Hoppa till sidans innehåll

OS-guld till Sverige i damernas stafett!

16 FEB 2022 10:51
De svenska damerna motsvarade favorittrycket och vann ett säkert OS-guld i onsdagens stafett i Peking, efter en suverän laginsats av Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg!
  • Skapad: 16 FEB 2022 10:51

Linn Persson startade i det första ledet och var tvåa på väg in till det liggande skyttet. Tack vare fem fullträffar på 27 sekunder lämnade hon vallen som trea, men gick direkt upp i täten och hade en ledning med fyra sekunder när det var dags för stående. Där fick Linn använda ett extraskott, men var ändå först ut från vallen, med Italien och Tyskland strax bakom. På slutvarvet höll de tre lagen ihop och svenskan växlade till sist strax bakom tyskan Vanessa Voigt som tvåa - och med 12 sekunder ner till de jagande förföljarna. Linn gav det svenska laget en perfekt start efter en imponerande sträcka med femte åktid sammanlagt, 15 sekunder efter Ivona Fialkova från Slovakien.

Direkt skapade Mona Brorsson en liten lucka, men hade sällskap av Tyskland och Italien inför det liggande skyttet. När svenskan lyckades nolla lämnade hon vallen som tvåa, fyra sekunder bakom Dorothea Wierer. Hon höll avståndet mot italienskan och kom in till stående som trea tillsammans med Ryssland och Tyskland. Där imponerande Mona med fem nya fullträffar, men sköt långsammare än konkurrenterna och hade nio sekunder upp till täten som tredje lag. På slutvarvet tappade Mona lite tid i spåret och växlade 27 sekunder bakom det ryska laget, men fortfarande som trea. Värmländskan hade åttonde åktid, totalt 39 sekunder efter ryskan Kristina Reztsova - men var femma på sträckan efter en stabil insats.

Hanna Öberg passerade Italien på vägen till liggande och tog också in fem sekunder mot det ryska laget med näst bästa åktid. Trots ett extraskott lämnade hon vallen som fortsatt tvåa och höll avståndet någorlunda mot Svetlana Mironova, men tappade sju sekunder mot ryskan på vägen till det stående skyttet. Där tvingades Hanna använda alla tre extraskotten medan ryskan åkte på en straffrunda - och det var i stället Italien som som var först ut på slutvarvet. Men Hanna var bara en sekund bakom och gick förbi vid mellantiden - och växlade sedan i en ledning med sju sekunder. Trots vissa problem i skyttet var Hanna stark i spåret. Hon hade tredje tid sammanlagt, nio sekunder efter norskan Ida Lien - och var trea även på sträckan.

Glädjeyra i svenska landslaget. Foto: Nordic focus

På sitt första varv drygade Elvira Öberg ut ledningen med ytterligare 21 sekunder och var en knapp halvminut före närmaste lag på väg in till det liggande skyttet. Tack vare fem säkra fullträffar hade hon 27 sekunder tillgodo på det ryska laget när hon gav sig ut på mellanrundan - och var fortfarande 24 sekunder före när det var dags för sista stående. Trots ett extraskott var Elvira säkerheten själv och gick ut i en ledning med 25 sekunder före det ryska laget och förde Sverige till ett välförtjänt OS-guld! 22-åringen från Piteå visade sin suveräna klass ännu en gång med fjärde tid i spåret, totalt 20 sekunder efter norskan Marte Olsbu Röiseland efter ett lugnt slutvarv när segern var klar - och hon var trea på sträckan.

Det svenska laget hade tredje tid i spåret sammanlagt, drygt 40 sekunder efter Norge - och var trea även på skjutvallen, 20 sekunder långsammare än Kanada.

Stort grattis Linn, Mona, Hanna och Elvira!

Foto: Nordic focus
Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

Olympic_rings_without_rims.svg.png

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info