Hoppa till sidans innehåll

Jämn laginsats av svenskorna i OS-distansen

07 FEB 2022 13:18
Det blev alltför många bom för att de svenska damerna skulle kunna ta medalj i måndagens distanslopp i Peking. Mona Brorsson var bäst på 12:e plats i mål - och alla fyra svenskorna hamnade bland de 16 främsta.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2022 13:18

Efter att ha varit 24 sekunder från täten på det inledande varvet åkte Mona Brorsson på en bom det första liggande skyttet Däremot lyckades hon skjuta fullt i stående och lämnade vallen som 28:a. Tack vare ytterligare en nolla i det tredje skyttet avancerade Mona vidare till 18:e plats och avslutade sedan lika fint med en tredje nolla. Hon gick ut på slutvarvet som 12:a och höll placeringen in i mål, 1,30 bakom segrande Denise Herrmann från Tyskland. Det var aningen tungt åkmässigt för Mona som var 2,24 långsammare än norskan Tiril Eckhoff, men skyttet imponerade och lovar gott framöver.

Mona Brorsson. Foto: Nordic focus

Elvira Öberg var snabbast av alla på vägen till det första skyttet och lämnade också vallen i en knapp ledning efter fem fullträffar. Däremot gjorde en bom i första stående att hon föll till 10:e plats - och efter ytterligare två missade skott i andra liggande försvann chansen till en topplacering. Elvira avslutade ändå med ytterligare en nolla i sista stående och avancerade till 14:e plats. På slutvarvet passerade hon dessutom tyskan Vanessa Hinz och hamnade på 13:e plats i mål, 12 sekunder bakom Mona. I spåret hade Elvira fjärde tid totalt, 35 sekunder efter snabbaste åkare och klart bäst av svenskorna.

Elvira Öberg. Foto: Nordic Focus

Tack vare fullt i första liggande gick Linn Persson ut på det andra varvet som 16:e åkare och avancerade sedan ytterligare sju placeringar efter ytterligare en nolla i stående. Hon låg på sjunde plats inför det tredje skyttet, men föll sju placeringar efter en bom och avslutade dessutom med samma resultat i sista stående. Det gjorde att Linn gick ut på slutvarvet på 15:e plats och fick även samma placering i mål, 2,10 bakom Denise Herrmann. Precis som för Mona var det tyngre än vanligt i spåret där hon var 2,04 efter Tiril Eckhoff, men ändå 20 sekunder snabbare än landslagskompisen.

Linn Persson. Foto: Nordic focus

Hanna Öberg var 22 sekunder från täten inför det inledande skyttet, men lämnade vallen som nia efter fem fullträffar. Tyvärr gjorde två bom i första stående att hon föll tillbaka rejält, men Hanna tog en snabb revansch med en ny nolla i det tredje skyttet och klättrade till 22:a plats. Trots ännu ett missat skott i det avslutande skyttet avancerade hon ytterligare fyra placeringar och tog sig dessutom förbi två åkare på slutvarvet till 16:e plats i mål, 13 sekunder bakom Linn. Hanna var hela 1,39 efter snabbaste åkare i spåret, men däremot femma på skjutvallen efter fyra serier på 1,52.

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

Olympic_rings_without_rims.svg.png

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info