Hoppa till sidans innehåll

Tre svenskor bland de fem bästa i jaktstarten!

19 JAN 2020 15:36
Hanna Öberg lyckade hålla sig kvar på pallen i söndagens jaktstart i Ruhpolding som trea i mål. Strax bakom henne spurtade Johanna Skottheim in på en sensationell fjärdeplats, medan Linn Persson klättrade hela 22 placeringar och blev femma.
  • Uppdaterad: 19 JAN 2020 15:36

Hanna Öberg startade en halvminut bakom sprintvinnaren Tiril Eckhoff och tappade bara tre sekunder på det inledande varvet. Tack vare fem fullträffar i första liggande lämnade hon vallen som fortsatt tvåa, 28 sekunder bakom norskan. Inför det andra skyttet hade Hanna sällskap av Dorothea Wierer, men när båda åkte på varsin straffrunda fick de släppa slovakiskan Paulina Fialkova förbi sig. När det var dags för första stående var Hanna en dryg minut från täten som fyra, men avancerade en placering efter fem fullträffar på 22 sekunder och var 37 sekunder efter norskan inför det avslutande skyttet. Där sköt både Hanna och Paulina Fialkova en bom var, men svenskan var något före ut på det sista varvet. I näst sista backen gick slovakiskan förbi och tyvärr kunde Hanna inte svara utan gick i mål som trea, 55 sekunder bakom suveränen Tiril Eckhoff. Det var klart tyngre i spåret för de tidigt startande i början av loppet och totalt var Hanna 1,42 långsammare än fransyskan Justine Braisaz, men hon var däremot snabbast på skjutvallen efter fyra serier på 1,47 - och det är starkt att klara pressen och återigen stå på pallen!

Det var en stor överraskning att Johanna Skottheim skulle hamna så högt som hon gjorde i onsdagens sprint, men idag slog hon sitt fina personbästa med råge. Hon tappade visserligen fem placeringar på det inledande varvet och lämnade sedan vallen på 16:e plats efter en bom i första liggande. Men när Johanna lyckades skjuta fullt i det andra skyttet avancerade hon tre placeringar och var ytterligare två platser bättre inför första stående. Där blev det ännu en nolla och när Johanna gick ut på det fjärde varvet låg hon sjua och höll placeringen fint på vägen till det avslutande skyttet, efter att ha åkt tillsammans med Linn Persson. Man kunde tro att Johanna var en rutinerad världscupåkare för hon lyckades sätt alla skotten för tredje gången, medan toppåkare som Dorothea Wierer och Marte Olsbu Röiseland åkte på straffrundor. Tack vare det fina jobbet på vallen gick hon ut på slutvarvet som femma, strax bakom Linn, men passerade landsmaninnan innan upploppet och spurtade i mål som sensationell fyra, bara två sekunder bakom Hanna efter ett avancemang med nio placeringar. Johanna hade 10:e åktid på den sista rundan och 16:e tid totalt, en minut efter snabbaste åkare - och hon var dessutom så bra som trea i själva jaktstarten. Sprintloppet var imponerande, både i spåret och på vallen, men idag visade hon också att hon har den kyla som krävs på den högsta nivån. Suveränt Johanna!

- Jag grinade när jag kom i mål och jag kommer nog grina hela dagen. Jag måste ringa mamma och pappa. Jag vet inte vad som händer, jag är så himla glad och lättad. Det är sjukt, sa en chockad och glädjestrålande Johanna Skottheim till SVT efter loppet och fortsatte: 

 Det är så stort att jag inte förstår det själv. Jag var så glad före loppet att jag såg att jag har kapacitet att kämpa om topp tio. Nu är jag liksom nära pallen och kommer på blomsterceremonin.

 Johanna Skottheim

Linn Persson hade det sämsta utgångsläget av svenskorna som 27:a från start, men började starkt med sjunde åktid på det första varvet. Tyvärr inledde hon med en bom i det första liggande skyttet och lämnade vallen som 29:a, men avancerade fem placeringar på vägen till andra liggande - och efter fem fullträffar låg Linn på 15:e plats, strax bakom Johanna och Mona. Hon var två placeringar bättre på vägen in till första stående där hon lyckades skjuta fullt igen, dessutom på 22 sekunder. Det gjorde att Linn gick ut på det fjärde varvet som sexa och med Johanna tätt i hasorna. Nu fanns det stora möjligheter för båda att nå riktiga topplaceringar och precis som Johanna nollade Linn, den här gången på 24 sekunder. Hon lämnade vallen för sista gången på fjärde plats, fortfarande med landslagskompisen strax bakom. På slutvarvet var det Linn som drog, men mot slutet fick hon släppa Johanna förbi sig och gick i mål som fin femma, 1,03 bakom Tiril Eckhoff. Den här gången var Linn snabbast av svenskorna i spåret med 11:e åktid, totalt 55 sekunder långsammare än Justine Braisaz, men fem sekunder före Johanna. Vilken imponerade insats av värmländskan som klättrade hela 22 placeringar - och dessutom var hon faktiskt näst bäst i själva jaktstarten!

