Hoppa till sidans innehåll

Två svenskar topp 20 i herrarnas IBU-sprint

25 NOV 2021 17:12
Det blev inga toppresultat för de svenska herrarna i torsdagens sprint på Idre Fjäll. Viktor Brandt hamnade på 17:e plats i sin debut, medan Emil Nykvist blev 20:e man - nytt personligt rekord.
  • Skapad: 25 NOV 2021 17:12

Det var alltså det allra första loppet i IBU-cupen för 22-årige Viktor Brandt som bara var 14 sekunder från täten inför det liggande skyttet. Där inledde han med en säker nolla och lämnade vallen som femma. På vägen till stående tappade han bara en placering, men åkte sedan på två bom och föll till 17:e plats. Tack vare en stark kämpainsats på slutvarvet lyckades Viktor hålla placeringen ända in i mål, 1,05 från segern. Han var 1,11 långsammare än norrmannen Håvard Gutubö Bogetveit i spåret, men så bra som femma på skjutvallen efter två serier på 50 sekunder - totalt sett en mycket lovande debut.

Emil Nykvist chockade med att vara snabbast av alla till den första mellantiden. Han låg fortfarande fyra inför det liggande skyttet, men efter en bom lämnade han vallen på 26:e plats. I stående tog Emil revansch med fem fullträffar och avancerade 11 placeringar. På slutvarvet mattades han dock lite och fick släppa Viktor och ytterligare fyra åkare förbi sig. Men 20:e plats är ett nytt fint rekord för Emil som tidigare hade 33:e plats som sitt bästa resultat i IBU-cupen. I spåret var han 1,24 efter snabbaste åkare, men skyttet imponerar.

Det blev en inledande bom i liggande för Henning Sjökvist som gick ut på mellanvarvet som 49:e man. Men tack vare fullt i det stående skyttet klättrade han 17 placeringar och tog också poäng för första gången i IBU-cupen som 36:a i mål, 1,41 bakom segrande Lucas Fratzscher. Henning var 1,58 efter bäste åkare i spåret, men precis som Emil var det starkt att klara sig med ett missat skott.

Simon Hallström fick en trist start med tre bom i det liggande skyttet. Det gick något bättre i stående med ett missat skott, men fyra bom var för mycket för ett bra slutresultat. Simon avancerade ändå 16 placeringar på slutvarvet till 44:e plats i mål, 1,55 från segern men bara fyra sekunder från poängplats. Han var snabbast av svenskarna i spåret med 15:e åktid, totalt 55 sekunder efter Håvard Gutubö Bogetveit.

Det blev placeringar lite längre ner i listan för juniorerna Anton Ivarson och Erik Larsson. Anton hamnade till sist på 65:e plats efter tre bom, medan Erik missade fem skott och blev 70:e man i mål, båda drygt två och en halv minut efter den segrande tysken. I spåret var Erik 1,15 efter bäste åkare, men knappt 40 sekunder snabbare än Anton.

På lördag fortsätter IBU-cupen på Idre Fjäll med ytterligare en sprint. Damernas lopp startar kl. 10.00, medan herrarna kör igång kl. 13.30.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

WCknapp 2021.jpg

IBU Cup knapp.jpg 

 Huvudpartners

Fristads

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

idre

stanley

Samarbetspartners

 

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
ÖSK-vägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
ÖSK-vägen 7, Skidstadion
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info