57:a i mål, 2,10 bakom Evgeniya Pavlova. Anna fortsatte ändå att imponera i spåret där hon hade fjärde åktid, 16 sekunder efter Bettan, men bara två tiondelar långsammare än Emma. 

Herrarnas sprint

Gabriel Stegmayr

 

Gabriel Stegmayr (bilden) var 40:e man in till det liggande skyttet där han sedan lyckades skjuta fullt. Det gjorde att han lämnade vallen på 15:e plats, bara 16 sekunder från täten. Gabriel tappade visserligen 13 placeringar på mellanrundan, men sköt fullt även i stående och var åter på 15:e plats när han gick ut på slutvarvet - och i mål blev han 23:a, en knapp minut bakom segrande Philipp Nawrath. I spåret var Gabriel 1,47 långsammare än tysken, men det var imponerande med två nollor - och på skjutvallen hade han dessutom femte snabbaste tid, efter två serier på 49 sekunder.

På det första varvet var Emil Nykvist några sekunder långsammare än Gabriel och sköt också fullt i liggande. Han gick ut på mellanrundan som 35:a, men förlorade 11 placeringar på vägen till det stående skyttet. Tack vare ytterligare fem fullträffar avancerade Emil till sista poängplats, men fick nöja sig med 46:e plats i mål, 1,50 från segern. Det var betydligt tyngre i spåret för honom än senast. Totalt var Emil 2,12 efter snabbaste åkare och 25 sekunder långsammare än Gabriel. Däremot var det starkt att skjuta fullt - en av 11 nollskyttar i startfältet. 

Efter en bom i det första skyttet låg Simon Hallström på 58:e plats, men plockade sex placeringar på mellanvarvet. Tyvärr missade han ytterligare två skott i stående och lämnade vallen som 63:a. I mål var Simon på 59:e plats, nästan två och en halv minut bakom segrande Philipp Nawrath. Han var snabbast av svenskarna även idag, 1,38 efter tysken och nio sekunder före Gabriel, men det räckte ändå bara till 42:a åktid.

Sebastian Olsson var 40 sekunder från täten redan in till det liggande skyttet, men inledde glädjande nog med fem fullträffar. Han gick ut på det andra varvet som 44:a, men var 25 placeringar sämre inför det stående skyttet. Där åkte Sebastian dessutom på hela tre bom och blev 84:a i mål, nästan fyra minuter från segern. Åkmässigt var det fortsatt tungt, för totalt var han mer än tre minuter långsammare än Philipp Nawrath.

IBU-cupen stannar kvar en vecka till i Osrblie, i stället för polska Duszniki Zdroj där det är snöbrist. Tävlingarna i Slovakien inleds med singel mixstafett och mixstafett på onsdag, följt av sprint och jaktstart på fredag och lördag.

Text och analys: L-G Alsenius
Foto: Erika Oskarsson och Per Danielsson

 

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info