Hoppa till sidans innehåll

OS-silver till Elvira!

11 FEB 2022 12:31
Elvira Öberg tog den första svenska skidskyttemedaljen i Peking som tvåa i fredagens sprint. Anna Magnusson överraskade dessutom på sjunde plats - och Sverige hade alla fyra damer bland de 20 främsta.
  • Skapad: 11 FEB 2022 12:31

På väg in till det liggande skyttet var Elvira Öberg en knapp sekund efter Marte Olsbu Röiseland, men lämnade vallen fyra tiondelar före henne i ledningen efter fem fullträffar. Däremot tappade hon 21 sekunder mot norskan på mellanrundan, men lyckades nolla på nytt i stående i en ganska långsam serie -  medan Marte Olsbu Röiseland gick mot segern efter fem nya fullträffar. Elvira hade 12 sekunder upp till Dorothea Wierer när hon gick ut på det sista varvet som trea, men gjorde en stark slutforcering med näst bästa åktid och var drygt sex sekunder före italienskan i mål som silvermedaljör! Vi fick se ett imponerande lopp av 22-åringen från Piteå som var en halvminut bakom segrande Marte Olsbu Röiseland - och totalt 28 sekunder efter norskan i spåret med femte åktid. Stort grattis Elvira!

– Jag är så nöjd, det är kanske inte min absolut bästa dag i spåret men att jag lyckas skjuta fullt när det betyder som mest... jag är så otroligt stolt över min prestation i dag, sa en glädjestrålande Elvira Öberg till Kanal 5 efter medaljloppet och fortsatte:

– Jag är så sjukt nöjd ändå, det är det här jag drömt om, att få komma in i OS-sprinten och skjuta 0+0 och så lyckas jag med det, det är stort!

Elvira Öberg under det avgörande, stående skyttet. Foto: Nordic focus

Anna Magnusson var bara 14 sekunder från täten på det första varvet och fortsatte med fem fullträffar i det liggande skyttet. Hon gick ut på mellanrundan som 17:e åkare, men var sju placeringar sämre på väg in till stående. Där lyckades Anna nolla ännu en gång på 24 sekunder och lämnade vallen som åtta - och plockade dessutom en placering på slutvarvet till sjunde plats i mål, 1,06 från segern. I spåret var hon en dryg minut efter snabbaste åkare, men imponerade stort på skjutvallen - och dagens fina resultat är dessutom delat personbästa!

På det första varvet var Linn Persson en halv sekund efter Anna, men sköt lite snabbare och var fyra sekunder före landsmaninnan på 14:e plats efter fullt i det liggande skyttet. I stående blev det däremot en bom, men värmländskan avancerade ändå en placering och tog sig dessutom förbi ytterligare en åkare på vägen till mål som 12:a, 1,20 bakom Marte Olsbu Röiseland och 14 sekunder efter Anna. Däremot var Linn sex sekunder snabbare än henne i spåret, sammanlagt 55 sekunder efter den segrande norskan.

Glada svenskar efter fredagens sprint. Foto: Nordic focus

Hanna Öberg var åttonde åkare inför det liggande skyttet, men åkte på en bom och lämnade vallen som 22:a. Hon fortsatte ändå fint med femte åktid och plockade 10 placeringar på vägen till stående, men missade tyvärr ytterligare två skott. Hanna gick ut på det sista varvet som 23:a, men avslutade starkt och avancerade till 19:e plats i mål, 1,35 från segern. Trots bommarna imponerande hon i spåret med sjunde tid totalt, 31 sekunder efter snabbaste åkare men bara tre sekunder långsammare än Elvira.

De svenska damerna stod för en ny stark laginsats med alla fyra bland de 20 främsta. De har också skaffat sig fina utgångslägen inför söndagens jaktstart!

Text och analys: L-G Alsenius

Skribent: L-G Alsenius
E-post: Adressen Gömd

Olympic_rings_without_rims.svg.png

Postadress:
Svenska Skidskytteförbundet
Stadionvägen 7
831 58 Östersund

Besöksadress:
Stadionvägen 7, (Skidstadion (Mediahuset)
831 58 Östersund

Kontakt:
Tel: +460104764241
E-post: This is a mailto link

Se all info