Hoppa till sidans innehåll
Foto: NordicFocus

Två svenskor topp 20 i damernas sprint

28 JAN 2022 17:05
Det var bättre fart och starkare skytte för de svenska damerna i dagens EM-sprint i Arber. Elisabeth Högberg var främst på 16:e plats i mål, en knapp sekund före Ingela Andersson på placeringen strax bakom.
  • Skapad: 28 JAN 2022 17:05

Elisabeth Högberg startade lite försiktigt och var 15 sekunder från täten inför det liggande skyttet, men inledde med fem fullträffar. Hon lämnade vallen som 14:e åkare, men avancerade sex placeringar på mellanrundan. I det stående skyttet blev det en bom för Bettan som gick ut på slutvarvet som 12:a, men fick släppa fyra åkare förbi sig till 16:e plats i mål, 1,04 bakom segrande Ragnhild Femsteinevik från Norge. Den svenska veteranen har fortfarande en bit kvar till sin gamla åkform efter förkylningen. Hon var en dryg minut långsammare än fransyskan Sophie Chauveau, men visade på nytt upp ett säkert skytte - och det är bara en dryg straffrunda upp till sjätte plats inför morgondagens jaktstart...

På väg in till det liggande skyttet låg Ingela Andersson på 16:e plats, men gick ut på mellanrundan som tvåa, bara tre sekunder bakom ryskan Larisa Kuklina. Hon fick däremot släppa två åkare förbi sig på vägen till stående där chansen till en topplacering försvann efter två missade skott. I stället föll Ingela till 19:e plats, men plockade två placeringar på slutvarvet och hamnade på 17:e plats i mål, sex tiondelar bakom Bettan. Däremot var hon klart bäst i spåret av svenskorna idag med 10:e tid totalt, 43 sekunder efter snabbaste åkare - och dessutom femma på skjutvallen efter två serier på 55 sekunder. Precis som Bettan finns det goda möjligheter för Ingela att klättra rejält i jaktstarten.

Annie Lindh inledde sprinten som i distansloppet med fullt i liggande och gick ut på mellanrundan som 22:a. Hon tappade visserligen 16 placeringar på vägen till det stående skyttet, men låg ändå på 32:a plats när hon lämnade vallen efter ett missat skott.  På slutvarvet fick Annie släppa sex åkare förbi sig, men tog poäng för andra tävlingen i rad som 38:a i mål, 1,55 från segern. I spåret var det bättre fart på Finnskogaåkaren än i senaste tävlingen. Hon var 1,49 långsammare än Sophie Chauveau och imponerade på nytt med sitt stabila skytte.

Det var fortsatt tungt för Johanna Skottheim som tappade en dryg halvminut mot täten på det inledande varvet och lämnade vallen som 56:a efter ett missat skott i liggande. I det stående skyttet blev det ytterligare en bom för Limaåkaren som låg på 54:e plats när hon gick ut på slutvarvet, men missade jaktstarten med fem sekunders marginal som 62:a i mål, 2,55 bakom Ragnhild Femsteinevik.  I spåret var Johanna 2,29 efter snabbaste åkare, men trea på skjutvallen efter två serier på 52 sekunder.

Felicia Lindqvist var drygt 20 sekunder snabbare åkmässigt än Johanna men hamnade på 64:e plats efter tre missade skott, medan Nicolina Lindqvist hade samma skjutresultat som sin storasyster, men var 26 sekunder långsammare i spåret och blev 73:a i mål.

I morgon fortsätter EM med spännande jaktstarter där Sverige har tre herrar och tre damer till start. Herrarna kör kl. 10.30 och damerna tre timmar senare. Båda loppen sänds direkt i SVT.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Teamsponsorer

swedemount

 

idre

 

 

 

Samarbetspartners

Officiella leverantörer

 


 

Facebook_logo_(square)

 

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info