Hoppa till sidans innehåll

Sverige fyra i mixedstafetten

05 FEB 2022 13:01
Det svenska laget var med i medaljstriden under hela den inledande mixstafetten vid OS i Peking, men hamnade strax utanför pallen på fjärde plats i mål. Johannes Thingnes körde hem segern till Norge.
  • Skapad: 05 FEB 2022 13:01

Under lördagen var det äntligen dags för skidskyttarna att inleda sin del av OS-tävlandet i Peking, i hårdast möjliga konkurrens och med bister kyla och starka och växlande vindar som extra svårigheter att bemästra.

Hanna Öberg inledde för Sverige och var trea inför det liggande skyttet, men lämnade vallen som femte lag efter två extraskott. Hon hade nio sekunder upp till ledande Italien och tappade ytterligare fyra sekunder på mellanrundan, men avancerade två placeringar och låg strax bakom Dzinara Alimbekava från Belarus på väg in till stående. Där blev det ett extraskott för svenskan som var fortsatt trea ut på slutrundan, åtta sekunder från täten.  Tyvärr tappade Hanna hela 37 sekunder mot norskan Marte Olsbu Röiseland på slutvarvet och blev dessutom passerad av Belarus på vägen till växling som fjärde lag, 44 sekunder bakom Norge som tog över ledningen. I spåret hade hon nionde åktid totalt, 39 sekunder efter Marte Olsbu Röiseland - men var däremot trea på skjutvallen.

Elvira Öberg under andra sträckan. Foto: Nordic Focus

På sitt första varv närmade sig Elvira Öberg täten med näst bästa åktid, men tvingades använda alla tre extraskotten i liggande och gick ut på mellanrundan som femma. På nytt tog hon in en del tid på de ledande lagen och och låg tätt i ryggen på ryskan Kristina Reztsova inför det stående skyttet. Där gjorde den oberäkneliga vinden att det blev stora omkastningar i resultatlistan. Elvira fick använda ytterligare två extraskott i en långsam serie, men avancerade ändå till fjärde plats. På slutvarvet svepte hon dessutom förbi amerikanskan Clare Egan med näst bästa åktid på nytt och växlade som tredje lag, 15 sekunder bakom Frankrike som tog över ledningen. Elvira hade tredje åktid sammanlagt, sex sekunder efter tyskan Denise Herrmann -. och hon var femma på själva sträckan.

Martin Ponsiluoma närmade sig Italien på vägen till liggande, men tappade sju sekunder på ledande fransmannen Emilien Jacquelin. Tack vare fem fullträffar lämnade han sedan vallen strax bakom Thomas Bormolini som fortsatt trea, men gick förbi direkt. När det var dags för det stående skyttet hade Martin knappt 40 sekunder upp till Frankrike, men på nytt fick alla topplagen stora problem i kylan och vinden. Trots att svensken tvingades använda alla tre extraskotten gick han ut på slutvarvet som trea, bara fem sekunder efter Alexander Loginov. Där tappade Martin 12 sex sekunder mot ryssen men växlade som andra lag, strax före Frankrike, USA och Norge. I spåret hade han sjätte tid totalt, 37 sekunder efter Alexander Loginov - och var åtta på själva sträckan.

Martin Ponsiluoma och Thomas Bormolini under tredje sträckan. Foto: Nordic focus.

Det jagande tåget med Sebastian Samuelsson som lok åkte jämnt med Eduard Latypov på vägen till det liggande skyttet. Där klarade sig svensken med två extraskott, men tappade tid mot konkurrenterna och gick ut på mellanrundan som fyra. Det var fem sekunder upp till Norge närmast framför, men dubbelt så mycket inför sista stående. När topplagen dessutom sköt stabilt hjälpte det inte att Sebastian nollade på 29 sekunder. Han lämnade vallen som fortsatt fyra, fem sekunder bakom norrmannen Johannes Thingens Bö på den sista medaljplatsen. Tyvärr orkade han inte ta sig ifatt utan fick nöja sig med att föra Sverige i mål som fjärde lag, 41 sekunder bakom segrande Norge. Sebastian hade sjätte åktid sammanlagt, 46 sekunder efter Johannes Thingnes Bö - och han var femma på själva sträckan.

Det svenska laget var sexa åkmässigt, totalt 1,45 långsammare än Norge - och 11:a på skjutvallen, 1,17 efter Schweiz.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

Olympic_rings_without_rims.svg.png

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info