Hoppa till sidans innehåll

Ny silvermedalj för Elvira!

13 FEB 2022 12:08
Elvira Öberg tog sitt andra OS-silver efter en rafflande och omväxlande jaktstart i Peking. Dessutom klättrade Linn Persson sju placeringar till femte plats i mål. Marte Olsbu Röiseland tog en ny överlägsen seger.
  • Skapad: 13 FEB 2022 12:08

Det blev en fin inledning för Elvira Öberg som lämnade vallen som fortsatt tvåa efter fem fullträffar i första liggande, fortfarande en dryg halvminut bakom Marte Olsbu Röiseland. Däremot gjorde en bom i det andra skyttet att hon fick släppa italienskan Dorothea Wierer förbi sig - och föll sedan ytterligare tre placeringar efter ytterligare två missade skott i första stående. Inför det avlutande skyttet kom Elvira in på vallen tillsammans med fem andra åkare för att skjuta om medaljerna  - och tack vare en ny nolla på 26 sekunder gick hon ut på slutvarvet som tvåa. Hon hade Ingrid Landmark Tandrevold bara några sekunder bakom sig, men drog ifrån rejält på vägen till sista mellantiden och spurtade också i mål som klar tvåa, 1,36 bakom suveräna Marte Olsbu Röiseland. Det var lite tyngre i spåret än vanligt för Elvira som hade 13:e tid totalt, 48 sekunder långsammare än Hanna Sola från Belarus - och 10:a i själva jaktstarten. Men det var verkligen starkt av den unga svenskan att behålla fokus vid det sista skyttet och ta sin andra välförtjänta OS-medalj!

Linn Persson avancerade två placeringar till 10:e plats med tredje åktid efter en bra resa på det inledande varvet i rygg på norskan Tiril Eckhoff. Hon klättrade sedan vidare till sjätte plats efter fullt i första liggande och fortsatte lika fint i det andra skyttet. Linn gick ut på det tredje varvet som sjua och låg även kvar på samma placering trots en bom i första stående. Inför det avslutande skyttet låg hon strax bakom Elvira för att skjuta om en OS-medalj, men missade ett av skotten och föll till åttonde plats. Linn gjorde ändå en starkt forcering på slutvarvet där hon tog sig förbi tre åkare med femte åktid och blev femma i mål, 2,07 från segern men bara 18 sekunder från den sista pallplatsen. I spåret hade värmländskan 12:e tid sammanlagt, 46 sekunder efter snabbaste åkare men två sekunder bättre än Elvira - och Linn var dessutom sexa i själva jaktstarten!

Tack vare näst bästa åktid avancerade Hanna Öberg fyra placeringar till 15:e plats på vägen till första liggande, men tappade en placering efter ett missat skott. Hon fortsatte ändå fint med femte tid på nästa varv och klättrade sedan till åttonde plats efter fem snabba fullträffar i andra liggande. På väg in till det tredje skyttet plockade Hanna ytterligare två placeringar, men åkte tyvärr på tre bom i första stående och föll till 19:e plats. Trots två bom till i det sista skyttet låg hon kvar på samma placering och tog sig dessutom förbi Dzinara Alimbekava på slutvarvet till 18:e plats i mål, 3,24 bakom Marte Olsbu Röiseland. Trots de sex bommarna imponerande Hanna åkmässigt med fjärde tid totalt, 19 sekunder efter Hanna Sola - ett lovande besked inför stafetten och masstarten.

Precis som Hanna hade Anna Magnusson en jobbig dag på skjutvallen. Hon föll till 22:a plats redan efter en bom i det första skyttet - och efter ytterligare tre missade skott i andra liggande låg hon långt ner i resultatlistan. Anna hamnade till slut på 46:e plats efter totalt sex bom, drygt sex minuter från segern - och i spåret var hon 2,28 efter snabbaste åkare.

Text och analys: L-G Alsenius


E-post: Adressen Gömd

Olympic_rings_without_rims.svg.png

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info