Hoppa till sidans innehåll

Sverige femma i herrarnas OS-stafett

15 FEB 2022 11:03
De svenska herrarna lyckades inte försvara OS-guldet från Pyeongchang, men blev ändå femma i tisdagens stafett i Peking. Norge tog hem segern efter två ryska straffrundor i sista stående.
  • Skapad: 15 FEB 2022 11:03

Peppe Femling låg sexa inför det liggande skyttet och lämnade sedan vallen som femte lag efter ett extraskott, fem sekunder bakom ledande Schweiz. På mellanrundan trycktes fältet ihop och Peppe var fortfarande bra med som sexa på väg in till stående. Där tvingades han använda alla tre extraskotten, men klarade sig utan straffrunda och gick ut på slutvarvet som åtta, 20 sekunder efter det ryska laget. Vid växling hade Peppe passerat Slovenien och Ukraina, men tappade en del tid och var 38 sekunder från täten som sjätte lag. I spåret hade svensken sjunde åktid, totalt 27 sekunder efter Mikita Labastu från Belarus.

Jesper Nelin. Foto: Nordic focus

På nästa varv tappade Jesper Nelin visserligen åtta sekunder mot ledande ryssen Alexander Loginov, men höll sin placering på vägen till det liggande skyttet. Tyvärr åkte han på en straffrunda efter problem med kalla händer i den bistra kylan i en långsam serie och föll till 15:e plats, men klarade sig sedan med ett extraskott i stående och avancerade fyra placeringar. På slutvarvet tog sig Jesper dessutom förbi Schweiz, men växlade samtidigt med Benjamin Weger som delad 10:a, 2,06 bakom det ryska laget. Sammanlagt hade han sjätte åktid, 35 sekunder efter Alexander Loginov - men var 14:e man på sträckan.

Martin Ponsiluoma. Foto: Nordic focus

Martin Ponsiluoma öppnade snabbt med näst bästa tid på vägen till det liggande skyttet där han dessutom tog sig förbi tre lag, men tvingades tyvärr använda alla tre extraskotten i en långsam serie och föll till 11:e plats. På mellanrundan passerade Martin däremot både Kanada och Ukraina med andra åktid på nytt - och trots ett extraskott i stående var han fortsatt nia ut från vallen. På slutvarvet avancerade svensken två placeringar och växlade på  sjunde plats, 1,56 bakom det ryska laget. Martin imponerade i spåret med näst bästa åktid, totalt 36 sekunder efter Johannes Thingnes Bö  - och var dessutom trea på sträckan.

På vägen till liggande tog sig Sebastian Samuelsson förbi Österrike och lämnade också vallen som sexa efter fem snabba fullträffar. Han passerade sedan Italien på mellanrundan och avslutade med ett extraskott i det sista stående skyttet. Tack vare det fina jobbet på skjutvallen gick Sebastian ut på slutvarvet som femma och höll placeringen in i mål, 1,49 bakom Norge som tog hem segern efter att ledande ryssen Eduard Latypov åkt på två straffrundor i det avlutande skyttet. I spåret hade Sebastian 10:e tid totalt, 44 sekunder långsammare än den ryske åkaren efter en mycket lugn slutrunda - och han var femma på sträckan.

Sebastian Samuelsson. Foto: Nordic focus

Sverige var sjua sammanlagt åkmässigt, 1,28 efter Norge - och sjätte lag på skjutvallen, 2,33 långsammare än Kanada.

Foto: Nordic focus
Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

Olympic_rings_without_rims.svg.png

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info