Linn Persson

Precis som Hanna inledde Mona Brorsson med fullt i första liggande och avancerade fem placeringar till sjätte plats och var en placering sämre in till det andra skyttet. Där blev det en bom och när hon lämnade vallen låg hon på 14;e plats, fem sekunder bakom Johanna, men strax före Linn. Tyvärr gjorde två missade skott i första stående att Mona föll till 24:e plats och låg sedan kvar på samma placering inför det avslutande skyttet. Tack var fem fullträffar avancerade hon till 18:e plats och passerade därefter Dorothea Wierer och ytterligare fyra åkare, efter ett starkt slutvarv där Mona hade åttonde åktid. I mål hamnade hon på 13:e plats efter att ha hållit undan för jagande snabbåkare som Ingrid Landmark Tandrevold och Kaisa Mäkäräinen. Visserligen tappade Mona två placeringar från start efter alltför många bom, men åkmässigt var hon inte mer än en dryg minut långsammare än bästa åkare med 17:e åktid, sex sekunder efter Linn och en sekund efter Johanna.

Elvira Öberg startade starkt med 10:e åktid på det först varvet, men började med en bom i liggande och tappade tre placeringar. Hon låg 23:a ut på den andra rundan, men åkte tyvärr på ytterligare två straffrundor i det andra skyttet och föll 14 placeringar. Tack vare fem fullträffar i första stående avancerade Elvira ändå 12 placeringar upp till 25:e plats och var bara två sekunder bakom Mona in till det avslutande skyttet. Men efter en fjärde bom lämnade hon vallen som 33:a och blev en placering bättre i mål, 2,45 från segern. Totalt hade Elvira 19:e åktid, 1,08 efter Justine Braisaz, men bara sju sekunder långsammare än Mona. Den duktiga pitejunioren har fortfarande tagit världscuppoäng i alla sina lopp den här säsongen - mycket imponerande.

På det första varvet åkte Anna Magnusson tillsammans med Johanna Skottheim och inledde även hon med en bom och lämnade vallen knappt fyra sekunder bakom landsmaninnan på 22:a plats. Hon tappade sedan fem placeringar på vägen till andra liggande och efter ytterligare två missade skott föll Anna till 39:e plats, två placeringar bakom Elvira. Hon var fyra placeringar sämre när det var dags för det tredje skyttet, men avancerade till 31:a plats tack vare fem fullträffar. Tyvärr blev det ytterligare en bom i sista stående även för Anna som var 37:a ut på slutvarvet och på 39:e plats i mål, 3,16 bakom Tiril Eckhoff. Precis som för Hanna var det tyngre i spåret idag för Anna som var 1,51 efter snabbaste åkare och nio sekunder långsammare än klubbkompisen från Piteå.

Herrarnas jaktstart

På det inledande varvet avancerade Sebastian Samuelsson en placering och var 14:e man in till första liggande och lämnade därefter vallen på 13:e plats efter fem fullträffar. När det var dags för det andra liggande skyttet hade han plockat ytterligare en placering och lyckades sedan nolla för andra gången - men låg fortfarande kvar på 12:e plats. Men när han kom in till första stående hade avståndet upp till pallen minskat till mindre än en halvminut och med fullt ännu en gång hade han varit sexa. Tyvärr blev det i stället en straffrunda för Sebastian som var tillbaka på 13:e plats - och efter en bom även i det avslutande skyttet gick han ut på slutvarvet som 16:e man och blev en placering sämre i mål, 1,48 bakom Martin Fourcade. I spåret hade Sebastian 24:e tid, 41 sekunder långsammare än fransmannen Emilien Jacquelin som var snabbast.

Jesper Nelin var sist ut av svenskarna som 45:a, men avancerade nio placeringar efter fyllt skytte i första liggande. Han plockade ytterligare tre placeringar på nästa varv och låg på 33:e plats inför det andra liggande skyttet. Trots en bom tappade Jesper bara två placeringar och passerade sedan tre åkare på vägen till första stående där han låg 32:a. Men efter två straffrundor föll han utanför poängplats och var 41:a när det var dags för det avslutande skyttet. Där blev det en fjärde bom, vilket gjorde att Jesper var nere på 45:e plats, men tack vare 10:e åktid på slutvarvet avancerade han til 39:e plats i mål, 3,19 från segern. Det var betydligt bättre fart på honom än i stafetten. Idag var Jesper snabbast av svenskarna med 17:e åktid, 32 sekunder efter bäste åkare, men nio sekunder före Sebastian.

Efter en klart godkänd insats i sprinten där han sköt fullt och hamnade på delad 38:e plats gick Peppe Femling ut åtta sekunder före Jesper, men åkte på en bom i första liggande och lämnade vallen på 48:e plats.Trots ytterligare ett missat skott i det andra skyttet avancerade han tre placeringar, men föll sedan till 50:e plats efter två bom till i första stående. När han sedan avslutade med två bom även i sista stående gick han ut på slutvarvet som 52:a och blev en placering bättre i mål, 4,45 bakom Martin Fourcade. Peppe var 1,21 långsammare i spåret än Emilien Jacquelin, vilket gav 46:e åktid.

På torsdag fortsätter Världscupen i slovenska Pokljuka, med en delvis ny svensk laguppställning. Tävlingarna inleds med distanslopp, följt av singel mixstafett och mixstafett - och veckan avslutas med masstarter. 

Text och analys: L-G Alsenius

Foto: Johannes Lukas och Anders Byström

 

Skribent: Håkan Blidberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 43 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 43 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info